חדשות הספרות: ש"י עגנון עד 300 מילה
תחרות חדשה לבני נוער מטעם בית עגנון פונה לסוגות הבלוגים, הסטטוסים והמסרונים, וגם - מסיבת תה לכבוד "אליס בארץ הפלאות" באוניברסיטה העברית וספר שירה לנורית זרחי
אז מה היה לנו השבוע
הסופר והעיתונאי אמנון דנקנר הלך לעולמו ביום ו' האחרון, והוא בן 67. דנקנר נפטר מדום לב בביתו שברמת השרון. הוא שימש בין השאר בעבר כעורך עיתון "מעריב" והיה עיתונאי מוביל שעורר שערוריות רבות. בנוסף, היה גם סופר מצליח. הוא פרסם ביוגרפיה של הסופר דן בן-אמוץ, ושלח ידו בכתיבה סאטירית והומוריסטית, לצד ספרות יפה וספרות בלשים. בין ספריו: "ימיו ולילותיו של הדודה אווה", "שרמן בחורף", "אל תירו בנשיא", "מגע הקסם של הבל גאגין" ו"הפסטו של השכן ירוק יותר".
- לכל מה שחדש: היכנסו לפייסבוק של ynet
"בית עגנון" בירושלים ייסד תחרות כתיבה ייחודית, המיועדת לתלמידי בתי הספר העל-יסודיים. מדובר בכתיבת קטעי שירה ופרוזה קצרצרים בהשראת יצירתו ש"י עגנון . לתחרות יתקבלו טקסטים שכותבים בני נוער בני 300 מילים לכל היותר, מכל הסוגות: שירים, קטעי פרוזה, מסות, דיאלוגים, טורי בלוג, התכתבויות דוא"ל, סטטוסים, טוקבקים, מסרונים ועוד.
מנהלת "בית עגנון", ד"ר אורית מיטל, סיפרה: "אנו שואפים לקרב גם את הדור הצעיר לכתיבתו של אחד מגדולי הסופרים העבריים. יצירתו של עגנון מתעניינת באהבה, בשיגעון, בגעגועים, בהיסטוריה, באמונה, ועוד. בני נוער יכולים לכתוב בעקבות הנושאים ולקבל השראה גם מן ההומור, מן העמדות הפוליטיות, וכמובן משפתו הפיוטית והעשירה של עגנון". התחרות נושאת פרסים והזוכה במקום הראשון יקבל 500 שקלים וספר. מועד הגשת העבודות: עד ה-17 לאפריל.
הסופרת הבריטית הצעירה אנאבל פיצ'ר ("אחותי גרה על מדף האח") ממשיכה לגרוף פרסים. ספרה החדש, "Ketchup Cloud", זכה בפרס Waterstones לספרות ילדים. ספרה של פיצ'ר זכה בקטגוריית ספרי נוער וגם בתחרות הכללית, ושווי הפרס עומד על 5000 פאונד. יו"ר ועדת הפרס שיבחה את כתיבתה של פיצ'ר, המצליחה לגעת בנושא מורכב ומפתיע למדי - נערה הכותבת לאסיר הנידון למוות - ואת יכולת השילוב בין תיאור של חיי היומיום של צעירים, וטראומה בלתי רגילה.
יצירה נידחת של מארק טווין לילדים משנת 1865 ראתה אור בדפוס. "Advice for Little Girls" הוא סיפור קצר שכתב טווין בגיל 30, ובו הוא מציע לילדות שלא להיכנע לתכתיבים חברתיים ומוסכמות מסרסות. כותבת באתר BrainPicking פעלה להוצאתו לאור מחדש, משום שלא נמצא זמין כספר מודפס, ובית ההוצאה Enchanted Lion Book פרסם את הספר לצד איורים של המאייר הרוסי ולדימיר רדונסקי.
אירועים קרובים
היום (ג') יתקיים אירוע מיוחד מטעם הוועד החוגי של החוג לספרות כללית והשוואתית באוניברסיטה העברית. "ערב אליס בארץ הפלאות" יכלול לצד מסיבת תה בריטית מסורתית, הרצאה של ד"ר אליצור בר אשר סגל על "הדקדוק כמאפשר בדיה", והרצאה של ד"ר ברוך בליך על נונסנס באמנות פוסט-מודרנית. ה-9 לאפריל בשעה 19:30. רחוב הנביאים 67, ירושלים. הכניסה חופשית.
השקה כפולה לשני ספרי שירה בסדרת "כבר" בעריכת ליאת קפלן תתקיים ביום ד', ה-10 לאפריל. ספרו של ערן ויזל, "הלכנו הרחק עד הנה", שראה אור לאחרונה, וספרה החדש של נורית זרחי שיראה אור בקרוב, "הבל יתן לך נשיקה". באירוע ישוחחו ויזל וזרחי, וישתתפו ישראל אלירז, יונתן ברג, אילנה השכל, אורית מיטל, תומר טרגן, זיו קרטגינר ושרון טמיר. בשעה 20:30. בית הקונפדרציה, רחוב אמיל בוטה 12, שכונת ימין משה, ירושלים. הכניסה חופשית ומותנית בהרשמה מראש.
ערב עיון בנושא ייצוג השואה בתיאטרון הישראלי העכשווי יתקיים ביום ה', ה-11 לאפריל. הערב נערך לציון פרסום הספר "השואה בדרמה העברית: סוגיות, צורות, מגמות" מאת בן-עמי פיינגולד (הוצאת הקיבוץ המאוחד). בין הדוברים בערב: פרופסור גד קינר, פרופסור עוזי שביט, ד"ר נפתלי שם-טוב, יהושע סובול ואמיר אוריין. בשעה 18:15. אוניברסיטת תל אביב, רמת אביב, בניין קיקואין, אולם 001. הכניסה חופשית.
חם מהתנור
"כביש מספר 1" (מודן) הוא שמו של ספר הביכורים שכתבה גיתית כבירי. במרכז הסיפור ניצבת התמודדותה של כתבת חדשות שהוריה ובנה נפגעו בפיגוע טרור, הן עם המציאות החדשה והכואבת והן עם עברה, שנחשף מתוך הטראומה. על התגבשות הסיפור, מספרת כבירי: "לפני שש שנים וחצי, בבוקרו של יום רגיל לגמרי, החלו אצבעות ידיי הנרגשות להקליד את המילים הראשונות של מה שיהפוך ביום מן הימים לרומן הראשון שלי. באותו בוקר כבר היו הדמויות שלי - רננה, יהודית, נעמי אורי עלי ומועין, וכמובן לילי הכלבה - חלק ממני, חלק מחיי, מהווייתי. שנתיים חייתי אותם עד שהעזתי לשבת ולכתוב את המילה הראשונה. עכשיו הספר מונח במקום של כבוד במדפי החנויות", היא אומרת.
המלצת השבוע
החודש ראה אור ספר חדש לראשית-קריאה בשם "מלאך שימושי אחד"
מאת תמר קלנר-בוקי (הוצאת הקיבוץ המאוחד), עם איורים של הילה חבקין. בסיפור, פוגשת הילדה עלמה מלאך ביום הולדתה השמיני, אשר עוזרת לה למצוא את היכולות הכמוסות בה. קלנר-בוקי ביקשה להמליץ על ספרה של תמי שם טוב, "אני לא גנב" (הוצאת כנרת זמורה-ביתן). "נתחיל מהסוף. ספר הנוער מחמם הלב של שם טוב, הוא לא ספר שואה. בעיני, הוא ספר על מהות חופש הבחירה בעולם מנוכר וחומרני, נושא שנוגע גם לימינו.
"דרך עיניו של יאנק, נער חבול ולמוד אכזבות, אנו נחשפים לחיים בבית היתומים של יאנוש קורצ'אק, בשנים שקדמו למלחמה. הבית, בהנהגתו של 'הדוקטור הזקן', מנוהל על ידי ילדים ולמענם בהרבה כבוד, חמלה ויצירתיות מחשבתית. ולמרות זאת", מוסיפה קלנר-בוקי, "קבלתו של יאנק לחברת הילדים אינה מובנת מאליה. במהלך תקופת הניסיון יהיה עליו ללמוד להיפתח, לתת אמון ובעיקר, לקחת אחריות על חייו. רק כך יוכל להתנער מסטיגמת הגנב שרודפת אותו. רק כך יצליח, במציאות שאכזבה ובגדה, למצוא סוף-סוף מקום להשתייך אליו".