סטודנטים על העלאת שכר הלימוד: "נצא לרחובות"
כוונת האוצר להעלות את שכר הלימוד במוסדות להשכלה גבוהה מסעירה סטודנטים: "כבר היום קשה לממן תואר, עוד העלאה תיצור נקודת פתיחה בלתי אפשרית". סטודנט בסמינר הקיבוצים: "הפערים יתרחבו כי ההשכלה לא תהיה נגישה לכולם"
התאחדות הסטודנטים הודיעה אמש (יום ב') כי בפגישה עם נציגי האוצר הוצב בפניהם אולטימטום, לפיו אם הסטודנטים לא יסכימו להעלאת שכר הלימוד, תקציב ההשכלה הגבוהה יקוצץ - ותתבצע העלאה חד צדדית של שכר הלימוד. הודעה זו כבר מעוררת זעם רב בקרב סטודנטים ברחבי הארץ.
עוד חדשות בעמוד הפייסבוק של ynet
רם שפע, סטודנט במכון לחינוך דמוקרטי בסמינר הקיבוצים ויו"ר התאחדות הסטודנטים במכללה, סיפר: "אני משלם קרוב ל-11 אלף שקל בשנה עבור שכר הלימוד בעצמי. אני עובד באגודה ומקבל משכורת מינימלית. אם בסופו של יום יחליטו להעלות את שכר הלימוד, הדבר בראש ובראשונה ירחיב את הפערים בחברה, כי ההשכלה הגבוהה לא תהיה נגישה לבני השכבות החלשות".
שפע מסביר שאם כבר היום סטודנט חייב לעבוד כדי לממן את לימודיו, כעת המשימה תהיה קשה שבעתיים: "גם ככה עלות המחייה הסטודנטיאלית גבוהה מאוד, וזו פשוט תהיה נקודת פתיחה בלתי אפשרית. אני ממן לעצמי את התואר ומדי חודש נכנס למינוס גדול יותר. אני מקבל סיוע מההורים ולא יודע מה הייתי עושה בלעדיהם, אבל בקיץ אצטרך למצוא עבודה נוספת בשביל לסגור את המינוס. ההוצאות החודשיות הבסיסיות שלי - על נסיעות, אוכל ושכר דירה - גומרות 80 אחוז מהמשכורת שלי. אם עשיתי הוצאה אחת לא שגרתית כי נקרעו לי הנעליים, אני במינוס".
עוד חדשות ב-ynet:
לדבריו העלאת שכר הלימוד תפגע לא רק בסטודנטים, אלא בחברה כולה. "היום בלי תואר ראשון קשה מאוד להתקדם בחברה. כולם מדברים על השקעה בחינוך, אבל רוצים לעשות בדיוק ההפך".
אמש נודע כי במהלך הפגישה בין נציגי האוצר לבין יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית, אורי רשטיק, אמר נציג הסטודנטים כי הכוונה להעלות את שכר הלימוד אינה מסתדרת עם הבטחתו של שר האוצר יאיר לפיד להעמיד את החינוך וההשכלה הגבוהה בראש סדר העדיפויות ולדאוג למעמד הביניים. "אנחנו קוראים לשר האוצר להתנגד למהלך שיביא לפגיעה בהשכלה ובחינוך בישראל", אמר. "ציבור הסטודנטים בישראל עומד על המשמר. אנו מתכוונים להיאבק למען השמירה על ההשכלה הגבוהה והחינוך".
על הכוונה להעלות את שכר הלימוד דווח לראשונה ב"כלכליסט", וממשרד האוצר נמסר לאתר בתגובה: "משרד האוצר מייחס חשיבות רבה להשכלה הגבוהה. תקציב המדינה יחייב קבלת החלטות קשות. בימים אלה אנו נמצאים בתהליך גיבוש התקציב שיוגש קודם כל לשר האוצר". בהמשך מסר האוצר ל-ynet: "לא התקבלה החלטה בנושא ההשכלה הגבוהה. הנושא יידון בממשלה בדיונים על כלל סדר העדיפויות בתקציב".
"גם 400 שקל זה שינוי משמעותי"
איתי בר, בן 25 וסטודנט שנה ב' לפוליטיקה וממשל ולימודי מזרח תיכון באוניברסיטת בן גוריון, כועס גם הוא על האולטימטום. "החשבון הוא פשוט: אני מרוויח 2,000 שקל בחודש ומשלם שכר לימוד שנאמד ב-11 אלף שקל. גם ככה הסכום הזה הוא מעבר ליכולות הבסיסיות שלנו, אז עכשיו להעלות גם אותו? אם לא הייתי מקבל סיוע מההורים הייתי היום ברחוב או שלא הייתי לומד".
לדבריו, החלטה שכזו תהווה תעודת עניות למפלגת יש עתיד וליאיר לפיד. "הם הבטיחו להגן על החינוך וההשכלה הגבוהה, והנה, הצעד הראשון שלהם נגדנו. אנחנו לא מבקשים מלגת מחיה ולימודים חינם כמו שנהוג במדינות מסוימות בעולם, אבל שיתנו לנו להתנהל בכבוד המינימאלי. גם אם שכר הלימוד יעלה ב-400 שקל בשנה זה משמעותי עבורנו, זה עניין של עוד אוכל או פחות אוכל בחודש. אם הם רוצים שגם סטודנטים ירעבו - אז קדימה".
יעל סיני, יו"ר אגודת הסטודנטים באוניברסיטה העברית, הבהירה: "כסטודנטים, נאבק בכל הכוח נגד קיצוצים בהשכלה הגבוהה ונגד הרצון להעלות את שכר הלימוד. חינוך איכותי במדינת ישראל יביא לשינוי חברתי, והאקדמיה היא מנוע
לצמיחה. אנחנו לא ניתן יד לשום פגיעה בנושא הזה גם אם זה אומר שנצטרך לחזור לרחובות".
סיני הוסיפה: "ההסתכלות על חייו של סטודנט רק דרך נקודת המבט של שכר לימוד היא מוטעית. פקידי האוצר לוקים בחוסר הבנה בסיסי. אחוז מאוד גבוה של סטודנטים עובד בשכר נמוך ומתקשה להתקיים בחיי היומיום. עליית שכר לימוד תהווה הוספת קושי על קושי. אנחנו כבר מתמודדים עם יוקר המחיה וזה פשוט לא ריאלי. יש בזה התעלמות בוטה מהחיים של הסטודנט, ומההבנה של מה זה להיות סטודנט בחברה בישראל".