שתף קטע נבחר

 

סופדים לתאצ'ר: 'הייתה ידידת ישראל והעם היהודי'

נתניהו ספד ל"אשת הברזל", שהלכה לעולמה בגיל 87: "אשת עקרונות, בעלת נחישות ואמונה עצמית". משה ארנס: "היא הייתה ידידה מלאת הערצה למדינת ישראל וליהודים בכלל". ראש ממשלת בריטניה קמרון על קודמתו בתפקיד: "מנהיגה גדולה ובריטית גדולה". מנהיג השמרנים לשעבר: "הצילה את המדינה"

"הברונית תאצ'ר הייתה מנהיגה גדולה, אשת עקרונות, בעלת נחישות, אמונה עצמית וכוח. היא הייתה ידידה איתנה של מדינת ישראל והעם היהודי. היא העניקה השראה לדור של מנהיגים פוליטיים. אני שולח את תנחומיי הכנים למשפחתה, ולממשלה והעם בבריטניה". כך ספד היום ראש הממשלה בנימין נתניהו לראש הממשלה לשעבר של בריטניה, מרגרט תאצ'ר, שהלכה לעולמה בגיל 87 לאחר שלקתה בשבץ.

 

תאצ'ר: מנחם בגין - האיש הכי קשה שמולו עבדתי

 

חדשות נוספות מהעולם ב-ynet:

 

פרופ' משה ארנס, שכיהן כשר חוץ בסוף שנות ה-80, סיפר: "נסעתי ללונדון כשר חוץ ב-1989, ונפגשתי עם ראש הממשלה תאצ'ר. כשיצאתי מהפגישה התראיינתי ואמרתי, 'יש לנו ידיד בדאונינג 10. היא הייתה ידידה מלאת הערצה למדינת ישראל וליהודים בכלל". ארנס סיפר על יחס אוהד מצדה כלפי הרב הראשי של בריטניה, "וזה בא מהלב. לא שמעתי ממנה מילה רעה ולא מילת ביקורת. רק דברי שבח".

 

בגיל 87: מרגרט תאצ'ר הלכה לעולמה    (צילום: רויטרס)

בגיל 87: מרגרט תאצ'ר הלכה לעולמה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הנרי קיסינג'ר מספיד את תאצ'ר בראיון למקס פוסטר ב-CNN
 
ראש הממשלה תאצ'ר ושר החוץ פרס, ב-1987 (צילום:Gettyimages) (צילום:Gettyimages)
ראש הממשלה תאצ'ר ושר החוץ פרס, ב-1987(צילום:Gettyimages)
 
נשיא המדינה סופד לתאצ'ר    (צילום: אלי מנדלבאום)

נשיא המדינה סופד לתאצ'ר    (צילום: אלי מנדלבאום)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"מנהיגה גדולה". קמרון סופד לתאצ'ר    (רויטרס)

"מנהיגה גדולה". קמרון סופד לתאצ'ר    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עוד סיפר, כי בפגישתם דיווח לתאצ'ר על האיומים שעומדים בפני מדינת ישראל. "היא הייתה מאוד אוהדת ומאוד סימפטית, והביעה עניין רב במה שקורה, וביקשה לפגוש את ראש הממשלה דאז". אך לדבריו, "במשרד החוץ היא לא בדיוק שלטה. במשרד החוץ הבריטי נפגשתי עם השר ועם יועציו. חשבתי שהגעתי למדינה אחרת. הגישה שלהם הייתה ביקורתית ועויינת. הם דיברו איתי כאילו שהם הכוח המנדטורי בישראל. שום דבר שעשינו לא היה בסדר, והייתה להם רשימה ארוכה מאוד של דברים שאנחנו צריכים לעשות, אחרת יהיה רע מאוד".

 

מערכת יחסים מורכבת עם בגין

בדצמבר 2010 סיפק הארכיון הלאומי הבריטי הצצה נדירה למערכת היחסים המורכבת בין תאצ'ר לבין ראש ממשלת ישראל מנחם בגין. בשנת 1980 אמרה תאצ'ר כי מעולם לא נאלצה להתמודד עם אדם קשה יותר מבגין. לפי מסמכים סודיים, תאצ'ר ניסתה לומר לבגין שהמדיניות שלו בנוגע לבנייה בהתנחלויות בגדה המערבית "לא-ריאליסטית" ו"אבסורדית". במסמכים צויין: "תגובתו הייתה שיהודה ושומרון היו אזורים יהודיים גם בתקופת התנ"ך, ושלכן הם צריכים להיות כאלה גם היום".

 

המסמכים חשפו גם כי תאצ'ר לא התרשמה מניסיונותיהם של אנשי משרד החוץ לשכנע אותה שאין לראות באש"ף "ארגון טרור בלבד", ושצריך להתייחס אליו גם כאל תנועה פוליטית. "הניתוח הזה פשוט אינו תואם את המציאות", קבעה אז.

 

תאצ'ר עם דיוויד קמרון. "בריטית גדולה" (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
תאצ'ר עם דיוויד קמרון. "בריטית גדולה"(צילום: Gettyimages)


ראש הממשלה הנוכחי של בריטניה, דיוויד קמרון, המקיים בימים אלה ביקור דיפלומטי בכמה מדינות באירופה, הודיע שיקצר את מסעו בעקבות מותה של תאצ'ר. בהודעה שמסר דוברו נאמר: "בריטניה איבדה מנהיגה גדולה, בריטית גדולה וראש ממשלה גדולה".  נשיא ארצות הברית ברק אובמה ספד לתאצ'ר ואמר ש"ארה"ב איבדה חברת אמת".

 

קיסינג'ר: "ההישג הגדול של תאצ'ר - המשבר בפוקלנד"

מזכיר המדינה האמריקני לשעבר הנרי קיסינג'ר הצטרף להספדים על תאצ'ר בראיון לרשת CNN. כאשר שאל אותו המראיין מקס פוסטר על ההישג הגדול של תאצ'ר במונחים של פוליטיקה בינלאומית, השיב קיסינג'ר: "עבור בריטניה, כמובן, מדובר בהצלחה שלה במשבר באיי פוקלנד. באשר לארה"ב מדובר במחויבות ובנאמנות שלה לברית הצפון אטלנטית (נאט"ו). היא הייתה בעלת ברית אמינה ויציבה. והיא הייתה גם, בסוף המלחמה הקרה, היא הייתה אולי מנהיג מדינות הברית הראשון - או בטוח בין ראשוני מנהיגי הברית - שהבינו את האפשרויות של סיום המלחמה הקרה על ידי הכרה בגמישות שהביא גורבצ'וב למדיניות הסובייטית".

 

על הקשר של תאצ'ר עם המנהיג הסובייטי אמר קיסינג'ר כי "היא פיתחה מערכת יחסים חמה עם גורבצ'וב בטרם הפך לאיש מספר אחת בברית המועצות. הוא הגיע לבריטניה למשימה מסוימת והיא ראתה בו כמנהיג סובייטי מזן חדש שאנשים רבים עדיין לא ראו באותה עת וחשבו שהוא עוד מנהיג סובייטי קונבנציונלי.

 

נשיא ישראל שמעון פרס הצטרף להספדים לתאצ'ר ואמר: "ישנם אנשים וישנן אידאות, לפעמים השניים באים ביחד. אישיות חזקה ואידאה אמיצה. גברת תאצ'ר אכן ייצגה את המיזוג הבלתי רגיל הזה של אישיות חזקה העומדת על דעתה, יחד עם רעיון גדול של הכנסת תמיכה במקום פער בחברה הבריטית. היא הייתה ידידה נאמנה של ישראל, היא ביקרה כאן וסייעה בידינו בהרבה מאוד דברים, כולל בתחום החינוך".  

 
תאצ'ר בביקור בירושלים ב-1998, לצד ראש הממשלה נתניהו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תאצ'ר בביקור בירושלים ב-1998, לצד ראש הממשלה נתניהו(צילום: AFP)
 

פרס סיפר כי תאצ'ר לקחה תפקיד רב בתהליך השלום בין ישראל לירדנים. "היא הייתה מקובלת מאוד על המלך הירדני חוסיין, ומוערכת מאוד על ידי. היא מילאה תפקיד רב בקירוב הלבבות. היא עשתה זאת בחוכמה ובמסירות ובאמינות מרבית. גם אני וגם המלך הירדני ידענו שניתן לסמוך עליה, על שיקול דעתה ועל רצונה. מותה הוא אבידה לעולם הפוליטי. מדובר באשה שהוכיחה מהי מנהיגות פוליטית, זו אבידה של ידידה נאמנה, יהי זכרה ברוך".

 

גורבצ'וב: "תאצ'ר סייעה לסיים את המלחמה הקרה"

מנהיגה האחרון של ברית המועצות, מיכאיל גורבצ'וב, אמר כי "תאצ'ר הייתה פוליטיקאית גדולה ואדם יוצא דופן" שסייעה לשים סוף למלחמה הקרה. "תאצ'ר הייתה פוליטיקאית שלמילה שלה היה משקל גדול", אמר גורבצ'וב, שביקש בתקופתו לבצע רפורמות בבריה"מ ולשפר את יחסיה עם המערב אולם לא הצליח למנוע את קריסת המעצמה הגרעינית הסובייטית. "הפגישה הראשונה שלנו ב-1984 סימלה את תחילתה של מערכת היחסים שהייתה קשה לעתים, לא תמיד רגועה, אבל טופלה ברצינות ובאחריות על ידי שני הצדדים".

 

לאחר אותה פגישה, כמה חודשים לפני שגורבצ'וב החליף בתפקיד את קונסטנטין צ'רניינקו שהלך לעולמו, אמר גורבצ'וב: "אנחנו יכולים לעשות עסקים ביחד". 

 

תאצ'ר, אויבת של הקומוניזם, אמר בזמנו שהיא וגורבצ'וב האמינו כל אחד במערכת הפוליטית של ארצו ושאיש מהם לא התכוון להחליף אותה. עם זאת, היום אמר המנהיג הסובייטי לשעבר כי מערכת היחסים שלו עם תאצ'ר סייעה להפיל את מסך הברזל.

 

מרקל על "אשת הברזל": "מנהיגה יוצאת דופן"

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל הצדיעה לראש ממשלת בריטניה המנוחה ואמר שהיא הייתה "מנהיגה יוצאת דופן בעידן שלנו".

 

"קיבלתי בצער רעב את הידיעה על מותה של תאצ'ר. כראש ממשלה במשך שנים רבות היא סימלה את בריטניה המודרנית כפי שמעטים עשו לפניה או אחריה. היא הייתה מנהיגה יוצאת דופן בעידן שלנו", מסרה מרקל. 

 

תאצ'ר בכהונתה האחרונה כראשת ממשלה, ב-1989 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תאצ'ר בכהונתה האחרונה כראשת ממשלה, ב-1989(צילום: רויטרס)

 

תאצ'ר נולדה למשפחה שמרנית-דתית בעיר גראנת'ם. היא נחשפה לפוליטיקה בגיל צעיר מאחר שאביה היה ראש עיריית גראנת'ם, והיא עצמה נבחרה לראשונה לפרלמנט ב-1959. היא נבחרה לראשות הממשלה ב-1979 וכיהנה בתפקיד עד 1990, אז התפטרה במהלך כהונתה השלישית.

 

בשל גישתה התקיפה נודעה תאצ'ר כ"אשת הברזל". מדיניותה הקפיטליסטית הקשוחה כונתה "תאצ'ריזם"; מושג זה מקיף לא רק השקפת עולם בענייני כלכלה, אלא גם לאומיות תקיפה, עמדות שמרניות בענייני מוסר ואתיקה וחתירה חסרת פשרות אל כל מטרה שהציבה לעצמה.

 

דקות אחרי ההודעה על מותה ראיינה רשת סקיי את מייקל הווארד, הפוליטיקאי היהודי שעמד באמצע העשור החולף בראש המפלגה השמרנית בבריטניה. "אלו חדשות נוראיות", הוא אמר. "אני מאמין שהיא הצילה את מדינתנו, כי כשהיא לקחה את השלטון היינו בתקופה של שפל כלכלי. אני מאמין שהיא תיזכר בהיסטוריה כאחת מראשי הממשלה הגדולים שלנו".

עם רונלד רייגן. "בתקופתה לא היה קונצנזוס" (צילום: AP) (צילום: AP)
עם רונלד רייגן. "בתקופתה לא היה קונצנזוס"(צילום: AP)

 

להערת המראיין שלפיה תיזכר תאצ'ר דווקא כראש ממשלה שפילגה את הממלכה ענה הווארד כי "בהתחשב במצב שבו היינו ב-1979, לא היית מסוגל לעשות מה שצריך להיעשות באמצעות קונצנזוס. לא היה קונצנזוס. היה צורך בהחלטות אמיצות, שאני מאמין שהוכח כי היו ההחלטות הנכונות".

 

הווארד התייחס גם לכינוי "אשת הברזל" שדבק בה וטען כי היה רחוק מהמציאות: "היא הייתה מאוד מתחשבת ותמיד מקסימה. היא תמיד ציפתה ממך להתעלות על עצמך בעבודתך, וזה מה שאתה מצפה לו מראש ממשלה. היא מעולם לא איבדה את מהות הנשיות שלה. בלי קשר למגדר, היא הייתה ראש ממשלה מאוד מאוד טובה וכך היא תיזכר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:Gettyimages
מרגרט תאצ'ר ב-1987
צילום:Gettyimages
"מערכת יחסים מורכבת". גורבצ'וב
צילום: AFP
"ארה"ב איבדה חברה אמיתית". אובמה
צילום: AFP
"סימלה את בריטניה המודרנית". מרקל
צילום: AFP
"שילוב נדיר של אידאה ואישיות". פרס
צילום: קובי גדעון, לע"מ
"הייתה בעלת ברית נאמנה". קיסינג'ר
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים