שתף קטע נבחר

הצעת חוק באוגנדה: מאסר ללובשות חצאיות מיני

פעילים רבים באוגנדה התגייסו להילחם בהצעת החוק המחזירה את המדינה לימי הרודן אידי אמין, ושתטיל מגבלות צנזורה חריפות גם על הטלוויזיה, הקולנוע ואף על הגלישה באינטרנט. השר לאתיקה והגינות: "גברים הם הסובלים מהפרובוקציה"

ממשלת אוגנדה שוקלת להטיל מגבלות חריפות על זכויותיהן של נשים, בהן, בין היתר, איסור ללבוש חצאיות מעל לגובה הברך בפרהסיה, הכולל מעצר של הנשים הלבושות באופן ה"פרובוקטיבי". כך דיווח בסוף השבוע ה"גרדיאן" הבריטי.

 

זכויות נשים בעולם - דיווחים אחרונים ב-ynet:

מחאה בתל אביב: "כולנו שרמוטות בפוטנציה"

חמאס החליט: לימודים נפרדים לבנים ובנות מגיל 9

מזל טוב: לנשות סעודיה מותר לרכוב על אופניים

סווזילנד אוסרת חצאיות מיני: 'עבודה קלה לאנסים'

 

לפי העיתון הבריטי, הצעת החוק המכונה "נגד פורנוגרפיה", מסמנת חזרה של אוגנדה לימי הרודן אידי אמין, שאסר על נשים ללבוש חצאיות קצרות על פי צו. ההצעה מעוררת התנגדות רבה באוגנדה ובשלב זה המאבק נגדה מתמקד באינטרנט, בניסיון להשיג תמיכה בינלאומית נגד ההצעה, לפיה יוטל עונש מאסר של עד עשר שנים בכלא וקנס של כ-4,000 דולר על מפירי החוק.

 

בנוסף למגבלות על לבושן של נשים בציבור, סרטים רבים, תוכניות טלוויזיה והגלישה האישית באינטרנט יהיו נתונים לצנזורה מצד הממשלה לפי הצעת החוק.

 

למרות ביטחונם של בכירים בממשלה באוגנדה כי הצעת החוק תעבור, העיתון "אוגנדה דיילי מוניטור" דיווח כי היא נתקלה בקשיים בפרלמנט, בשל החשש של חלק מחברי הפרלמנט שהיא מפרה את חוקת המדינה, ועשוייה לכלול חלק מהמנהגים המסורתיים של השבטים באוגנדה כ"פורנוגרפיה".

 

הפגנה למען זכות נשים ללבוש חצאיות מיני ביוהנסבורג. ארכיון (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה למען זכות נשים ללבוש חצאיות מיני ביוהנסבורג. ארכיון(צילום: AP)

 

סימון לוקודו, השר הממונה על אתיקה והגינות, הסביר שהחקיקה "תאסור על כל לבוש בלתי הגון, כולל חצאיות מיני. כל לבוש שיחשוף חלקים אינטימיים מגוף האדם, במיוחד אלו בעלי פונקציות אירוטיות, יהיה מחוץ לחוק".

 

לוקודו, כומר קתולי לשעבר, טען בנוסף כי האשמה על תקיפה והטרדה מינית היא של הקורבנות: "אנחנו יודעים שאלו שהתלבשו באופן בלתי הגון עשו זאת כפרובוקציה והותקפו מדי פעם". כשנשאל השר האם ייאסר על גם על גברים ללבוש מכנסיים קצרים, או לבוש חשוף, הוא טען כי "גברים, באופן נורמלי, אינם המושא למשיכה. הם אלו הסובלים מהפרובוקציה. גברים יכולים ללכת בחזה חשוף על חוף הים, אבל האם הייתם מאפשרים לבת שלכם ללכת בחזה חשוף בחוף?".

 

בשנים האחרונות משכה אוגנדה תשומת לב בינלאומית בעקבות המגבלות על זכויות האדם במדינה, בעיקר בשל תקיפות חוזרות ונשנות נגד פעילי הקהילה הגאה, שבשנה שעברה ציינו את אירועי הגאווה לראשונה בתולדות המדינה. הפעילים צעדו בעיר אנטבה, ערכו מסיבות ופסטיבל סרטים. כמה נעצרו על ידי המשטרה אך שוחררו כעבור זמן קצר.

 

הפעילים באוגנדה נאבקים בשנים האחרונות נגד הניסיון לחוקק חוק שמטיל עונש

כבד על הומוסקסואלים. בתחילה ביקשה הצעת החוק לגזור עונש מוות על הומוסקסואלים, אך לאחר לחץ בינלאומי ואיום בהפסקת הסיוע למדינה המזרח-אפריקנית, נוסחה הצעת חוק חדשה בנושא. בגרסתה החדשה של הצעת החוק לא מופיע עונש המוות אך הוא עדיין אוסר על "קידום" זכויות להט"ב וקובע ענישה לכל מי ש"מממן או מסייע להומוסקסואליות".

 

בשנה שעברה נרצח אחד הפעילים הבולטים של הקהילה, דייויד קאטו, שהוכה למוות בפטיש בשכונתו בפאתי קמפלה. על רקע האלימות בשכונה, המשטרה מיהרה לקבוע שמדובר בשוד, אולם חבריו הפעילים טענו כי זהו פשע שנאה. כמה חודשים לפני כן פרסם עיתון מקומי כתבה ארסית על הומואים. על השער התנוססה תמונתו של קאטו ופעיל נוסף, תחת הכיתוב "לתלות אותם". בית המשפט באוגנדה אסר ב-2011 על אמצעי תקשורת במדינה להוציא מהארון הומואים ולסביות ללא הסכמתם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה בדרום אפריקה בשנת 2008 נגד חוק דומה (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים