עובדים סוציאליים מתריעים: "גם ריקי כהן תקרוס"
האנשים שפוגשים מדי יום את אזרחי השכבות המוחלשות מעידים על מצב גבולי, על סף קריסה, שלא יצליח לספוג קיצוצים נוספים. "המדינה שכחה אותם. אנשים שמגיעים אלינו היום נמצאים כבר על הקצה. מבחינתם כל שקל נספר"
כעס, ייאוש והבטחה למאבק עיקש. כך קיבלו אמש (שבת) עובדים סוציאליים את הדיווחים לפיהם יכלול תקציב המדינה הבא גם קיצוץ של 3 מיליארד שקלים מקצבאות הילדים, החלת מע"מ על פירות וירקות והעלאה של אחוז במע"מ.
עוד עדכונים בעמוד הפייסבוק של ynet
עוד בחדשות:
על פי הערכת הביטוח הלאומי, קיצוץ בקצבאות הילדים יביא לירידה של 50 אלף ילדים מתחת לקו העוני. "המשמעות של הגזירות הכלכליות המתוכננות והתוכנית שהגיש שר האוצר לראש הממשלה היא ששוב האוכלוסיות המוחלשות במדינה ואנשי המעמד הנמוך ישלמו את המחיר וייפגעו", אמרה יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, צפרא דוויק.
לדבריה, "אם ייצאו גזירות אלה אל הפועל - גם ריקי כהן מחדרה, כיום מהמעמד הבינוני הגבוה, תתקשה לגמור את החודש. העלאת המע"מ משמעה עליית מחירים, שתיפול על כתפי האדם העובד, הקשישים וכאלה שנמצאים מתחת לקו העוני, שייאלצו מעתה לחסוך בקניית מוצרי צריכה", הדגישה. בנוסף, הטלת מע"מ על פירות וירקות תפחית, לטענתה, עד למינימום את צריכתם בקרב אוכלוסיות רבות. "מוטב שלפני שלפיד מטיל מע"מ על פירות וירקות, שיגיע בסופו של יום לשווקים ברחבי הארץ, ויראה את מאות ואלפי האנשים שמלקטים שאריות".
כל משפחה חמישית וכל ילד רביעי מוכרים לשירותי הרווחה בישראל. במחלקות לשירותים חברתיים רשומות 445,500 משפחות - 20.4% מסך משקי הבית בישראל, כ-1.3 מיליון אנשים שהם 17% מכלל האוכלוסייה. העובדים הסוציאליים בלשכות מדווחים על קושי הולך וגובר במקום העבודה וביכולת לספק מענה לאלפי הפונים וצירפו לכך תלונות על מחסור בעובדים, עומס והיעדר כלים ותקציבים.
כך נוצר טיפול לקוי, וקיצוץ נוסף, לטענתם, יפגע באוכלוסיות הללו, יחמיר את העוני וישלח עוד רבים ללשכות הרווחה.
שר האוצר יאיר לפיד נפגש השבוע עם ראש הממשלה בנימין נתניהו והציג לו את החלופות השונות לקיצוץ של 35 מיליארד שקל בתקציב המדינה בשנה וחצי הקרובות. אמש התייחס לפיד למהלכים העתידיים וכתב כי "כל מה שאנחנו עושים היום הוא חלק מתוכנית ארוכת-טווח שתביא לשינוי עומק בחינוך, בדיור, בהורדת יוקר המחיה, בשיוויון בנטל, בכל מה שחשוב לאדם העובד בישראל. בשביל זה אנחנו מקימים את קבינט הדיור, את ועדת השרים לשוויון בנטל, קבינט מיוחד לטיפול ביוקר המחיה. אנחנו מאזנים את התקציב בידיעה ברורה שזה כרוך במחיר כואב". לפיד כינס את סיעתו לדיון בתל אביב ומחוץ לישיבה מחו עשרות במחאה על הקיצוץ הצפוי בקצבאות הילדים. המפגינים נשאו שלטים שבהם נכתב "אין מעמד - כולנו עם אחד" וקראו קריאות "יש לפיד - אין עתיד" ו"העם דורש תקציב חברתי".
"המדינה שכחה אותם"
"כבר עכשיו המצב גרוע ביותר", סיפרה יעל לוין, עובדת סוציאלית במחלקה לשירותים חברתיים במרכז הארץ, שמשמשת גם כיו"ר שותף של תנועת "עתידנו". לדבריה, "העובדים מתמודדים עם תת תקינה ועומסים בלתי סבירים. פקיד סעד לחוק הנוער, לדוגמה, שמטפל בבני נוער במצבי הקצה הקשים ביותר, נאלץ להתמודד עם 150 מטופלים. זה מצב בלתי נסבל שגורם לכך שילדים מוכים שסובלים מהזנחה והתעללות לא מקבלים פתרון מספק".
ענבל חרמוני, עובדת אחרת מאזור המרכז, הזהירה מפני "קריסה בלשכות". לדבריה, "העלאה של המע"מ תביא אלינו רבים נוספים שזקוקים
לשקלים הללו. יש אנשים שחיים בחוסר ביטחון תזונתי, אנחנו רואים את זה יום יום בעבודה. גם כשמדברים על פגיעה בתנאי השכר של עובדים במגזר הציבורי, ובהם עובדים סוציאליים, צריך לזכור שחלק גדול מהם מקבל השלמת הכנסה או שכר נמוך. כל הצעדים שמדברים עליהם מכוונים נגד אותם אנשים. זה מצב בלתי נסבל".
לדבריה הצטרפה גם שולה מנחם, מנהלת הלשכה לשירותים חברתיים בעיריית כרמיאל, שהתלוננה על כך שהמדינה "שכחה" את הפונים ללשכות. "בתוך הדיווחים על התוכנית הכלכלית לא שמענו אף מילה על דיור ציבורי. איפה המענה הכללי? איפה התוכנית המקיפה לטיפול בהם? הם לא זקוקים לקיצוץ אלא לתוספת. קצבת הילדים היא הכנסה לכל דבר", הדגישה. "אנשים שמגיעים אלינו היום נמצאים כבר על הקצה. זה כסף שהוא בטוח מבחינתם והם בונים עליו, העלאת המע"מ תשבור אותם, מבחינתם כל שקל נספר".