שתף קטע נבחר

 

דברים שעוברים עליכן בגיל המעבר - כך תתגברו

למרות שכל הנשים חוות את גיל המעבר, חוסר המודעות לגבי הסימפטומים והטיפולים, נפוץ מאוד. מהם התסמינים המעידים על תחילתה של התקופה, האם כל אישה חווה את כולן ואיך אפשר להתמודד עם הקשיים הפיזיים והנפשיים המתעוררים?

לקראת שנת היובל לחייהן, ולעיתים עוד הרבה לפני, עד 70% מהנשים מתלוננות על תופעות גיל המעבר . ביניהן, גלי חום, שינויים במצב הרוח ועל עוד מגוון סימנים גופניים רגשיים וקוגניטיביים.

 

קיראו עוד על בריאות האישה

 

גלי חום פוגעים למשך כמה חודשים ואף שנים באיכות חייה של האישה. לעתים מדובר בפגיעה משמעותית ביכולת תפקודה בעבודה ובחיים הפרטיים. עד כדי כך שנהוג לחשוב שגלי חום זו התופעה המשמעותית ביותר של גיל המעבר.

 

עם זאת גיל המעבר אינו מחלה וכמעט כל אישה עוברת אותה. אבל נשים לא תמיד מצליחות לראות שגם מצבי הרוח המשתנים, קשיי השינה והכאבים השונים שהן מרגישות מתחברים כולם לתמונה אחת שנקראת תופעת גיל המעבר.

 

יותר מכך, פעמים רבות נשים אינן יודעות שאין צורך לסבול בגיל המעבר, למרות שזו תופעה שכל אחת חווה, והן יכולות לעבור את התקופה הזו הרבה יותר בקלות.

 

הסימפטומים המעידים על גיל המעבר

גיל המעבר, גיל הבלות או המנופאוזה, הם מונחים המציינים תקופה במהלך חייה של האישה. יש המגדירים אותה על פי מועד הפסקת המחזור החודשי של האישה (ומכאן גם השם: מנו- חודש, פאוזה- הפסקה) ויש המגדירים אותו ללא קשר לווסת של האישה, אלא על פי גילה, כאשר כיום מקובל לראות את תחילת הופעת סימני גיל המעבר מגיל 45 ויש הטוענים אף לפני.

 

סימני גיל המעבר הם רבים, כאשר ישנן נשים החוות את כולן, ישנן שאינן חוות אף אחד מהם ורבות מדווחות כי הן החלו להופיע באופן מפתיע.

 

הסימנים הבולטים הם גלי חום, הזעה, כאבי ראש, כאבי צוואר, זרמים בידיים וברגליים, אך לא מן הנמנע כי יופיעו סימנים נוספים, כגון: זיעה קרה, תחושת נימול, יובש בעור, קשיי שינה, עייפות וירידה באנרגיה, בעיות בריכוז ובזיכרון; כאבי פרקים והיחלשות העצמות; השמנה ועוד.

 

בנוסף לסימנים הגופניים, אחת ההתמודדויות המשמעותיות עליהן מספרות נשים בגיל המעבר הן ההתמודדויות הרגשיות והנפשיות. נשים רבות חשות עצבנות יתר במהלך תקופה זו, מתח, דכדוך ותחושת דיכאון, דאגנות יתר והתקפי חרדה.

 

הפרעות בשינה יכולות להצביע על גיל המעבר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הפרעות בשינה יכולות להצביע על גיל המעבר(צילום: shutterstock)

 

לא חייבים לסבול 

נכון הוא שתקופת גיל המעבר היא שלב טבעי בחייה של האישה, בדיוק כמו התקופה הקדם וסתית, תקופת ההיריון או התקופה שלאחר הלידה; אך אין זה בהכרח אומר שיש להמתין בסבלנות עד שתחלוף או "לסבול בשקט".

 

למעשה ישנן דרכים רבות בהן ניתן להתמודד עם התופעות השונות של גיל המעבר: תחליפים הורמונליים לסימנים הגופניים, טיפולים נפשיים לקשיים הרגשיים הנלווים, אימוני הרפיה להפחתת המתח ועוד. אלא שבמרבית המקרים נשים לא רק סובלות מגלי החום, מקשיי שינה או מעצבנות בלתי חולפת והן זקוקות למענה כוללני יותר.

 

מסיבה זו, אם קיימים סימנים, אם מצב הרוח השתנה ופתאום את חשה שאינך מכירה את גופך, אפשר לפנות לסיוע מקצועי ולבדוק את מגוון דרכי ההתמודדות עם גיל המעבר בכדי למצוא את הכלים המתאימים ביותר עבורך.

 

דרכי התמודדות

תרגול הרפיות: במקרים לא מעטים גלי חום מופיעים או מחמירים בעקבות מצבי לחץ. טכניקות של הרפיה, דימיון מודרך, יוגה, מדיטציה ועוד מסייעות במידה רבה בהתמודדות עם גלי החום ובמניעה של החרפתם.

 

טכניקות אלו מסייעות כמובן גם להתמודדות עם ההיבטים הרגשיים של גיל המעבר ומסייעות בהקלה על תחושות המתח והחרדה.

 

הימנעות מפעילות שלילית: הרגלים שונים עשויים להחמיר את תופעות גיל המעבר ורצוי להימנע מהם ולסגל אורח חיים בריא. כך למשל מומלץ להימנע מעישון (הן אקטיבי והן פסיבי), תזונה לקויה (גם רזון קיצוני הנובע מהפרעת אכילה מגביר את סימני גיל המעבר), מאכלים חריפים, שתיית אלכוהול, קפאין, וכן מזונות המכילים סוכר וקמח מעובדים.

 

שינוי הרגלי תזונה: מלבד הימנעות ממאכלים מסוימים מומלץ לאמץ תזונה המותאמת לגיל המעבר ולשינויים החלים בו, כך למשל מומלץ לאכול כל שלוש-ארבע שעות, להרבות בשתיית מים, להפחית כמה שיותר אכילת מתוקים ולשלב בתפריט היומי מזונות סויה, זרעי פשתן וחמניות, שיבולת שועל, ירקות, דגנים מלאים ועוד. וכמובן - לשלב פעילות גופנית סדירה.

 

תפיסת השינוי כהזדמנות: תקופת גיל המעבר מתרחשת פעמים רבות במקביל לעזיבת הילדים את הבית או במקביל לשינוי תעסוקתי ואף יציאה לפנסיה שלהן או של בן זוגן (תופעה המכונה לעיתים - תופעת הקן המתרוקן), עבור חלק מהנשים עובדה זו מעמיסה על הקושי שהן גם ככה חוות כתוצאה מסימני גיל המעבר.

 

נשים רבות מוצאות כי שינוי כלשהו בחייהן משפיע במידה רבה גם על התמודדויות מעין אלו. האם יש לך איזה חלום נושן שרצית להגשים?

 

אולי דווקא זה הזמן להתפתח מבחינה מקצועית - להקים עסק, להחליף מקצוע, להשלים את התואר או סתם להעשיר את הידע. אולי לטייל - עם או בלי המשפחה, לטפל ולהשקיע בגוף, להירשם לחוג או התנדבות או סתם להרשות לעצמך ליהנות מהשקט.

 

מדהים לראות שישנן נשים ששינויים מעין אלו מספיקים כדי להביא לשיפור משמעותי בחווייתן את גיל המעבר בלי כל התערבות רפואית כלשהי.

 

טיפול הורמונלי: הרפואה הקונבנציונלית מציעה תרופות שונות המסייעות בהפחתת תסמיני גיל המעבר, תרופות המבוססות על תחליפי הורמונים, אותם הורמונים שהייצור שלהן פוחת באופן משמעותי בתקופת גיל המעבר.

 

טיפול הורמונלי מסייע לנשים רבות, אך הוא מצוי במחלוקת מחקרית באשר להשפעותיו בטווח הזמן הארוך, כאשר ישנם מחקרים המעידים כי הוא עשוי להגדיל הסיכון לסרטן השד בגיל מאוחר יותר.

 

מסיבה זו אין ליטול תרופות באופן עצמאי, אלא לאחר התייעצות עם רופא. טיפול הורמונלי יכול להיעשות גם באופן טבעי, על-ידי שימוש בצמחי מרפא שונים המכילים אסטרוגן, ועדיין דורש ייעוץ רפואי.

 

טיפול נפשי: נשים רבות חוות בנוסף לסימנים הגופניים גם תסמינים נפשיים כמו חרדה, אי-שקט, מתח נפשי או דיכאון. נשים אחרות, גם אם אינן חוות קשיים מעין אלו, רואות את גיל המעבר כתקופה המבשרת את תחילת ההזדקנות, מה שהופך את תקופת גיל המעבר לתקופה מלאת חששות עבורן.

 

אימון ביופידבק, מיינדפולנס או שיחות מומלצים להתמודדויות מעין אלו. במקרים בהם המצב הרגשי מפריע לתפקוד אפשר אף לפנות לפסיכיאטר לשם אבחון רפואי מדויק שיסייע גם לבחון אפשרות של טיפול תרופתי בהקלה על ההתמודדות עם החרדה או הדיכאון.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גלי חום יכולים לפגוע באיכות חייה של האישה
ציולם: Index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים