שתף קטע נבחר
 

רגישות בשיניים: למה זה קורה - ואיך מרגיעים כאב

רגישות בשיניים יכולה לגרום לפגיעה קשה באיכות החיים ולשיתוק מוחלט כמעט כמו בזמן כאב שיניים "אמיתי". רופא שיניים מסביר מהם הגורמים לכך ואיך ניתן לטפל בתופעה עד להעלמתה

רגישות בשיניים היא סוג של חוסר נעימות או אפילו כאב קל. בדרך כלל היא אינה מתבטאת בכאב חזק ותמידי אלא בעיקר בתחושה לא נעימה ו"מקפיצה" המתרחשת מעת לעת. אבל כשהתופעה חוזרת על עצמה, נוצרת אי נוחות תפקודית ואיכות חיים שנפגמת אשר מפריעה ומשתקת, כמו בעת כאבי שיניים של ממש.

 

קיראו עוד על בריאות השן

 

באילו מקרים עלולה להתקיים רגישות?

השכבה החיצונית של השן - אמאיל השן הנקרא בעברית "זגוגית השן", מגנה על השכבה הפנימית - הדנטין (שנהב השן) ומאפשרת לשן לעמוד בתפקיד הכללי שלה שעיקרו לעיסה.

 

צוואר השן הוא החלק הקרוב לחניכיים שבהמשכו נמצא שורש השן. כשמצב החניכיים תקין, צוואר השן והשורש מכוסים על ידי החניכיים ועל ידי רקמת האחיזה. הבעיות מתחילות כשרקמת האחיזה נעלמת וצוואר השן שאינו מכוסה בזגוגית (אמאיל) נחשף.

 

תחושת הרגישות מקצינה בעת דיבור ומעבר אוויר קר בפה או בעת שתיית משקאות קרים, אכילת מאכלים קרים או מתוקים, וכדומה. בדרך כלל, קשורה הרגישות בשיניים לבעיות שיניים או חניכיים – חשיפת חלקים פנימיים של השן בעקבות נסיגה, שחיקה או טיפולי שיניים.

 

מי עלול לסבול מרגישות?

רגישות בשיניים, יש לדעת, היא עניין אינדיבידואלי ולא מוחלט. יש מי שסף הכאב שלהם גבוה ולעיתים מפתיע לראות אנשים עם בעיות שיניים חריפות, שלא מרגישים כאב, ולעומתם יש מטופלים שסף הכאב שלהם נמוך והם עלולים לסבול מרגישות מספר שבועות לאחר טיפול שיננית רגיל.

 

בנוסף, חשוב לדעת כי מדובר במצב המאפיין בדרך כלל אוכלוסיה בוגרת. ילדים אינם סובלים מנסיגה, וכשהם מרגישים, זה מעיד כבר על שן עם עששת.

 

טיפול שיניים עלול לגרום לרגישות שעברת לאחר זמן קצר (צילום: index open) (צילום: index open)
טיפול שיניים עלול לגרום לרגישות שעברת לאחר זמן קצר(צילום: index open)

 

ממה נגרמת הרגישות?

1. צחצוח אגרסיבי: צחצוח אגרסיבי מדי מביא לנסיגת חניכיים או ל"אברזיה" – שחיקה של זגוגית השן, הנראית כסימנים או פסים על הזגוגית, וגורמת לחשיפת הדנטין וצוואר השן.

 

2. שחיקת שיניים: תופעה המכונה "ברוקסיזם". אנשים ששוחקים שיניהם בעיקר בלילה, מתוך שינה, גורמים לפעולת יתר של מפרק הלסת, לשחיקה של החלק הלעיסי של השן ולחשיפת הדנטין, מה שגורם להם לחוש ולהתלונן על רגישות גבוהה בשיניים.

 

3. עששת: מוקדי עששת, עלולים לגרום לרגישויות ככל שהם חודרים ומגיעים לפנים השן. עששת רצינית יותר גורמת כבר לכאבים חריפים ולא רק לרגישות.

 

4. נסיגה בגלל מחלת חניכיים: כתוצאה מהזנחה או ממחלה דוהרת, קו החניכיים נסוג ונחשפים צוואר השן והשורש. ככל שהחשיפה רבה יותר, כך גוברת גם הרגישות.

 

5. טיפולי שיניים: טיפולים גורמים לעתים לרגישות יתר, כמו בעת ביצוע סתימה או שחזור בשן. במקרה כזה, התגובה עשויה להיות רגישות שחולפת בדרך כלל תוך כמה ימים עד כמה שבועות.

