שתף קטע נבחר
 

לשכות המסחר: לקצר את יום המנוחה ל-24 שעות

איגודי לשכות המסחר והתעשייה הקיבוצית דורשים מהשר הטרי בנט לשנות בהקדם את החוק שמורה על יום מנוחה שבועי של 36 שעות לפחות ומגביל את היקף השעות הנוספות המותרות. טוענים: החוק, שנועד להגן על זכויות העובדים - פוגע בפועל בפרנסתם, בעיקר של סטודנטים שמבקשים לעבוד בסופי שבוע

נפתלי בנט בקושי הספיק לנחות בתפקידו החדש וכבר נמצא תחת מתקפה. נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, פנה היום (ד') לשר הכלכלה והמסחר בדרישה לשנות בהקדם את הוראות חוק שעות העבודה והמנוחה ולקצץ את יום המנוחה השבועי מ-36 שעות רצופות כפי שהוא מורה כיום, ל-24 שעות לכל היותר.

 

 

חוק שעות עבודה ומנוחה נחקק בתחילת שנות ה-50 וקובע את הזמנים שבהם מותר להעביד עובדים, זכויות למנוחה שבועית והגמול שיש לשלם בעבור עבודה נוספת. אולם לדברי לין, הוראות החוק פוגעות כיום בעיקר בצעירים ובסטודנטים, המעוניינים לעבוד בסופי השבוע כדי לקבל שכר מוגדל, אך אינם יכולים לעבוד גם בשישי בצהריים וגם במוצאי שבת בשל המגבלות שהוא מטיל.

 

"החוק איננו מביא לידי ביטוי את עולם העבודה המודרני", ציין לין בפנייתו. "מעבר לכך שמדובר בפגיעה קשה בחופש העיסוק של העובד, שהינה זכות יסוד - נוצרה מציאות קשה של צעירים, בעיקר סטודנטים, שהחוק מציב להם מחסום בפני יציאה לעבודה ופוגע ביכולת יצירת ההכנסה, שהם כה זקוקים לה". 

 

"מדובר באיסור אנכרוניסטי, שאבד עליו הכלח ויש לשנותו", הוסיף לין. "מנוחה של לפחות 24 שעות רצופות שלא תפגע ביום השבת מספיקה בהחלט ומהווה את האיזון הראוי בין המנוחה השבועית, שהיא ערך חשוב ביותר, לבין חופש הבחירה - כמה שעות לעבוד ומתי".

 

ירידה בשכר העובדים

מנכ"ל איגוד התעשייה הקיבוצית, אודי אורנשטיין, ביקש אף הוא היום מבנט לשנות את הוראות החוק, שכן הן אינן מתאימות לדבריו למציאות התחרותית השוררת במשק כיום. באופן נקודתי הוא מבקש לשנות את ההגבלות החלות על היקף השעות הנוספות שמותר לעובדים לעשות, למשל היתר לבצע משמרת לילה רק בשבוע אחד מתוך שלושה שבועות.

 

לדבריו, הגבלות אלה פוגועות בעובדים עצמם, שאינם יכולים לעבוד יותר שעות גם אם הם מעוניינים בכך. הוא מוסיף כי מצב זה התחדד מאז כניסתו לתוקף של החוק להגברת האכיפה כלפי מעסיקים שמפרים חוקי עבודה - דבר שהביא לצמצום משמעותי במשמרות העובדים. כתוצאה מכך, שכר הנטו של חלקם ירד לדבריו ביותר מ-1,000 שקל בחודש. "העובדים שהתרגלו לצורת העבודה הקיימת ולתנאי השכר שנלוו לה, ייאלצו כעת לרדת ברמת חייהם", הוא טוען.  

 

לדבריו, גם המעסיקים מתלוננים על "קשיחות החוק", שפוגעת ביכולת התחרות שלהם, מכיוון שאין להם מספיק עובדים מקצועיים שיכולים למלא את המשמרות. "אכיפת החקיקה תגרום לכך שמפעלים יצטרכו להתחרות עם ידיים קשורות מאחורי הגב מול מפעלים בחו"ל, שעובדים סביב השעון שבעה ימים בשבוע - מציאות שלחלוטין לא הייתה קיימת בתחילת שנות ה-50 כשנחקק החוק", הוא מסביר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנט. כבר תחת מתקפה
צילום: עידו ארז
מומלצים