שתף קטע נבחר

באמת צריך שעון דופק כשיוצאים לריצה?

בשנים האחרונות עולה היקף השימוש בגאדג'טים שונים תוך כדי ספורט ואימון גופני. האם יש צורך בכל העזרים המשוכללים והיקרים האלה, איך הם משפיעים על רמת האימון ואורכו ובאיזה מקרים הם מסייעים להצלחתו?

האם גאדג'טים יכולים להשפיע על מטרת האימון הגופני? שעוני דופק משוכללים בהם יש מד קלוריות, ג'יפיאס, תוכניות אימונים מסוגים שונים, אביזרים משוכללים מאוד לרכיבת אופניים, נגני מוסיקה מיוחדים המתאימים למתאמנים (כולל גם כאלה המתאימים לשחייה בבריכה!) מהווים רק רשימה חלקית של גאדג'טים השכיחים אצל העוסקים בסוגי ספורט שונים.

 

 

בשנים האחרונות התופעה התפשטה באופן חסר תקדים, וכיום ניתן להבחין ברבבות מתאמנים העורכים מסיבות תוך כדי שימוש בציוד יקר, במיוחד בעת ביצוע אימונים השונים. חלק רוכשים את הציוד (שאינו זול כלל ועיקר) על מנת לשדרג את רמת האימון, וחלק אחר כדי להרשים המתאמנים האחרים בקבוצה.

 

קיראו עוד על כושר ואימון

 

יש גם מתאמנים שייתכן שרוכשים ציוד מסוגים שונים על מנת להפיג שעמום באימונים כמו: אימון משקולות, רכיבה ממושכת על אופניים ועוד. אבל האם הגאדג'טים משפיעים לחיוב על איכות האימון או מהווים גימיק שכלל לא אפקטיבי? זו שאלה לא פשוטה כלל ועיקר ולהלן מספר נקודות לציון שישפכו מעט אור על הנושא. למותר לציין שמדובר ברשימה חלקית בלבד.

 

1. תוכניות אימון מגוונות

בחלק מהאביזרים הנרכשים, ניתן לקבל ללא תשלום או בתשלום חלקי תוכניות אימונים מסוגים שונים, הן אירוביות והן אנאירוביות. ניתן להוריד אפליקציות מסוגים שונים שמסייעות בהחלט להיחשף לסוגי אימונים שונים ותוכניות שהמתאמן הממוצע ואף מדריך הכושר, לא בהכרח מכירים.

 

לכך יש יתרון אך חשוב לציין, שלא כל תוכנית מתאימה לכל מתאמן ובחירת תוכנית אימון מתקדמת, למשל עלולה בהחלט להסתכם בפציעה מטרידה במערכות שלד-שריר. לכן חשוב לבחון היטב עם איש מקצוע אם הדבר נכון ומתאים 

באופן אישי.

 

2. מי באמת צריך את זה?

רוב הציוד הטכנולוגי והאפליקציות שנרכשים לא בהכרח יש בהם צורך. לדוגמה: רצים קנייתים או אתיופים המסוגלים לרוץ מרתון בפחות מ- 2.10 (שעתיים ועשר דקות) אין שום שעון דופק בסיסי או משוכלל וגם ייתכן שנעלי הריצה שלהם לא יקרות כמו נעלי ריצה של רצים 'מן השורה', שיסיימו את המרתון בקרוב ל- 5 שעות ויותר (!).

 

לכן שום שעון דופק לא יוכל להחליף תוכנית אימונים מקצועית ומושכלת. כדאי לציין שניתן להבחין לא אחת, במתאמנים שרמתם הגופנית ירודה במיוחד אך הם רוכשים ציוד בעשרות אלפי שקלים, לא בגלל הצורך לבצע פעילות ספורטיבית (לדוגמה, זוג אופניים יקר במיוחד עשוי לעלות למעלה מ- 40,000 שקלים) אלא מסיבות אחרות לחלוטין.

 

לכן, בטרם נחפזים ורוכשים גאדג'טים מסוגים שונים שעולים כסף רב, חשוב לבדוק אם הדבר נחוץ באמת.

 

3. מדי הוצאת קלוריות - חישוב מדויק

שכיח למצוא מד שימוש בקלוריות בעת הפעילות הספורטיבית באביזרים השונים. חשוב לציין, שחישוב מדויק של קלוריות נעשה באמצעים מדויקים בהרבה מאשר אלה הקיימים בציוד המוכר.

 

לכן לא מומלץ להסתמך רק על ההוצאה הקלורית בשעון הדופק או במכשירים מוכרים אחרים וחשוב לעשות זאת בצורה מסודרת על ידי איש מקצוע וכמובן גם ניתן במעבדה שבודקת את ההוצאה הקלורית במנוחה.

 

חשוב להזכיר שהוצאה קלורית הנה פונקציה גם של עצימות האימון ובמידה והאימון היה בעצימות גבוהה, למשל, הרי גם לאחר האימון תהליכי הבנייה מחדש (מכונים "פיצוי יסף") יצריכו שימוש באנרגיה, וזאת מד הקלוריות לא מביא בחשבון.

 

4. שימוש בגאדג'טים ואיכות האימון

שכיח לראות מתאמנים בחדר הכושר המצוידים באייפונים, נגני מוזיקה, שעוני דופק משוכללים ומה לא. או אז בין הסטים באימון המשקולות ניתן לראות את אותם מתאמנים צופים בסרטון ברשת ה- YOUTUBE ו'שוכחים' שהמנוחה בין סט לסט באימון המשקולות חייבת להיות קצובה בזמן (לדוגמה – 90-45 שניות), שכן אם לא כך, אפקטיביות האימון – תפחת.

 

בנוסף לכך, חלק מהמתאמנים גולשים באינטרנט תוך כדי האימון, ולכך עלולה להיות השפעה שלילית על איכות האימון. בכלל, כדאי לציין שבמידה והאימון האירובי או האנאירובי לא אינטנסיביים דיים, הרי שהמתאמן יתקשה עד מאוד להשיג את מטרת האימון.

 

העיסוק בגאדג'טים מסיט את תשומת הלב מהאימון (צילום: index open) (צילום: index open)
העיסוק בגאדג'טים מסיט את תשומת הלב מהאימון(צילום: index open)

 

5. ההיבט הבטיחותי

ישנו סיכון מסוים בעיסוק תמידי בגאדג'טים השונים תוך כדי אימון תוך כדי ריצה או רכיבה על אופניים, שמיעת מוסיקה, או עיסוק תמידי באייפון או מכשיר אחר, יסיטו תשומת הלב של המתאמן מהנעשה בסביבתו (לדוגמה – בכביש) והדבר עלול להסתיים באסון.

 

כמו כן, מוכרים מספר מקרים שמתאמנים נפלו ממסילת ריצה במועדון הכושר תוך כדי ריצה בשל חוסר תשומת לב בשל עיסוק במהלך כל זמן הפעילות בגאדג'טים שהם מצוידים בהם.

 

6. משך האימון

ייתכן ועיסוק תמידי בציוד, תורם להארכת זמן האימון הכולל. שכן חלק מהמתאמנים עשויים להשתעמם בסוגי אימונים מסוימים ושעוני דופק משוכללים או אייפון עם עשרות אפליקציות מעניינות, בהחלט יכול להפיג שעמום ולהביא לידי כך שהאימון יהיה ממושך יותר.

 

עם זאת, חשוב לבחון היטב כל מקרה לגופו ולראות שהאימון לא ארוך מדי וגורם להעלאת עומס מיותר על מערכות הגוף השונות והבעיות כתוצאה מכך – כמובן ידועות.

 

7. תרומה לתוכנית פירוודיציה (תקופתיות באימון)

אין צל של ספק, שהטכנולוגיות של השנים האחרונות עשויות גם לייעל את האימון. ניתן לשמור את כל הנתונים כיום בנקל במכשירים רבים (אייפון, שעוני דופק וכדומה) ולתכנן אימון על פי תקופות תוך אכסון כל המידע על מכשיר קטן זה או אחר.

 

במקרה זה בהחלט מדובר ביתרון לאותם מתאמנים (מתקדמים בעיקר) וניתן לשדרג עקב כך את רמת האימון אם עושים זאת בתבונה.

 

8. הגברת המוטיבציה באימון

 הגאדג'טים השונים בהחלט עשויים לתרום להגברת המוטיבציה באימונים מסוגים שונים. היכולת לראות סרטונים תוך כדי אימון, לגלוש באינטרנט, לשמוע שירים נבחרים בנגן מוסיקה וכדומה – רבה במיוחד.

 

חשוב לציין כי לכל מתאמן יש מידת מוטיבציה שונה לאימון ואימוץ אורח חיים בריא. הטכנולוגיה של השנים האחרונות בהחלט יכולה לתרום לשיפור המוטיבציה באימון והשגת מטרת האימון באשר היא. לדוגמה, צפייה בתוך כדי אימון בסוג אימון מסוים אותו מבצע ספורטאי הישגי, שמיעת מוסיקה שמגבירה מוטיבציה באופן משמעותי (לדוגמא שיר הנושא מהסרט של רוקי – סילבסטר סטאלונה) ועוד.

 

9. מומלץ לסובלים מהפרעות קשב וריכוז

מדובר בתופעה שכיחה במיוחד בכל הגילאים. הצורך בגירויים, במקרה זה, הנו רב במיוחד ודווקא שימוש בגאדג'טים עשוי בהחלט לסייע. העושר הטכנולוגי של השנים האחרונות, היכולת לבחור אין סוף תוכניות אימונים ותרגילים באימון ומניעת שעמום בכל צעד ושעל יכולים לסייע לאותם מתאמנים הסובלים מרמות שונות של הפרעות קשב וריכוז.

 

לסיכום

לשם השגת מטרות אימון שונות, חשוב לבנות תוכנית אימונים מסודרת. רכישה ובד בבד שימוש בגאדג'טים שונים באימון לא בהכרח יתרמו להשגת מטרת האימון, ולפני שמבזבזים סכומי כסף ניכרים על אביזרים מתוחכמים רבים יש צורך לבדוק היטב אם יש הכרח לכך.

 

ד"ר איתי זיו (Ph.D) מומחה לפעילות גופנית, ספורט וחדרי כושר. סגן מנהל קמפוס"שיאים" באוניברסיטת תל אביב

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לשימוש מקומונים בלבד! אילוסמיינט
למה צריך שעון דופק כשיוצאים לרוץ?
לשימוש מקומונים בלבד! אילוסמיינט
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים