המשטרה מחמירה עם נשות הכותל: אסור קדיש
אסור להתעטף בטלית ולקרוא בתורה, ומעתה - גם לומר קדיש. המשטרה הודיעה לנשות הכותל כי בכוונתה לאכוף לראשונה את הפרשנות המחמירה לחוק, ולאסור על הנשים לומר קדיש בכותל. יו"ר הארגון: זו חציית קו הפרדה לבן עם חומת בטון
ראש הממשלה ביקש להקל על נשות הכותל , אך בינתיים היחס כלפיהן רק הולך ומחמיר: מפקד מחוז ירושלים במשטרה, ניצב יוסי פרינטי, הודיע לקבוצת המתפללות כי מעתה ייאסר עליהן לומר את תפילת הקדיש ברחבת הכותל המערבי – זאת בנוסף לאיסור להתעטף בטלית ולקרוא בתורה.
<< הכל על העולם היהודי - גם בפייסבוק שלנו. כנסו >>
לקראת כינוס התפילה החודשי שיקיימו נשות הכותל ביום חמישי הבא, ראש חודש אייר, שיגר מפקד המחוז מכתב ליו"ר הארגון, ענת הופמן, ולפיו בכוונת המשטרה לאכוף לראשונה את החוק על פי פרשנות מחמירה שניתנה לו במשרד המשפטים בשנת 2005.
בחוות הדעת שפרסם אז עו"ד יעקב שפירא, ממחלקת החקיקה במשרד, בהתייעצות עם מנהלת מחלקת הבג"צים דאז,
לדברי ניצב פרינטי, בדיון בעניין שנערך בחודש שעבר בהשתתפות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד שרית דנה, ניתן "תוקף מלא" לאותן הנחיות מלפני שבע שנים וחצי, ולכן "החל מראש החודש הקרוב תמלא משטרת ישראל את חובתה לאכיפת החוק".
"ככל שנשות הכותל מבקשות להביא לשינוי בהסדר שנקבע, פתוחה בפניהן הדרך לפנות בעניין זה לגורמים המוסמכים", ציטט מפקד המחוז במכתבו מדברי עו"ד דנה, "כל עוד לא שונה ההסדר – יש לנהוג על פי מה שנקבע בפסיקת בית המשפט". הוא חתם בציטוט מחוות הדעת של עו"ד יעקב שפירא: "כולי תפילה שהאמור ימנע סכסוכים מיותרים, והאמת והשלום אהבו".
נשות הכותל: נאמר קדיש במסירות נפש
יו"ר נשות הכותל, ענת הופמן, אמרה בתגובה כי נחרדה לקבל את מכתבו של ניצב פרינטי, והצהירה כי היא וחברותיה יאמרו קדיש על יקיריהן "בכוונה גדולה ובמסירות נפש" – למרות האיסור. "מניעת נשים מלומר קדיש הינה איוולת הנובעת אך ורק משיקולי הגמוניה וצרות אופקים של רב הכותל", אמרה. "יש כאן חציית קו הפרדה לבן עם חומת בטון".
לדברי הופמן, אמירת קדיש על ידי נשים היא דבר מקובל בכל העולם היהודי, לרבות בחוגים האורתודוכסים, ושלילתה דווקא בראש חודש אייר, המבשר את בואם של ימי הזיכרון לשואה ולגבורה ולחללי מערכות ישראל ושל יום העצמאות - היא מקוממת במיוחד.
"אלה ימים המסמלים יותר מכל את האחדות סביב גורל יהודי משותף ואת המחיר האישי והלאומי שמשלם כל אחד מאתנו", טענה. "למנוע מאימהות ונשים שכולות לומר קדיש, זה בבחינת אטימות לב ונפש".
במשטרת ירושלים סירבו להתייחס לדברים.
עו"ד יזהר הס, מנכ"ל התנועה המסורתית, אמר בתגובה להודעת המשטרה כי רב הכותל, "שמנחה את את המשטרה להאזין לתפילות הנשים שמא חלילה יאמרו קדיש - נוהג בכותל המערבי כבית הכנסת שלו". לדבריו, חוות הדעת הרבנית של הרב שמואל רבינוביץ, שעטופה בכסות המשטרה - אין בה כדי להעניש את נשות הכותל על כך שמצאו מקום בלב הציבור.
יהדות התפוצות עוקבת בעניין
בששת החודשים האחרונים נעצרו עשרות מנשות הכותל במהלך התפילות שלהן ובסיומן. במהלך תפילת ראש חודש
האחרונה, לפני כשלושה שבועות, השתתפו גם חברות כנסת, מה שככל הנראה מנע את מעצרן של המתפללות.
מאבקן של "נשות הכותל" מעניין גם את הקהילה היהודית מחוץ לישראל, ולאחרונה פנה ראש הממשלה בנימין נתניהו ליו"ר הסוכנות נתן שרנסקי, בניסיון לגבש הסכם שיביא לקץ המחלוקת בנוגע לצביון הדתי של הכותל המערבי, מתוך שאיפה כי כל יהודי יוכל לבקר ולהתפלל בו על פי אמונתו.
בינואר הגיע המאבק גם לבית המשפט העליון. בעתירה שהוגשה לבג"ץ דרשו התנועה הרפורמית, תנועות נשים ותנועות פלורליסטיות שונות להפקיע את השליטה בכותל המערבי מידיו של רב הכותל, ולמתן ייצוג שוויוני בניהול האתר הקדוש לזרמים השונים ולקבוצות השונות, ובהן חילונים, רפורמים ונשים.