234 קמ"ש בכביש - מחשבה פלילית שדינה כלא
רוכב אופנוע שנתפס במהירות החריגה, נשלח היום על-ידי בית המשפט העליון לשלושה חודשים בכלא. השופט: על עברייני ההתנועה להבין כי מהירות-קצה תביא למאסר לפני שיהרגו אדם
נהיגה במהירות מופרזת וחריגה מעידה על מחשבה פלילית. כך קבע היום (א') בית המשפט העליון, שדחה את ערעורו של רוכב אופנוע שנתפס במהירות 234 קמ"ש, ונשלח למאסר בפועל. הרוכב ירצה עונש מאסר של שלושה חודשים ויום, וזאת לאחר שבית משפט מחוזי המתיק את העונש שגזר עליו בית משפט לתעבורה, שביקש לשלוח אותו לשישה חודשי מאסר בפועל.
לרוב נמנעים בתי משפט משליחת עברייני תנועה למאסר בפועל, למעט במקרים שבהם העבירה גרמה לתאונה חמורה. אלא שבמקרה זה, קבע השופט אורי שהם כי המהירות החריגה שבה נתפס הרוכב, מעידה על מחשבה פלילית ומחייבת את מאסרו. "הטענה כי המבקש רכב על אופנוע במהירות הגבוהה ב-144 קמ"ש מהמהירות המותרת, היא המייחסת לו יסוד נפשי מסוג מחשבה פלילית", מבהיר השופט בהחלטתו לדחות את ערעור הרוכב.
התחיל בנסיעת מבחן, נגמר בכלא
"המבקש רכב על אופנוע בדרך לא עירונית במהירות חריגה מאוד של 234 קמ"ש, מקום שבו מהירות הנסיעה המותרת הינה 90 קמ"ש", מסביר היום השופט שהם. "המבקש אף הצהיר כי נסיעתו האמורה, נועדה לבחון את האפשרות לרכוש את האופנוע שבו בוצעה העבירה". המהירות החריגה, והודאת הרוכב כי בחן את האופנוע, מהווים לדברי השופט עדות לכך שהיה מודע היטב למעשיו.
"הפער הקיצוני בין המהירות המרבית המותרת בדרך לא עירונית, לבין מהירות השיא שבה נהג המבקש, מעידה כשלעצמה על קיומו של יסוד נפשי", ממשיך השופט. "בית המשפט (העליון) קבע לא אחת, כי נהיגה פרועה על הכביש מקימה חזקה בדבר מודעותו של המבקש להתנהגותו". למעשה, השופט מבהיר כי גם אם לא היה מודע הרוכב למהירות החריגה שבה נסע, הרי שיש לייחס לו רשלנות. זאת, מאחר "(ש)אין ספק כי אדם מן היישוב היה מודע לה (למהירות)".
העליון מחמיר ענישת עברייני מהירות
החלטת השופט שוהם מצטרפת להחלטה קודמת של בית המשפט העליון, ולפיה כי יש לגזור עונשי מאסר בפועל על נהגים שעוברים את המהירות המותרת באופן חריג. בינואר האחרון דחה בית המשפט את ערעורו של נהג שנתפס במהירות של 195 קמ"ש, ונשלח לארבעה חודשי מאסר בפועל. בכך מסמן בית המשפט העליון מגמת החמרה בענישת עברייני מהירות, שצפויה להשפיע על הענישה הנהוגה בבתי המשפט לתעבורה.
"נהיגתו במהירות של 195 קמ"ש - מהירות 'קצה' בגימטריה - מלמדת על טֵרוף הדעת", כתב השופט נעם סולברג בינואר. "ישוב הדעת יבוא לו (לנהג), יש לקוות, במהלך ישיבה של ארבעה חודשים מאחורי סורג ובריח". השופט ציין כי "אין זו דרך השגרה להורות על כליאתם של עברייני תעבורה, כשבפועל לא נגרם נזק לרכוש ולא פגיעה בגוף, אבל בכגון דא עלינו להקדים תרופה למכה".
את החלטתו לדחות את ערעור הנהג, חתם השופט עם אזהרה לכל מי שעובר את המהירות המותרת - "יראו עברייני התנועה וייראו, כי נהיגה במהירות-קצה, יכולה להביאם אל מאחורי סורג ובריח - לא רק לאחר שיהרגו אדם, אלא גם קודם לכן".