אובמה: נעשה הכול להגן על ארה"ב מצ. קוריאה
הנשיא האמריקני קרא לצפון קוריאה לחדול ממדיניות האיומים נגד ארצות-הברית ובנות בריתה. מזכ"ל האו"ם הביע נכונות לנסוע לצפון קוריאה. במקביל מתברר כי הדיווחים על היכולת הגרעינית של פיונגיאנג פורסמו בעקבות טעות בסיווג מסמך מודיעיני
נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, אמר אמש (יום ה') שהגיע הזמן שצפון קוריאה תשים קץ ללוחמנותה. הוא הוסיף שארצות-הברית תנקוט את "כל הצעדים הנחוצים" כדי להגן על אזרחיה. כמה שעות לאחר פגישה שערך עם אובמה, פנה מזכ"ל האו"ם באן קי מון בשידור חי ב-CNN, בשפה הקוריאנית, למנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און, וקרא לו "לפעול למען השלום והאיחוד של חצי האי הקוריאני".
עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
המתיחות בקוריאה - דיווחים אחרונים ב-ynet:
לקראת ירי צפון קוריאני: המשגר בזווית המתאימה
עדות: קרבות בצ' קוריאה בין תומכי קים למתנגדיו
צפון קוריאה כבר תקפה את הדרום - דרך המחשב
ארה"ב: צפון קוריאה עלולה לשגר טילים בכל רגע
הנשיא האמריקני קרא לצפון קוריאה לחדול ממדיניות האיומים נגד ארצות-הברית ובנות בריתה. ההצהרה החריפה של אובמה מגיעה לאחר שמידע מודיעיני אמריקני שפורסם הראה שצפון קוריאה ככל הנראה התקדמה בטכנולוגיה הגרעינית שלה, לרמה שתוכל לחמש טיל בליסטי בראש נפץ גרעיני. אולם כלי נשק אלה ככל הנראה אינם אמינים. הלילה מסר דובר הפנטגון כי הדיווחים בעניין אינם מדוייקים, ובמקביל התברר כי המידע המודיעיני נחשף בבית הנבחרים האמריקני בשל טעות בסיווגו כלא סודי.
אובמה, בהתבטאות הפומבית הראשונה מאז המשבר האחרון עם צפון קוריאה, אמר כי זה הזמן שהמדינה המבודדת "תפסיק לנקוט בגישה לוחמנית, בכדי להנמיך את הלהבות באזור". הוא הוסיף: "אף אחד לא רוצה לראות עימות צבאי בחצי האי הקוריאני". אובמה אמר את הדברים במהלך פגישה עם מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, בבית הלבן.
הנשיא האמריקני הדגיש כי הוא מעדיף לראות את המתיחות הנוכחית נפתרת
באמצעים דיפלומטיים, אבל הוסיף שארצות הברית "תנקוט כל האמצעים הדרושים כדי להגן על אזרחיה". מזכיר המדינה האמריקני, ג'ון קרי, יצא למזרח אסיה - שם יקיים פגישות בסיאול, בייג'ינג וטוקיו.
הלילה הפנטגון הודיע כי הדיווחים לפיהם צפון קוריאה מסוגלת לחמש טיל בליסטי בראש נפץ גרעיני אינם מדוייקים. בתגובה לפרסום המסמך המודיעיני האמריקני לפיו פיונגיאנג מסוגלת לשגר ראש נפץ גרעיני מסר דובר הפנטגון כי "זה לא מדוייק, הממשל בצפון קוריאה טרם ניסה והפגין באופן מלא את יכולותיו הגרעיניות".
באן פנה לקים בקוריאנית בשידור חי
בתוך כך, מתברר כי המסמך נחשף בגלל טעות בסיווג מידע חסוי כלא חסוי ביום דיונים של וועדת השירותים המזויינים בבית הנבחרים שבו העידו שר ההגנה צ'אק הייגל וראש המטות המשולבים, גנרל מרטין דמפסי. להפתעתם התחיל ציר הקונגרס דאג למבורן לקרוא מתוך מסמך של המודיעין הלאומי שבטעות סווג כלא סודי על ידי אנשי הפנטגון. "המודיעין הלאומי מעריך בביטחון רב שלצפון קוריאה יש נשק גרעיני שניתן לשיגור על ידי טיל בליסטי, אם כי האמינות שלו היא נמוכה", הקריא ציר הקונגרס.
זו הפעם הראשונה שמידע כזה מתפרסם ושהאמריקנים לא רצו בחשיפתו, שעה שהמתח בחצי האי הקוריאני מגיע לשיא לקראת סוף השבוע.
מזכ"ל האו"ם באן קי מון, שהיה שר החוץ של דרום קוריאה, התבקש להגיב על הידיעה בראיון לרשת CNN ואמר כי "אין לנו שום מידע עצמאי לאמת את זה, אבל הם ממשיכים לשפר את הטכנולוגיה שלהם. זה בניגוד להחלטות מועצת הביטחון האוסרות על צפון קוריאה לנקוט בצעדים פרובוקטיביים כלשהם על ידי ייצור נשק גרעיני".
באן, שמבחינתו המשבר הוא עניין אישי, הודיע הלילה על נכונותו לצאת לצפון קוריאה במטרה להרגיע את המצב. "המצב הזה נראה הרבה יותר רציני מבעבר, אבל בשלב זה אנחנו צריכים לנקוט בצעדים נחושים אבל מדודים כדי לא ליפול למלכודת. הצפון קוריאנים רוצים רק להפחיד את דרום קוריאה ואחרים. אני מוכן לבקר בצפון קוריאה". באן פנה בשידור החי ב-CNN, בשפה הקוריאנית, למנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און, וקרא לו "לפעול למען השלום והאיחוד של חצי האי הקוריאני".
כמו כן, סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה כי שר ההגנה של דרום קוריאה, קים מין סוק, אמר כי הוא אינו מאמין שצפון קוריאה הצליחה להרכיב ראש נפץ גרעיני בגודל שניתן להרכיבו על טיל בליסטי. "איני סבור כי צפון קוריאה הצליחה למזער ראש נפץ גרעיני לפי שעה" אמר השר.
בינתיים נראה כי צפון קוריאה ממשיכה בהכנות לשיגור טיל. אתמול אמר בכיר ביטחוני ביפן כי משגר טילי המוסודאן שבחוף המזרחי של צפון קוריאה עבר למצב ירי, והוא מוכן לשיגור. סוכנות הידיעות היפנית "קיודו", שדיווחה על כך, מסרה כי ממשלת יפן נמצאת בכוננות גבוהה מחשש לירי טילים בליסטיים על ידי פיונגיאנג.
על פי הדיווח, הטילים הבליסטיים הצפון קוריאניים - לטווח של כ-4,000 ק"מ - הועברו לזווית המתאימה לשיגור ופונים לשמיים. בטוקיו כבר הוצבו טילי פטריוט, כהכנה
לניסוי האפשרי של המדינה הסוררת, שבחודש האחרון הכריזה על "מצב מלחמה" מול שכנתה מדרום, אישרה לתקוף את ארצות הברית ובכלל זה בגרעין וסגרה את אזור התעשייה המשותף לה ולדרום קוריאה.
צפון-קוריאה, מדינה קומוניסטית מבודדת הסובלת מעוני קשה אך מחזיקה באחד הצבאות החזקים בעולם, הסלימה את התבטאויותיה נגד דרום-קוריאה המערבית ונגד ארה"ב, על רקע תרגיל משותף שבו פתחו בחודש שעבר צבאות דרום-קוריאה וארה"ב באזור. התרגיל בא אחרי שצפון קוריאה ערכה בפברואר ניסוי גרעיני בפעם השלישית בתולדותיה - בניגוד להחלטות מועצת הביטחון, המיישמת סנקציות קשות עליה.