שתף קטע נבחר

צילום: Shutterstock

דיאטה הפוכה: למה עלה יניב 25 ק"ג בחצי שנה?

במשך שנים התמודד יניב אוחנה עם תת משקל וסבל מבעיות בריאות ועלבונות מבני גילו. רק כשהתגייס לצבא הצליח להעלות את הקילוגרמים שנדרשו לו כדי לשרת והגיע למשקל של 70 ק"ג. היום הוא אומר בסיפוק: "אני כבר לא הנער הרזה והצנום של פעם"

יניב אוחנה תמיד חלם להשמין."יכולתי להעביר יום שלם מבלי להכניס אוכל לפי", הוא מספר בראיון ל -ynet. "הייתי ילד מפונק והתפריט שלי היה מצומצם למדי והורכב בעיקרו משניצל וצ'יפס שגם מהם הייתי טועם שני ביסים בלבד וזורק. זה היה תסכול עצום עבורי – רציתי לאכול אבל לא ידעתי מה, שום דבר לא היה מספיק טוב בשבילי והרבה פעמים הייתי מיואש מכך שאין לי מה לאכול".

 

 

אוחנה בן ה-32 מאשקלון, נולד במשקל רגיל אך תוך זמן קצר התגלתה אצלו בעיית אכילה והוא החל לסבול מתת משקל קיצוני. עם הזמן האוכל הפך עבורו למטרד וקיבתו שהורגלה לכמויות מזון קטנות ביותר, התקשתה להכיל את מעט הפחמימות שנכנסו לגופו במהלך היום. 

 

  • ספרו לנו על ההתמודדות שלכם עם המשקל

 

"כאב לי לשבת על הכיסא בגלל הרזון"

לאורך כל ילדותו סבל אוחנה מעלבונות קשים מצד בני כיתתו. רזונו הקיצוני ליווה אותו גם במהלך גיל ההתבגרות והוא הפך למושא ללעג בקרב בני גילו שהתקשו לקבל את מראהו השונה.

 

"בית הספר היסודי ואחר כך גם התיכון היו סיוט מתמשך עבורי", הוא נזכר. "בני גילי לא הפסיקו להציק לי ולכנות אותי 'חלשלוש'. המראה שלי לצד העובדה שהייתי חלש מדי להשתתף במשחקי הספורט, היו יחד שילוב קטלני וגרמו לי לחוסר ביטחון עצום".

 

קיראו עוד סיפורי דיאטה מעוררי השראה

 

בנוסף, סבל אוחנה גם מקושי בתפקוד היומיומי שלו: הוא התקשה למצוא בגדים שיתאימו למידותיו וסבל מכאבים. "הייתי רזה בצורה מדאיגה וכל הבגדים שלבשתי נראו כמו שקים עלי. העצמות שלי בלטו באופן קיצוני, עד כדי כך שכאב לי לשבת על כסא לאורך זמן ונאלצתי לקום ממנו כל כמה דקות".

 

אמו המודאגת ניסתה למצוא פתרונות יצירתיים. "אמי הייתה מחפשת אחר מתכונים חדשים כדי לגרום לי לאכול דברים נוספים מעבר לתפריט המצומצם שאכלתי במהלך היום. אני זוכר פעם אחת שבה היא ניסתה משהו חדש והכינה לי לבית הספר באגט עם חומוס ותירס, למרות השילוב המוזר ולמרבה ההפתעה זה היה לי מאוד טעים והתחלתי לאכול אותו בכל יום.

 

"החברים בכיתה העירו לי בהתחלה על השילוב המוזר, אבל אחרי שטעמו אותו הם התלהבו מאוד. מאז הייתי מגיע לבית הספר עם כריכים לכולם".

 

יניב אוחנה לפני הדיאטה (מימין) ואחריה. סבל מביטחון עצמי ירוד לפני העלייה במשקל ()
יניב אוחנה לפני הדיאטה (מימין) ואחריה. סבל מביטחון עצמי ירוד לפני העלייה במשקל

 

חיפש דרכים לעלות במשקל

כשהיה בן 16 החל אוחנה בחיפוש אחר דרכים שונות לעלות במשקל - הוא שתה תמיסות שמורכבות מפחמימות והחל להתאמן מספר פעמים בשבוע במכון כושר. עם זאת, מאמציו אינם נשאו פרי והוא התקשה להוסיף את הקילוגרמים הנוספים.

 

"ניסיתי לפתח לעצמי מאכלים חדשים, לעשות פעילות גופנית ולהכניס לגופי בכל יום כמות אדירה של פחמימות. בכל פעם הייתי עולה 3-4 ק"ג ותוך זמן קצר מוריד אותם בחזרה. באותה תקופה הייתי מיואש לגמרי", הוא מספר.

 

השינוי הגיע רק כעבור מספר שנים, כשהתגייס אוחנה לשירות הצבאי ונדרש לעבור סדרה של בדיקות גופניות. הוא אובחן כסובל מתת משקל משמעותי ובהוראת הרופא הצבאי החל להיפגש אחת לשבוע עם דיאטנית. "באותה תקופה שקלתי 45 ק"ג ובגובה של 1.70 מטרים ובקושי אכלתי, למרות זאת החליטו לגייס אותי לשירות קרבי ודרשו ממני להיפגש עם דיאטנית.

 

"בחודשים הראשונים נפגשתי עם מספר דיאטניות, אך אף אחת מהן לא הצליחה לעזור לי. שנה וחצי לאחר מכן נפגשתי עם דיאטנית נוספת שהחליטה לנסות שיטה שונה מאלו שניסו האחרות - היא אספה את כל המאכלים שאני כן אוכל ובנתה מהם ארוחות מסודרות. וזה עבד".

 

"הגוף התחיל לפעול כמו מכונה"

מספר חודשים מהיום בו החל לאכול על פי התפריט החדש, הוסיף אוחנה 25 ק"ג למשקלו. הוא אכל ארוחות מסודרות ושינה את הרגלי האכילה הקודמים שלו. לדבריו, זו הייתה אחת התקופות הקשות בחייו - הוא נאלץ להכניס לגופו כמויות אוכל גדולות מהרגיל וסבל מכאבים קשים בבטנו.

 

"נאלצתי לאכול בשעות קבועות ובכמויות שהגוף שלי לא הכיר בעבר. בנוסף, מכיוון שהתפריט שלי היה מצומצם הייתי אוכל במקרים רבים את אותו האוכל כמה פעמים ביום. זה לא היה פשוט, אבל אכלתי ושתקתי משום הבנתי שזו הדרך היחידה שלי לעלות במשקל".

 

הגוף התחיל לעבוד כמו מכונה, ויכולתי לאכול כרגיל ()
הגוף התחיל לעבוד כמו מכונה, ויכולתי לאכול כרגיל

 

איך התמודדת עם בעיית המשקל בשירות הקרבי?

"היה לי קשה מאוד, בעיקר מהבחינה הפיזית. אני זוכר שבאחד המסעות נדרשתי לסחוב ג'ריקן של 20 ליטרים על הגוף תוך כדי ריצה, ומרוב שהייתי חלש ורזה נפלתי עם הג'ריקן על הפנים. בערך בתקופה ההיא התחלתי לאכול על פי התפריט החדש והעבירו אותי לתפקיד פקידותי".

 

מה קרה לגוף שלך?

"הגוף שלי התחיל לפעול כמו מכונה – הייתי רעב בשעות קבועות והקפדתי לאכול רק מה שהיה רשום לי בתפריט. התרגלתי לכמויות האוכל החדשות ולא זזתי מהן. בסופו של דבר כאבי הבטן עברו והתחושה הפיזית הייתה טובה יותר".

 

כאמור, הרגלי האכילה החדשים אותם סיגל לעצמו השפיעו על משקלו. מספר חודשים מהעלייה הראשונה הוא הגיע למשקל של 74 קילוגרמים וחרג ממשקל היעד שלו – 70 ק"ג. אולם, דימויו העצמי המשיך להיות נמוך כשהיה. "למרות שהשמנתי, כשהייתי מביט במראה הייתי ממשיך לראות את הנער הצנום והחלש של פעם", הוא אומר. "לכן הרגשתי שאני מוכרח לאכול יותר ולא להפסיק בתהליך".

 

אז פתאום נאלצת לרזות?

