שתף קטע נבחר

 

"אנקרה נגד חידוש המפגשים האזוריים עם ישראל"

"הורייט" מדווח כי בנאט"ו רצו לחדש את מפגשי שרי החוץ של מדינות האזור בזכות ההתנצלות של ישראל כלפי טורקיה. אולם, מצרים וטורקיה סבורות "שלא בשלה העת" לכך. גורם באנקרה: לא מתנגדים ליוזמה, פשוט פגישה כזו לא תועיל

מצרים וטורקיה שוללות את חידושה של יוזמת ההידברות האזורית של נאט"ו בין ישראל ובין שש ממדינות ערב. דיפלומט מערבי סיפר היום (שבת) לעיתון הטורקי "הורייט" כי שתי המדינות טוענות כי "עוד לא בשלה העת" לחידוש קבוצת "ההידברות הים-תיכונית" שבחסות הברית, שלא כונסה מאז 2008.

 

היחסים עם טורקיה לאחר ההתנצלות:

פיוס במחלוקת: נדחתה פגישה ישראלית-טורקית

 

 

"המזכיר הכללי של הברית התכוון להזמין את שרי החוץ של המדינות הללו בצדי פגישת שרי החוץ של נאט"ו, שאמורה להתקיים ב-23 באפריל, אך טורקיה דחתה את הרעיון", גילה גורם דיפלומטי מערבי לעיתון.

 

ארצות הברית מנסה לקדם את היחסים בין המדינות (צילום: יונתן זינדל/פלאש90) (צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
ארצות הברית מנסה לקדם את היחסים בין המדינות(צילום: יונתן זינדל/פלאש90)
 

מנגד, באנקרה דחו את הטענה, ודיפלומט טורקי ניסה להסביר את עמדת ארצו: "אין זה נכון שאנחנו התנגדנו. מפגשים מהסוג הזה לא נערכו מ-2008 בשל הבעיות המדיניות בין ישראל ובין המדינות הערביות. בשלב הזה פגישה מהסוג הזה לא תועיל". לדבריו, גם מצרים ותוניסיה לא רצו להיפגש במתכונת הזאת לפי שעה.

 

קבוצת ההידברות האזורית הוקמה ב-2004, והשתתפו בה ישראל, מצרים, מרוקו, תוניסיה, מאוריטניה, אלג'יריה וירדן. מטרת הדיונים בקבוצה הייתה קידום הביטחון והיציבות האזוריים. אולם, כינוס הקבוצה ברמת שרי החוץ האחרון היה ב-2008. הד למצב היחסים בין ישראל לבין העולם הערבי.

 

שר החוץ הטורקי אחמט דבוטאולו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שר החוץ הטורקי אחמט דבוטאולו(צילום: רויטרס)

 

מעצמות המערב קיוו שלאור ההתנצלות הישראלית לטורקיה, אירוע שיצר אווירה חיובית באזור והעלה את הסיכויים לחידוש תהליך השלום בין הפלסטינים לבין ישראל, יהיה אפשר לחדש את הדיונים גם ברמה מיניסטריאלית.

 

הגורם הטורקי דחה את הטענה כי טורקיה התנגדה לרעיון בשל נוכחותה של ישראל בקבוצת ההידברות, והזכיר שממשלתו אפשרה לישראל להשתתף בפגישות המדיניות של נאט"ו בדצמבר האחרון. דבריו נאמרו למרות העובדה שטורקיה הטילה וטו על השתתפות ישראל בפסגת נאט"ו בשיקגו במאי 2012, ועל דרישת ישראל למשרד קבוע במטה הברית.

 

שרת החוץ לשעבר ציפי לבני בכינוס ב-2008 (צילום: נאט"ו) (צילום: נאט
שרת החוץ לשעבר ציפי לבני בכינוס ב-2008(צילום: נאט"ו)

 

ההערכה של העיתון היא שגם אם אנקרה לא התנגדה לרעיון בשל נוכחותה של ישראל, אין ספק שההתנגדות פוגעת בה הכי הרבה, בשל העובדה שבירושלים מעוניינים מאוד בכינוס של שרי החוץ ובשיפור יחסי העבודה עם הברית האטלנטית.

 

בחודש שעבר התנצל ראש הממשלה בנימין נתניהו בשיחת טלפון בפני ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן על אירועי המשט לעזה וההשתלטות על הספינה "מאווי מרמרה",

במהלך ביקורו של הנשיא האמריקני ברק אובמה. מאז החלו דיונים סביב הפיצויים שתשלם ישראל לנפגעי המשט ולמשפחות ההרוגים.

 

לפני ארבעה ימים הודיעו משפחות הרוגי המרמרה ופצועי המשט כי לא יסירו את תביעותיהם גם אם יקבלו פיצויים. לאחר מכן, באותו היום נודע כי הפגישה בין צוותי ישראל וטורקיה, שאמורים לדון בכמה סעיפים מרכזיים בדרך לנורמליזציה, נדחתה לבקשת הטורקים ל-22 בחודש.

 

סגן ראש הממשלה הטורקי, בולנט ארינץ', הסביר כי הסיבה לדחייה היא נסיעתו שלו ושל ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן לקירגיזסטן.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן עם קרי. נגד מפגש עם ישראל?
צילום: רויטרס
לישראל אינטרס בקיום הכינוס. נתניהו
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים