טיסה אחת בשבילו: ניצול השואה שהגשים חלום
מאז היה פעוט בן 3 בבית יתומים בהונגריה חלם אפרים לייכטר (71) לראות את ישראל מלמעלה, אבל עד היום הוא לא יכול היה להרשות לעצמו. לקראת יום השואה, העמותה לעזרה מיידית לניצולים הגשימה עבורו את החלום: "אני שיכור מאושר"
אתמול בבוקר (יום א'), כמה דקות לפני שעלה למטוס, נעצר אפרים לייכטר (71) לרגע וקרא את תפילת הדרך. כשסיים אמר: "אני בוכה מבפנים ושמח מבחוץ. יחסר לי מישהו במטוס. זה גם היה חלום של אחי, אבל לא הצלחנו להגשים אותו כשהוא היה בחיים כי לא יכולנו להרשות את זה לעצמנו".
לייכטר, ניצול שואה יליד הונגריה, מעולם לא עלה מטוס עד היום. חסר כל הוא עלה לישראל בשנות ה-50 ומאז חי בבת ים חיי בדידות ודוחק, שהחריפו עם מותו של מסרטן של אחיו המבוגר ממנו בשבע שנים, האדם הקרוב אליו ביותר. ברגעיו האחרונים ביקש האח ממתנדבי העמותה לעזרה מיידית לניצולי שואה שידאגו לאפרים וישמחו אותו ככל שניתן.
מאז היה בן שלוש, כפעוט יהודי בבית יתומים בהונגריה של אחרי המלחמה, חלם לייכטר על ישראל וקיווה לראות אותה מלמעלה, בטיסה, וכאמור הוא הגשים אותו רק לקראת יום הזיכרון לשואה ולגבורה - 68 שנה לאחר מכן. אתמול, בתוך תא הטייס, הוא נזכר: "אני חושב על הילד היהודי היתום, המסכן והדחוי שהייתי בהונגריה, והנה עכשיו אני טס מעל הבתים היפים וקו החוף המדהים במדינה שלי. אני המום שזכיתי לזה. אני רק בוכה על כך שאחי לא כאן".
התעקשו לעלות לישראל
לייכטר נולד ב-1942 בבודפשט לתוך מלחמת העולם השנייה, כצעיר מבין שני אחים. סיבוך בלידה ומחסור בחמצן גררו נזקים התפתחותיים רבים ונכות שפוגעת עד היום בתפקודו. אחרי הכיבוש הנאצי הוא ניצל יחד עם הוריו ואחיו מגירוש לאושוויץ. הם הועברו לגטו בבודפשט וכך הצליחו להינצל, ולא נמנו עם מאות אלפי יהודי הונגריה שנרצחו במחנה ההשמדה.
אמו נפטרה ממחלה קשה מייד בתום המלחמה, ואביו לא הצליח לטפל בשני הילדים. הוא נאלץ להעביר את אפרים בן השלוש לבית יתומים, ואת הבן הבכור הותיר בחזקתו. השנים בבית היתומים היו קשות עבור אפרים, והוא סבל מהתעללות והזנחה. כשהיה בן 16 ברח אפרים עם אחיו מהונגריה לאוסטריה,
וארגונים יהודיים בווינה הציעו להם לעבור לארה"ב או לקנדה, אך הם בחרו לעלות לישראל באוניה. שני האחים לא התחתנו ולא הקימו משפחות בישראל. הם גרו יחדיו בדירה בבת ים שבה גר היום אפרים לבדו, וטיפלו זה בזה.
לדבריו, הטיסה בשמי ישראל הייתה אחד הרגעים המאושרים בחייו. כשירד ממדרגות המטוס הוא סיכם: "אני שיכור מאושר. הלוואי שיוכלו להגשים את החלומות של כל ניצולי השואה בארץ".
סוזן רותם, מתנדבת ותיקה בפרויקט "להגשים חלום של ניצול שואה", סיפרה: "במקרים רבים מדובר בבקשה האחרונה שלהם ואין להם כסף להגשים אותה בעצמם".
העמותה לעזרה מיידית לניצולי השואה, שהגשימה את חלומו של אפרים ומסייעת לניצולי שואה רבים אחרים, זקוקה למתנדבים, מזון, תרופות ודלק. אפשר ליצור קשר בטלפון 03-5257888 או בפייסבוק
Read this article in English