"האסימון נפל ביום אחד כשהלכתי לבקר חבר שגר לא רחוק ממני ובאמצע ההליכה הרגשתי צורך לעצור ולנשום. זו הייתה הרגשה מאוד מוזרה ושונה, הרגשה שלא הכרתי קודם. באותו שלב החלטתי להסתכל במראה ופתאום ראיתי שהבטן שלי הפכה להיות רופסת וזולג ממנה שומן. אז הבנתי שהגזמתי והגיע הרגע להוריד מעט במשקל".

 

לדבריו, גם בסביבתו הקרובה שמו לב לשינויים הפיזיים בגופו אך נזהרו שלא להעיר לו על הנושא וכששאל לדעתם רמזו לו כי עליו להשיל מספר קילוגרמים ממשקלו. הוא החליט לשנות במעט את התפריט היומי שלו, ותוך זמן קצר חזר למשקל היעד שהציבה לו הדיאטנית בתחילת התהליך.

 

"הטעות שלי הייתה שעליתי מהר מדי במשקל, ולא פרסתי את התהליך על תקופת זמן ארוכה יותר. בנוסף, גם לא עשיתי פעילות גופנית כך שהגוף שלי חטף שוק ועלה יותר קילוגרמים ממה שהיה צריך".

 

לא מפחד להשמין

במהלך 11 השנים האחרונות שומר אוחנה על משקל יציב של 70 ק"ג. הוא מקפיד על פעילות גופנית ומשחק כדורסל באופן כמעט יומיומי. לדבריו, מאז תקופת השירות הצבאי בה שינה את הרגלי האכילה הוא משתדל לאזן את ארוחותיו ולהרחיב את התפריט היומי שלו.

 

"לצערי אני עדיין אוכל הרבה ג'אנק פוד, אבל לצד זה הוספתי מאכלים נוספים שלא אכלתי בעבר כמו שעועית, דג, תפוחי אדמה, ירקות ופירות. ברור לי שיש דברים נוספים שעליי לאכול ואני מקווה שבהמשך אצרף גם אותם לתפריט היומי שלי", הוא אומר.

 

האם אתה חושש מכך שתשמין שוב?

"היום כבר אני לא מפחד מזה. בעבר באמת חששתי מכך, אבל אחרי שהבנתי שכל מה שאני צריך לעשות בשביל לאזן את הגוף שלי זה רק לצמצם מעט את כמות הארוחות שלי או לחילופין לשנות משהו בתפריט – החשש נעלם".

 

לצד השינוי הפיזי מודה אוחנה כי העלייה במשקל שינתה עבורו את החיים. לדבריו, הקילוגרמים שנוספו לגופו העלו את הדימוי העצמי שלו והיום הוא הולך לחוף הים ומוריד את החולצה מבלי להתבייש. "היום אני כבר לא הנער הרזה והחלש של פעם, ולא מתבייש במראה שלו. זה בא לידי ביטוי בתחומים רבים – ממידת הבגדים שעלתה משמאל למדיום ועד לאירועים בהם אני אוכל מבלי להרגיש שונה ואחר".

 

עצות הדיאטה של יניב

לבנות את התפריט היומי בהתאם למאכלים שאוכלים. חשוב מאוד שלא להתעקש על תפריט שבנוי ממאכלים שלא אוהבים, אלא על תפריט שמורכב ממוצרי מזון מוכרים שיגרמו לתחושה נעימה במהלך הארוחה.

 

להקפיד על ארוחות מסודרות. אכילה מסודרת תשמור על רעב סביר בשעות הנכונות ולא בזמנים בעייתיים כמו באמצע הלילה או בשעות הבוקר המוקדמות. הוספה של ארוחה נוספת או אכילה ממושכת במהלך כל היום, עלולות לגרום לגוף לתחושת בחילה וחולי.

 

לשלב פעילות גופנית. חשוב מאוד להקפיד על פעילות ספורטיבית לפחות 3-4 פעמים בשבוע. מומלץ שזו תהייה פעילות אירובית שמותחת את השרירים כמו כדורסל, שחייה וכדורעף.

 

לפרוס את התהליך לאורך זמן. לא לרזות מהר מדי ולצפות לתוצאות מיידיות, משום שהתוצאה שתתקבל תהייה הפוכה ומתת משקל עלול להתפתח עודף משקל.

    

  •  שתפו אותנו בהתמודדות שלכם עם המשקל

  

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מומלצים