שתף קטע נבחר
 

מאה שערים: מלשינון נגד השכרה ללא פיקוח רבני

מצוקת הדיור בשכונת מאה שערים הובילה את ראשי הישיבות לפתרון יצירתי: הקמת "ועדה מפקחת" שבודקת אם השוכרים הם יראי שמים, ומפיצה בשכונה כרזות המזהירות כי השכרת דירות ללא פיקוח "מהווה סכנה חמורה". בוועדה מסבירים: "דואגים לבחורי ישיבות שמגיעים לישראל כדי ללמוד תורה"

מה מפחיד יותר - רשות המסים או קללה מרבנים? ל-ynet נודע כי בשכונה החרדית מאה שערים בירושלים הופעל באחרונה מערך "מלשינון" נגד משכירי דירות, שמזכיר את הקו שמפעילה רשות המסים נגד משכירי דירות ברחבי הארץ. אלא שבמקרה זה כרזות המופצות ברחבי השכונה קוראות לתושבים לדווח על דירות שמושכרות ללא פיקוח רבני.

 

עוד על ירושלים וחרדים בערוץ הנדל"ן :

 

בניגוד לרשות המסים, מאחורי "המלשינון" עומדת ועדה מפקחת המנוהלת על ידי ראשי ישיבות שנקראת "ועד האכסניה של התורה". הוועדה הוקמה על ידי אנשי אחת הישיבות באזור, שדואגים לבני ישיבה שיגיעו בקרוב לישראל ללמוד תורה.

 

תפקידה של הוועדה הוא לבדוק את הרקע של השוכר ולוודא שהוא עונה על הקריטריונים שהיא מציבה - רקע חרדי ו"גדולה בתורה". בתמורה מבטיחה הוועדה לספק למשכיר אחריות מקיפה במהלך תקופת השכרת הדירה. כך, למשל, מדווחות הכרזות התלויות ברחבי השכונה כי הוועד מעניק ביטוח על הנכס, הבטחה כי המשכיר יקבל תשלום חודש בחודשו, קיום מצוות ציות לגדולי תורה ופיקוח של ועד אכסניית התורה על ההתנהלות השוטפת של השוכר.

 

ואולם, אם המשכירים אינם עוברים דרך הוועדה, הכרזות בשכונה מדווחות כי מדובר באיסור חמור המלווה באינספור כשלים: "אין להשכיר דירות לבחורים ללא פיקוח ואחריות מטעם 'הישיבה'... השכרת הדירות לבחורים ללא פיקוח דין גרמא להרבה מכשולים ומהווה סכנה חמורה לכל השכונה כולה", נכתב באחת הכרזות.

 

הכרזות שהופצו ברחבי שכונת מאה שערים (צילום: ניב סלע - סוכנות הידיעות "חדשות 24") (צילום: ניב סלע - סוכנות הידיעות
הכרזות שהופצו ברחבי שכונת מאה שערים(צילום: ניב סלע - סוכנות הידיעות "חדשות 24")

"אין להשכיר דירות לבחורים ללא פיקוח" (צילום: ניב סלע - סוכנות הידיעות "חדשות 24") (צילום: ניב סלע - סוכנות הידיעות
"אין להשכיר דירות לבחורים ללא פיקוח"(צילום: ניב סלע - סוכנות הידיעות "חדשות 24")

 

דירת 3.5 חדרים ב-2 מיליון שקל

מצוקת הדיור בשכונת מאה שערים, שמרביתה מאופיינת באוכלוסייה דלת אמצעים, מתבטאת לא רק בהיצע כי אם גם במחירי הדירות. בשנים האחרונות גדלו הביקושים למגורים בשכונה, שהיו גבוהים גם כך, בצורה משמעותית. זאת בעיקר בעקבות כניסתם של אנשי חסידות גור וחסידות בויאן (באיאן), שהעתיקו את המרכזים הרוחניים שלהם אל השכונה.

 

בלוחות המודעות קשה למצוא דירות למכירה בשכונה במחירים סבירים. כך, למשל, מודעה אחת דורשת על דירת 3.5 חדרים לא פחות מ-1.9 מיליון שקל. מחירי דירות גדולות יותר אף חוצים את רף 2.5 מיליון שקל. תושבים בשכונה טוענים כי לא פעם נסגרות עסקאות במחיר הגבוה בעשרות אחוזים מהמחיר הריאלי של הנכסים.

 

"שוב מתברר שעסקני מאה שערים חושבים ומתנהגים כאילו הם אינם חלק ממדינת ישראל וחוקי המדינה אינה חלים עליהם", טוען הרב עו"ד אורי רגב, מנכ"ל עמותת חדוש לחופש דת ושוויון, "דומה שאין גבול לקנאות בשכונה הזאת ולמגבלות שעסקניה מבקשים להחיל על כל תחומי החיים בניגוד לחוק, ממדרכות נפרדות לגברים ולנשים, דרך מתקפות על שירותי חירום וכעת פיקוח על השכרת דירות. במדינה דמוקרטית כל שוכרי הדירות שווים. הגיע הזמן להחיל את החוק הישראלי על מאה שערים בנושא זה כמו בנושאים רבים אחרים".

 

גורם בוועדה אמר ל-ynet בתגובה כי "יש 8,000 בחורי ישיבה שמגיעים מחו"ל לארץ וצריך לדאוג להם. אולם אנו בקושי מצליחים לדאוג ל-100-120 מהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
שכונת מאה שערים. "דואגים לבני הישיבות"
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים