גרמניה: נתבע גם נאצים שהיו ביחידות החיסול
יומיים לאחר שפורסם כי גרמניה עתידה להעמיד לדין 50 משומרי אושוויץ, הדגיש התובע הגרמני בפרשה כי גם עובדי מחנות ההשמדה האחרים ואנשי האיינזצגרופן נמצאים על הכוונת
"שמנו לנגד עינינו גם את עובדי מחנות ההשמדה האחרים ואת אנשי האיינזצגרופן (יחידות החיסול הנאציות)", כך הדגיש אמש (יום ב') התובע הראשי שהוצב בחזית המאבק הגרמני הנוכחי לבוא חשבון עם אחרוני הפושעים הנאצים.
עוד בערוץ החדשות של ynet:
סופדים לתאצ'ר: "הייתה ידידת ישראל והעם היהודי"
רצח או מוות טבעי? גופתו של נרודה תוצא מהקבר
התעדכנו בחדשות גם בעמוד הפייסבוק של ynet
בסוף השבוע פרסם העיתון הגרמני WAZ כי המשרד המרכזי לחקר פשעי נאצים (Zentrale Stelle), שממוקם בעיר לודוויגסבורג, יפתח בשבועות הקרובים בהליכים משפטיים נגד 50 חשודים גרמנים בשנות ה-90 לחייהם, שצפויים לעונשי מאסר בגין שירותם כשומרים של מחנה ההשמדה אושוויץ במלחמת העולם השנייה. לפי הדיווח המקומי, שצוטט בתקשורת העולמית, החוקרים יאשימו את שורת האישים בסיוע לרצח.
לדברי קורט שרים, שמונה לתובע הראשי בפרשה, "לא סביר לאתר שומרים נוספים לבד מאלו שברשימה". הוא הוסיף כי ההליך המשפטי יכלול בירור מי מהם כשיר לעמוד לדין וכן בדיקה אם הנאשמים הפוטנציאליים כבר הועמדו לדין בעבר על פשעיהם. "לאחר מכן יבדקו אנשינו מי עשה מה, איפה ומתי".
מיצוי הדין המאוחר, 68 שנים אחרי תום מלחמת העולם השנייה, התאפשר על רקע תקדים הרשעתו של ג'ון דמיאניוק,
שנידון לחמש שנות מאסר בגין סיוע לרצח של 28,060 יהודים ב-1943, בעת ששימש שומר במחנה סוביבור. שנתיים לתוך מאסרו מת דמיאניוק בבית זקנים ליד כלא רוזנהיים.
התיקים המשפטיים נגד 50 החשודים נטולי עדי ראייה ישירים. עם זאת, הסוכנות הפדרלית האמונה על אכיפת החוק נגד פושעים נאצים מקווה שרישומים כתובים מאותה תקופה יספיקו להרשעה – כפי שהיה במשפט דמיאניוק. שרים הוסיף כי 50 השומרים גויסו מרחבי גרמניה. הוא לא חשף את מיקומם הנוכחי, או אם כולם בחיים, אך ציין כי חלקם כנראה ברחו לדרום אמריקה בסיוע הכנסייה הקתולית.
ערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה בישראל, נכתב בעיתון כי המשרד המרכזי לחקר פשעי נאצים איתר מאז הקמתו ב-1958 מעל 7,000 פושעים נאצים.