שתף קטע נבחר

 

הוקמה ועדה לפיצוי העובדים בדימונה שחלו בסרטן

מאבק עובדי הכור הביא להקמת ועדה ציבורית. "שמנו דגש רב על בטיחות", טענו בוועדה לאנרגיה אטומית ונימקו את הקמת הוועדה בניסיון לא לחשוף את סודות דימונה. בא כוח העובדים שתבעו: "תוהה אם זה לא עלה תאנה שמטרתו להסתיר את המחדלים"

תביעות הענק של עובדי הכור בדימונה נגד הוועדה לאנרגיה אטומית מובילות להקמת ועדה ציבורית: שרת המשפטים ציפי לבני מינתה ביום חמישי האחרון ועדה ציבורית, בראשות המשנה לנשיא בית משפט העליון בדימוס, השופט אליעזר ריבלין, שתפקידה להמליץ לממשלה על הסדר מיוחד לפיצוי לעובדים במרכזי הוועדה לאנרגיה אטומית בדימונה ובשורק, שחלו במחלה ממארת ועומדים בקריטריונים שעליהם תמליץ הוועדה. המלצותיה יוגשו תוך שנה מתחילת עבודתה, ותאריך היעד הוא אמצע שנת 2014.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

זינוק באנטישמיות בעולם, צרפת מוקד האלימות 

חירות, אומץ, גבורה: זו האישה המעוטרת בישראל

 

הוועדה הוקמה כדי להציע מודל שישמש בעתיד לבחינת פניות פרטניות בגין עובדים, שחלו במחלה ממארת. פרט ליו"ר ריבלין, יהיו חברים בה גם פרופ' רבקה כרמי, נשיאת אוניברסיטת בן גוריון; פרופ' אריאל פורת, לשעבר דיקן הפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב; ד"ר ניר פלד, מומחה ברפואה פנימית ואונקולוגית ריאות ומנהל המרכז לחקר גידולי בית החזה בתל השומר; החשבת הכללית במשרד האוצר, מיכל עבאדי בויאנג'ו ועו"ד אבי ליכט, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה.

 

"שיעור התחלואה אינו עולה על שיעור התחלואה באוכלוסייה היהודית בישראל" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"שיעור התחלואה אינו עולה על שיעור התחלואה באוכלוסייה היהודית בישראל"(צילום: AFP)

 

בהודעה שפורסמה עם הקמת הוועדה נאמר כי "במהלך כל השנים שמה הוועדה לאנרגיה אטומית דגש רב על גהות ובטיחות עובדיה. סקרי תחלואה שנערכו ביחס למחלות ממאירות הוכיחו כי שיעור התחלואה בקרב עובדיה אינו עולה על שיעור התחלואה באוכלוסייה היהודית בישראל. עם זאת,

במהלך השנים האחרונות התנהלו בבתי המשפט הליכים בתביעות עובדים שעבדו במרכזי הוועדה לאנרגיה אטומית. התביעות עדיין בדיונים משפטיים ולאחרונה התברר כי ניהולן יהיה כרוך בהעלאת סוגיות ייחודיות ורגישות, הנוגעות גם לאינטרסים חיוניים של המדינה".

 

ראש הוועדה לאנרגיה אטומית, שרוצה להימנע מדיון על אותן סוגיות באופן פומבי, המליץ לפיכך לראש הממשלה בנימין נתניהו ולשרים לשעבר דן מרידור ויעקב נאמן, על גיבוש מודל חלופי לפיצוי לעובדים שחלו במחלה ממארת - גם במקרים שבהם לא בהכרח מוכח קשר סיבתי משפטי בין החשיפה לתחלואה. "מדובר בהסדר וולונטרי, שיעמיד לרשות העובדים ומשפחותיהם מסלול נוסף וחלופי לקבלת פיצוי שיחול על אותם אלה שיעדיפו מנגנון מיוחד ומהיר זה על פני קיום הליך משפטי", הובהר בהודעה.

 

"יש לנו ניסיון רע עם ועדות"

עובדי הקריה למחקר גרעיני שחלו בסרטן ובני משפחות של עובדים שנפטרו, קיבלו בחשדנות רבה את הודעת משרד המשפטים. עו"ד אילן קנר שמייצג 118 עובדים שחלו ובני משפחות עובדים שנפטרו אמר ל-ynet כי הוא צריך ללמוד את הנושא אך הוסיף כי "אמרנו כבר לפני 15 שנה שהדרך הנכונה היא דרך חקיקה של פיצוי במקום להתייגע ולחשוף הכול בבתי המשפט. אנחנו זהירים, יש לנו ניסיון רע עם כל מיני ועדות דומות שהוקמו בעבר, היו תרגילים רעים וקשים כלפי החולים ומשפחותיהם, היו מעשי נבלה בדרך".

 

עו"ד קנר ציין כי לדעתו העובדות שהתבררו בבית המשפט הן

 שדחקו את משרד המשפטים לנסות ולמצוא פתרון מוסכם. הוא הביע תמיהה על כך שבהודעה על הקמת הוועדה צוין כי מספר החולים בקרב העובדים אינו גדול משיעורו ביתר חלקי האוכלוסייה היהודית. לדברי קנר, "זו טענה מגוחכת, יש מקומות עבודה שיותר ממחצית מהעובדים חלו. גם על פי הסקרים של המדינה מדובר באחוזים חמורים של תחלואה".

 

בא כוח העובדים אמר עוד כי המשפחות פתוחות לשמוע, אך הוא לא יתפלא אם מדובר בניסיון שמגיע בעקבות קביעות ברורות של בית המשפט. לדבריו, "אני תוהה אם מדובר בעלה תאנה המבקש להסתיר את המחדל הגדול ואת התחלואה או שאכן מדובר בתום לב ורצון להגיע לפתרון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
הכור בדימונה
צילום רויטרס
עו"ד אילן קנר
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים