גנץ במצעד החיים: כל ניצול וחייל הם חלק מהניצחון
11 אלף בני אדם השתתפו באירוע שמתקיים זו השנה ה-25. בראש הצועדים הרמטכ"ל גנץ, שאמר כי "כל ניצול שואה וכל חייל הוא חלק מהניצחון". רס"ן ר' קיבל אישור לצרף את סבו ניצול השואה למצעד: "חוויה אחרת לגמרי לעבור את זה איתו"
"כל ניצול שואה שחוזר למקום הזה חלף על פני טביעת רגלו של המוות. כל חייל בצבא ההגנה לישראל העוטה את מגן הדוד כסמל של גאווה ולא כסמל הבושה, הוא חלק מהניצחון הזה, אותו ניצחון בלתי-נגמר". כך אמר הערב (יום ב') הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ בסיום מצעד החיים בפולין, שבו השתתפו כ-11 אלף בני אדם ובהם ניצולי שואה, בני נוער, משלחות עובדים, חיילי צה"ל ויהודים מהארץ ומהעולם.
יום השואה תשע"ג ב-ynet:
טקסי יום השואה: "הנין שלי הוא הנקמה בגרמנים"
זיכרונות: משדר מיוחד ליום השואה
הנאום המצונזר של בן גוריון ב-42': 'ילדינו נקברים'
בבירקנאו, העיניים נשבעות כי שנית לעולם לא / דובר צה"ל תא"ל יואב מרדכי
המצעד שמתקיים זו השנה ה-25, יוצא ממחנה אושוויץ והסתיים שלושה קילומטרים משם - במחנה בירקנאו המכונה "מחנה המוות הגדול". המצעד מציין 70 שנה לפרוץ מרד גטו ורשה ו-70 שנה להשמדת קהילות הילדים ביוון ולקהילת סלוניקי בפרט. ראש העיר סלוניקי וסגנו היהודי השתתפו באירוע.
הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ אמר בסיום המצעד: "במקום שבו אנו עומדים היום לפני רגע קצר במוּשגי חייה של אומה, נשאו בני העם הזה את מבטם השמיימה, אל אותם השמיים שבהם הביט אברהם. יחפים בכפור ובשלג, בשעתה האפלה ביותר של האנושות, לא הצליחו למנות את הכוכבים דרך עשן המשרפות שמצעד המוות הוא סופו של המסע כשכל המאורות כבו".
לדבריו, "בראשית תולדות עם ישראל מסופר שאלוהים הבטיח לאברהם אבינו – הדרך תהיה קשה; המסע יהיה רצוף אויבים וסכנות. אך בסופו של דבר תצלחו את המכשולים וידכם תהיה על העליונה. אתם תגיעו לארץ ישראל למוּדי שכול ומלחמה, ובידיים שאחזו במגן ובחרב תטעו עץ, תקימוּ בית. הצעד הראשון שעשה אברהם אבינו לאחר הברית הזו כשבלבו ההבטחה היה הצעד הראשון במצעד חייו של העם היהודי".
על משפחתו אשר נספתה בשואה סיפר: "אני עומד כאן כמפקדו של צה"ל בראש ובראשונה, אך בדרכי לכאן מאושוויץ לבירקנאו אני צועד גם במצעד החיים של משפחתי, כבנה של מרתה גנץ זכרה לברכה, שאולצה לרוץ בצעדת המוות במחנה ברגן-בלזן, שם נרצח אביה פשוט משום שלא יכול היה להדביק את הקצב. אני צועד כבנו של נחום גנץ זכרו לברכה, פליט בתקופת השואה שהעפיל ארצה, לחם למען עצמאותה של המדינה והקים יחד עם 70 משפחות של שורדי-שואה נוספים מושב לתפארת.
"אני צועד כאן כבנם של דור הבונים והמייסדים, כשותף לרויטל, נצר למשפחת לוחמי הגנה ותקומה, כאביהם של ממשיכי מצעד החיים המשפחתי - נעם, ניר, נגה ונדב, בני המשרת בצה"ל ושנמצא איתי כאן היום. אני צועד כאן כמפקדם ובשמם של ממשיכי החיים, ממשיכי מצעד החיים הלאומי, חיילי צבא ההגנה לישראל".
גנץ סיים בפנותו למשתתפי המצעד: "כל אלו הנוכחים כאן, בני העם היהודי, אזרחי ישראל, אזרחי העולם: אתם רבים מספור ככוכבי השמיים וכחול אשר על שפת הים. כל אחד מכם, בן העם היהודי - אתם ההוכחה החיה לניצחון הרוח, לניצחון החיים, לניצחון ישראל. מחורבות השואה גדלנו כאומה חזקה יותר, כמדינה חזקה יותר. הדגל הישראלי הוא חלק מהתחיה". הוא הבטיח: "למדנו את הלקח, אנו מוּכנים ונכונים להתייצב מוּל מבקשי רעתו של העם היהודי ולנצח. רק כך נמשיך את המצעד, כי אין מגן אחר לדוד ואין חומה אחרת לציון. יהיה זכרם של ששת המיליונים ברוך".
בטקס שהתקיים בקרקוב מוקדם יותר, אמר הרמטכ"ל,: "אני לא יכול שלא לחשוב לפעמים איך ולמה אנשים נתנו כל כך הרבה מעצמם למשהו שכל כך לא פרטי שלהם אלא משהו שהוא מאוד מאוד גדול. אני חושב שהאיזון הזה בין לתת מעצמך למשהו שהוא גדול ממך, שהוא באמת של החברה, לבין לשמור לעצמך דברים שהם שלך, צריך לדעת לעשות אותו. אני חושב שאנחנו כל הזמן צריכים לזכור שאנחנו בתוך איזשיהו טרנד היסטורי גדול אבל כל הזמן שיש לנו את המשהו שהוא שלנו שעליו אנחנו בונים".
הרב הראשי לישראל לשעבר, ישראל מאיר לאו, השתתף במצעד ואמר בנאומו: כי היום "יש לנו בית, יש לנו תקווה, יש לנו עצמאות, יש לנו מקום לחזור אליו. לא נישאר כאן, אנחנו חוזרים הביתה. אלה מילים שלא יכלו לחלום למור לפני 68 ו-70 שנים. יש לנו מורשת, יש לנו לאום". הוא ציין כי הליכתם המשותפת של הרב ושל הרמטכ"ל יחד מאושוויץ לבירקנאו היום, היא "מפגן של כוח, של מורשת, של עוצמה. זוהי קומבינציה המבטיחה את המשך הקיום שלנו לעולם ועד".
ראש חטיבת התכנון באגף התכנון בצה"ל, תת-אלוף אגאי יחזקאל, נשמע נדהם ונרגש לקראת המצעד שאותו מוביל הרמטכ"ל. תא"ל יחזקאל, שנמצא בפולין זה כמה ימים, מתקשה להכיל את המראות הקשים. לדבריו, "השיניים, השיער, הנעליים. אנשים שרואים פה את הדברים האלה מבינים שאין סוף לרוע".
"היסטוריה של העם שלנו"
סגן א', קצין בשייטת 13, נמנה אף הוא עם הצועדים. לקצין אין קשר משפחתי לשואה, אך הוא מספר כי "במעמד הזה אין חשיבות לשושלת המשפחתית - אם שרדה את השואה או לא. התחושות הן טעונות. העניין הוא ההרגשה בלהיות חלק מעם שעובר דבר כזה. זו היסטוריה של העם שלנו, זו ההיסטוריה של הדת".
רס"ן ר', קצין מודיעין, יצא למשלחת כחלק מפמליית הרמטכ"ל יחד עם סבו, ד"ר יצחק ארד - ניצול שואה שכיהן במשך שנים כיו"ר הנהלת "יד ושם". לדברי ר', "סבא הוזמן על-ידי הרמטכ"ל וזו חוויה אחרת לגמרי לעבור את זה יחד איתו, כשאני לבוש מדים". הפמליה עברה לפני המצעד בבית הכנסת בקרקוב. "עמדנו בתוך בית הכנסת יחד עם סבא והרמטכ"ל, שרנו כולם והיה מאוד עצוב ומרגש".
בין המשתתפים במצעד גם מיכאל גולדמן, ניצול שואה שנמנה עם חוקריו של הצורר הנאצי אדולף אייכמן ונכח בהוצאתו להורג ופיזור אפרו בים. גולדמן, שצועד מטעם משלחת של משרד המשפטים, סיפר לסובבים על זיכרונותיו כנער באושוויץ.
משתתפי המצעד קיימו בימים האחרונים מספר טקסים לזכר הנספים.
אחד מהם נערך לזכרו של ניצול השואה פרץ הוכמן ז"ל, שנפטר לפני מספר ימים והיה אחד מהגיבורים הצעירים שהשתתפו במרד גטו ורשה. אלמנתו של הוכמן הדליקה אמש משואה בטקס הממלכתי ב"יד ושם".
נשיא המדינה שמעון פרס העביר מסר למשתתפי המצעד: "צעדו ברגליכם, וברגליכם ילך איתכם כל העם. תרכינו ראש לזכרם, תרימו ראש למדינת ישראל. זה מצעד שאין דומה לו בשום עם ולשום מצב. צאתכם בשלום ושובכם בשלום. אנחנו נוסיף לזכור את הכאב ונוסיף לבנות מדינה שלא איבדה תקוותה לתקן את העולם כולו. תהיו ברוכים".
Read this article in English