 

למה זה משפיע? במהלך הטיפול וסילוק רקמת השן החולה והנגועה בעששת, אנו "מעוררים" את עצב השן, מה שעלול לגרור רגישות. בנוסף לכך, חומר המילוי או השחזור, המכונה "סתימה" בז'רגון העממי, הוא חומר אשר עשוי להעביר תחושות חום וקור ומגע של אוויר בדומה למוליך חשמלי, מה שעלול לגרור רגישות. הדבר נכון בעיקר לשחזורי האמלגם העשויים מתכת.

 

6. טיפול שיננית: טיפול פשוט זה של הסרת אבן על ידי שיננית עלול אף הוא לגרום רגישות רבה, אם המטופל סובל מנסיגה או מחלת חניכיים. אם המדובר בטיפול פשוט, הרגישות תעבור תוך כמה שעות, אולם אם המדובר בניקוי עמוק ובחשיפת אזורי שיניים שהיו מכוסים אבנית או רובד – השן תהיה יותר חשופה לאחר הניקוי והרגישות עלולה להיות רבה ולחלוף לאחר כמה ימים עד כמה שבועות.

 

7. טיפולי שורש: כל טיפול שהוא מעבר לסתימה, הכולל טיפול שורש או כתרים, גורם מן הסתם גם לרגישות רבה סביב הטיפול ואחריו, עד שהדלקת המקומית שנוצרה בעקבות המחלה או הטיפול חולפת והאזור המטופל "נרגע".

 

8. הבהרת שיניים: מחקרים מוכיחים כי אחוזים גבוהים של מטופלים המבקשים להבהיר את שיניהם סובלים מתחושה של צמרמורת וכאב קל בעיקר כי נעשה בתהליך שימוש בחומרים מחמצנים המוצמדים לשיניים ולחניכיים והגורמים לרגישות.

 

כיצד מרגיעים רגישויות?

בדרך כלל, אם אין המדובר במחלת חניכיים כרונית, זה עובר מעצמו. במידה ולא כן, ניתן לנקוט בפעולות הבאות:

 

מניעה: בעיקר אם קיימת נסיגת חניכיים, חשוב לצחצח שיניים בזהירות ובעדינות ואף להתייעץ עם רופא או שיננית לגבי צחצוח נכון. כמו כן יועילו ביקורות אצל שיננית אחת לחצי שנה לאבחון בעיות חניכיים או מוקדי עששת כדי לא להגיע למצב של רגישות.

 

טיפול אצל שיננית או רופא: טיפול באמצעות משחות שיניים עם חומרים ייעודיים בריכוזים גבוהים, הנמרחות על המקום הרגיש ומוצמדות בעזרת סד.

 

אחת ממשחות אלה היא ג'ל של פלואוריד הידועה כבעלת השפעה מרגיעה ומורידה רגישות, ותורמת לחיזוק ואיטום רקמות השן.

 

שימוש במשחות שיניים מיוחדות: ניתן להשיג בקלות בכל בית מרקחת משחות המבוססות על פוטסיום ניטרט, חומר פעיל שעוד בשנות ה-60 הוכחה פעילותו להורדת רגישות. חומר זה חודר לתעלות ההולכה שמעבירות את התחושה העצבית בדנטין, ואוטם אותן. התהליך אורך מספר ימים, הרגישות יורדת והמטופל חש הקלה.

 

טיפול בנסיגת חניכיים: במקרים קיצוניים שבהם הרגישות הופכת למטרד ולכאב יום יומי, אפשר לערוך שחזורים או ציפויים של צוואר השן - להצמיד את חומרי השחזור לצוואר החשוף באזור שבין השן והחניכיים ולעיתים אף להשתמש בחומרים המשחררים פלואוריד בצורה מבוקרת, להפחתה נוספת של הרגישות.

 

כיסוי החניכיים: על מנת לבודד את האזור הרגיש, אפשר לכסות את צוואר השן החשוף באמצעות מתלה חניכיים. כלומר – עיצוב מחדש של קו החניכיים על ידי פריודונט, מומחה למחלות חניכיים. יש בכך הקלה על הרגישות העודפת וגם התוויית מראה אסתטי לקו החניכיים.

 
הכותב הוא רופא שיניים ברשת מרפאות כללית סמייל

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לעתים רגישות יכולה להפריע לאיכות החיים ולשתק
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים