שתף קטע נבחר

 

זינוק באנטישמיות בעולם, צרפת מוקד האלימות

פיגוע רצחני בטולוז, התקפות על יותר מ-100 בתי כנסת וחילול 89 בתי קברות ואנדרטאות: דו"ח מראה כי ב-2012 אירעה עלייה של 30% במספר האירועים האלימים נגד יהודים. שליש מהאירועים האנטישמיים התרחשו בצרפת

עלייה של 30% במספר האירועים האנטישמיים נרשמה בשנת 2012 לעומת השנה שקדמה לה - כך עולה מדו"ח על מצב האנטישמיות בעולם, אשר פורסם היום (א'), ערב יום השואה.

 

על פי הנתונים, בשנת 2012 חלה עלייה ניכרת במספר האירועים האנטישמיים האלימים, הכוללים ונדליזם ואיומים ישירים על חיי יהודים. מספרם עמד על 686, לעומת 526 ב-2011 ולאחר שנתיים שבהן נרשמה ירידה במספר המקרים. בצרפת נרשמו 200 אירועים אנטישמיים, בארה"ב 99, בבריטניה 84 ובקנדה 74.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

בית הספר "אוצר התורה" שהותקף (ארכיון) (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בית הספר "אוצר התורה" שהותקף (ארכיון)(צילום: רויטרס)

רוב האירועים - בצרפת. סרקוזי מבקר בבית הספר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רוב האירועים - בצרפת. סרקוזי מבקר בבית הספר(צילום: רויטרס)
 

שלושה גורמים הביאו לעלייה במספר האירועים: בעקבות התקפת הטרור על בית הספר היהודי "אוצר התורה" בטולוז, נרשמה עליה משמעותית ברמת האלימות בצרפת. הייתה זו השנה האלימה ביותר בצרפת מאז 2004 והשפעתה ניכרת גם בארצות אחרות, בייחוד בבריטניה.

 

גם התחזקות הפעילות הפוליטית של הימין הקיצוני והתחזקותן של מפלגות בעלות עמדות אנטישמיות מובהקות, בעיקר ביוון, הונגריה ואוקראינה, גררה עלייה במספר האירועים. בהונגריה, במקביל להחרפה בהתבטאויות האנטישמיות והאנטי ישראליות גברו האלימות והוונדליזם נגד יהודים ומטרות יהודיות. בפולין חלה עלייה משמעותית בחילול בתי קברות ואתרי הנצחה לקורבנות השואה.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

גורם נוסף שייחסו לו השפעה בהתגברות האירועים היה מבצע "עמוד ענן", אשר על פי החוקרים גרר עלייה בפעילות האנטישמית ברחבי העולם. מדובר בעלייה מתונה שנמשכה פרק זמן קצר יחסית.

התגובות למבצע היו מתונות הרבה יותר מעופרת יצוקה.

 

עוד עולה מהדו"ח כי למרחב האינטרנטי - לרשתות החברתיות, הפורומים והבלוגים, יש תרומה לעלייה במקרי האנטישמיות. אלה נעשו למפיץ העיקרי של גזענות בכלל ואנטישמיות בפרט, כמו תיאוריות על כוח יהודי עולמי ומזימות יהודיות בינלאומיות, והאשמות שלפיהן יהודים שולטים בכלכלה העולמית ואחראים למשבר הכלכלי. הן משותפות לגורמים קיצוניים ואפילו בעלי אידיאולוגיות מנוגדות כמו ימין ושמאל קיצוניים ואיסלאמיסטיים. ההטפה האנטישמית ברשתות טלוויזיה ערביות התחזקה, אך לא היה שינוי בביטויים האנטישמיים בארצות הערביות והמוסלמיות.

 

יותר הצקות ברחוב

במקרים שנרשמו ב-2012 נכללו 273 התקפות על יהודים, ביניהם תלמידים ובני נוער - תופעה הגוברת בעיקר במערב אירופה, צפון אמריקה ואוסטרליה. אלה היוו 40 אחוז מכלל האירועים. למעלה ממאה בתי כנסת הותקפו, 59 מבני קהילה כולל בתי ספר הותקפו, 89 בתי קברות ואנדרטאות חוללו, וב-163 מקרים הושחת רכוש פרטי.  

 

תקיפת מרכול כשר של יהודים בצרפת (צילום: מנחם לדיוב, anachinfos.com) (צילום: מנחם לדיוב, anachinfos.com)
תקיפת מרכול כשר של יהודים בצרפת(צילום: מנחם לדיוב, anachinfos.com)

 

בדו"ח ציינו כי החריפה תופעת ההצקות והאלימות ברחוב, בייחוד בסמוך לבתי כנסת ובתי ספר יהודיים. בברלין למשל, עלבו ארבעה גברים ברב ואיימו להרוג את בתו. 
 

ב-50 מקרים נעשה שימוש בנשק או באמצעי אלים אחר, ו-98 מקרים בוצעו ללא נשק. עוד הוזכרו בדו"ח 166 איומים ישירים על חיי אדם וקרוב ל-373 אירועי ונדליזם, השחתה ונזק.  

 

הנתונים נחשפו במהלך מסיבת עיתונאים שערכו מרכז קנטור לחקר יהדות אירופה בימינו ומאגר המידע ע"ש משה קנטור לחקר האנטישמיות והגזענות בימינו שבאוניברסיטת תל אביב, בשיתוף עם הקונגרס היהודי האירופי.

 

ד"ר משה קנטור העומד בראש המרכז, אמר במסיבת העיתונאים: "הנתונים מראים עלייה מ-1989, אז נרשמו 78 מקרים. כמנהיג יהודי, אני חש סכנה לקהילות, לאנשים אחרים ללכת ברחובות, לבתי כנסת, לבתי ספר יהודיים. זו תופעה חדשה לחלוטין שלא התקיימה בעבר, ואנו רואים תופעות נוספות שלא קרו בשנים עברו.

 

"התופעות החדשות הן שניאו נאצים הפכו חוקיים באירופה. הם כבר יושבים בפרלמנט כמו בהונגריה למשל, אבל זה כך גם באוקראינה ויוון. אנחנו מדברים עם הממשלות הללו, אבל מה אנחנו כבר יכולים להגיד? התפקיד של הממשלות תמיד משקף את השאיפות האלקטורליות של העם ולכן הם רק פוליטיקאים. לכן כל כך חשוב לעשות משהו לא רק ברמה הלאומית אלא ברמה הכלל אירופית, במוסדות האיחוד האירופי".

 

Read this article in Hebrew

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים נגד אנטישמיות בהונגריה (ארכיון)
צילום: EPA
מציגים את הדו"ח
צילום: ירון ברנר
מומלצים