מוזיאון פלסטיני חדש יגולל "200 שנות היסטוריה"
בגדה המערבית, ליד ביר זית, החלה בנייתו של המוזיאון הפלסטיני הגדול ביותר שיתאר את קורות הפלסטינים מימי השלטון העותמני. היוזמה היא פרטית, אבל הגורמים הרשמיים מרוצים: "מוזיאון הוא אחד הדברים שמרכיבים מדינה"
הפלסטינים החלו אתמול (ה') בעבודות להקמת המוזיאון הגדול ביותר בגדה המערבית שיתעד, לדבריהם, 200 שנה של היסטוריה פלסטינית. "אני מקווה שהמוזיאון הזה יעניק לפלסטינים את ההזדמנות לספר את סיפורם", הצהיר מנהל המוזיאון העתידי, ג'ק פרסקיאן, אך הבהיר: "אנחנו לא מתכוונים לקדם נרטיב מסוים באמצעות התערוכות שלנו".
דיווחים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
המוזיאון, שמוקם במימון פרטי ובתמיכה של הרשות הפלסטינית, ייבנה סמוך לאוניברסיטת ביר זית שצפונית לרמאללה. אתמול נערך במקום טקס הנחת אבן הפינה. מנהל המוזיאון הבהיר כי הוא מקווה שהמקום יגולל את קורותיהם של לא רק הפלסטינים הנוצרים והמוסלמים, אלא גם של היהודים שחיו בפלשתינה טרם הקמת מדינת ישראל.
המוזיאון יתמקד ב-200 השנה האחרונות, מימי האימפריה העותמנית ששלטה בארץ ישראל, דרך תקופת המנדט וכלה בקורות הפלסטינים לאחר 1948. המוצגים עתידים להתייחס גם לקורות הפלסטינים שמתגוררים בחו"ל והם יתארו גם את תנאי המחייה בגדה וברצועת עזה. "אנחנו רוצים לנסות לקשר בין מה שהפך להיות טריטוריה מקוטעת ואומה מקוטעת", הוסיף פרסקיאן.
לפי התוכנית, השלב הראשון של הקמת המוזיאון יימשך שנתיים ובמסגרתו יוקמו גלריה, קפיטריה, כיתות לימוד, חנות מזכרות ומשרדים, בשטח של 3,000 מ"ר ובהשקעה של 15 מיליון דולר.
מועצת המוזיאון צופה כי השלב השני של הבנייה יושלם בתוך עשור וירחיב את המתחם ל-9,000 מ"ר. את המוזיאון עיצב משרד אדריכלים אירי, שאחראי גם על תכנון המוזיאון הלאומי המצרי החדש.
כיום ישנם כ-30 מוזיאונים שפועלים בגדה, ברצועת עזה ובמזרח ירושלים, אולם אף אחד מהם לא מתקרב להיקף של המיזם החדש, מבחינת שטח או תקציב. אמנם מדובר ביוזמה פרטית, אולם הפלסטינים מברכים על הפרויקט ורואים בו צעד נוסף בדרך להקמת מדינה פלסטינית. לדברי חאלד חוראני, "מוזיאון הוא כמו שדה תעופה או בית חולים - זה אחד מאותם דברים שמרכיבים מדינה".