שתף קטע נבחר

 

3 שנות מאסר לסוחר איברים: "ניצל מצוקות"

"הרווח הכספי היה המניע העיקרי של הנאשם, לא רווחת החולים הזקוקים להשתלה", קבע בית המשפט שגזר על סמי שם טוב עונש מאסר בפועל. הוא טען להגנתו: "מאחורי כל תיווך אסור כזה ניצלו חיי אדם, במקום שבו המדינה לא מספקת פתרונות"

לאחר שנהג "להונות את המעורבים ולסכן אותם תוך ניצול מצוקותיהם הכלכליות, הנפשיות והבריאותיות עבור בצע כסף", גזר הבוקר (יום ה') בית המשפט המחוזי בירושלים שלוש שנות מאסר על סמי שם טוב (69), תושב העיר, אשר הורשע ב-13 אישומים של סחר באיברים.

 

באוגוסט 2010 הואשם שם טוב בסחר באיברים לאחר שתיווך בניגוד לחוק בין חולים לתורמי איברים פוטנציאלים, שגייס באמצעות פרסום מודעות בעיתונים. הוא הורשע בגין מעשים שביצע בין השנים 2010-2006. 

 

שם טוב בבית המשפט (ארכיון) (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
שם טוב בבית המשפט (ארכיון)(צילום: נועם מושקוביץ)
 

 

שם טוב עבד בעבר במחלקת הרשומות הרפואיות בבית החולים הדסה עין כרם. לפי חוק השתלת איברים הוא הורשע בעבירות של עושק, ניסיון עושק, קבלת דבר במרמה, סחיטה באיומים ואיסור תיווך במסגרת הסדר טיעון לפני מספר חודשים. הוא נהג לפרסם מודעות שלפיהן דרוש תורם כליה בעיתונים שונים, זאת בניגוד לחוק. כך יצר שם טוב קשר עם תורמים פוטנציאלים, שמוכנים לוותר על אחת מכליותיהם בתמורה לתשלום, ותיווך בינם לבין הזקוקים להשתלה.

 

הוא הורשע כי ביצע את התיווך עבור בצע כסף, תוך ניצול מצוקתם הכלכלית, הנפשית והפיזית של החולים, תוך שהוא מנצל את מצבם וחוסר ניסיונם למצגי שווא ואיומים, מבלי לפרט באוזניהם את הסיכונים והמידע הרפואי הדרוש. הוא נפגש עם החולים והתורמים, הפנה אותם לבדיקות ואף שלח אותם למדינות כמו הפיליפינים ואקוודור לביצוע ההשתלות. שם טוב הורשע כי גבה עבור שירותים אלה סכומי כסף גדולים בניגוד לחוק, והעביר רק חלק קטן ממנו למעורבים עצמם.

 

איים על חייה של חד הורית

הוא הורשע גם כי סחט באיומים שני תורמים שהחליטו לחזור בהם לאחר שלב מסוים, ועשה שינויים במסמכים רשמיים של בית חולים על מנת לקצר תור בבדיקות שונות עבור לקוחותיו. כך למשל צוין בגזר הדין כי באחד המקרים החמורים בהם הורשע שם טוב גם בסחיטה באיומים, ביקשה התורמת, אם חד הורית לשני ילדים, שמקבלת הבטחת הכנסה מביטוח לאומי, לחזור בה מהחלטתה לתרום לאחר שכבר שהתה בפיליפינים לשם קצירת הכליה. המהלך לא מצא חן בעיני שם טוב ולפיכך איים על חייה עד שגרם לה לתרום כליה בפיליפינים, ושילם לה 7,250 שקל בלבד. 



 

"התמונה המתקבלת מעובדות האישומים הנוגעים לחוק השתלת איברים הינה כי הרווח הכספי היה המניע העיקרי שעמד מאחורי מעשיו של הנאשם, ולא רווחתם של החולים הזקוקים להשתלת כליה", ציין בגזר הדין השופט רפי כרמל. הוא הוסיף כי שם טוב "ניצל עד תום את מצוקת החולים והן את מצוקת התורמים הפוטנציאלים אשר נדחפו לתרומה מחמת קשיים כלכלים ואחרים, ולא חס על בריאותם ועל רגשותיהם". בית המשפט גזר עליו תשלום פיצויים למתלוננים.

 

  

עו"ד רועי פוליטי שייצג את שם טוב, אמר לאחר הדיון: "שם טוב אכן הורשע וקיבל את עונשו היום, יחד עם זאת גזר הדין חמור מעט לטעמנו. בל נשכח שמאחורי כל תיווך אסור כזה, בין תורם לנזקק - ניצלו חיי אדם, במקום שבו המדינה לא מצליחה לספק פתרונות לאנשים שחיים על זמן שאול, מלבד צירופם לתור של למעלה מ-2,000 ממתינים להשתלה". לדבריו, "ראוי שמדינת ישראל תשקוד על פתרונות מהירים יותר, במקום לכלות את זעמה באלה שיוצרים פתרונות חלופיים".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סמי שם טוב (ארכיון)
צילום: נועם מושקוביץ
מומלצים