הנשיא פרס: עד שנת ה-70 למדינה יהיה שלום
בראיון חגיגי ל-ynet לכבוד יום העצמאות שומר נשיא המדינה בקנאות על האופטימיות המוכרת. מבחינתו, אבו-מאזן "מספיק חזק להכרעות" ואצל נתניהו "האנשים חשובים יותר מהשטח". ומה התוכניות אחרי תום הכהונה?
הנשיא שמעון פרס נשבע שאין לו שום כוונה להמשיך לקדנציה נוספת בתפקידו. השמועות מתרוצצות, אבל פרס מאותת שהוא יסתפק בשבע השנים שהחוק מעניק לו, נשבע שלא יבחוש ולא יפעל להארכת כהונתו. "קיבלתי שבע שנים, ואני חושב שזה הוגן", הוא אומר בראיון מיוחד ל-ynet לרגל יום העצמאות ה-65. "אני חושב שצריך להחליף נשיא, ואין לי שום כוונה לבקש להישאר. אני חושב שזה קשה לנהוג באיפוק כל-כך הרבה שנים, ויחד עם זה כולם יודעים את דעתי. אני רוצה לרוץ קדימה, לחזור אל העולם החדש".
עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
כזה הוא נשיאנו: גם לקראת יום הולדת 90 שאותו יחגוג השנה בהוד ופאר, אין לו שום כוונה לצאת לפנסיה. הוא עדיין חולם על שלום עם הפלסטינים, על יחסים טובים עם העולם הערבי כולו, ודוחף את העולם ואת עולם המדע הישראלי לחקור את המוח. כמו הננו-טכנולוגיה לפני עשור, כך המוח כיום: בייבי שפרס לא מניח מן הידיים. אי אפשר לנהל שיחה עם הנשיא בלי שחקר המוח לא יוזכר לפחות חמש פעמים. בוושינגטון מרננים כי הנשיא ברק אובמה החליט להקצות מיליונים לחקר המוח בארה"ב אחרי ששמע את פרס.
עם כל הכבוד למוח, אמרנו לפרס, הבעיה המרכזית היא השלום עם הפלסטינים. "אני חושב שלא יהיה מנוס ויהיה שלום", אומר הנשיא. "אף אחד לא יכול לחיות במצב הביניים הנוכחי. אבל תראו מה קורה: ביהודה ושומרון אין אינתיפאדה, ובעזה חמאס מפסיד את התמיכה בדעת הקהל. אתם שואלים מתי השלום יגיע? אני לא יודע. לי יש שעון בלי מחוגים. זה לא חשוב מה השעה, כי מחר בבוקר אפשר להתעורר ולראות מצב חדש. לאף אחד אין מושג, אבל אני כן חושב שעד חגיגות ה-70 למדינה יהיה שלום. אני רוצה לקוות. זו לא רק אופטימיות".
פרס מאמין שיו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, שמוגדר בלשכת ראש הממשלה כסרבן שלום, דווקא מסוגל לחתום על הסכם שלום עם ישראל. לדברי פרס, "הגענו כבר לשורת הסכמים שהם חסרי תקדים עם אבו מאזן. מצבו השתפר כי יש לו פעם ראשונה על מי להישען - יש לו את הכוח הביטחוני שלו, וזה חשוב מפני שהתמיכה הפוליטית בארצות ערב באה מהצבא".
עוד אמר הנשיא כי "אני לא מאמין שהצבא הירדני וכוחות הביטחון הפלסטיניים יסכימו שחמאס יבוא וישתלט עליהם. לכן, נוצר כוח אנטי-חמאסי, ואני מאמין שאבו מאזן מספיק חזק כדי לעשות הכרעות רציניות. הוא מבין שההכרעה שהוא צריך לעשות היא או טרור או שלום - אין משהו אחר. הוא בחר בשלום והוא גם גילה אומץ לב. הוא לא ידבר מטעם מערכת ההסברה של ישראל אבל אם קם מנהיג ערבי יחיד ואומר 'אני מצפת ולא אחזור לצפת' - זה אומץ לב רב עם סיכון חיים. יש הסכמה על איך לגמור את הסכסוך - שתי מדינות לשני עמים".
על אף שעברו כבר חמש שנים וחצי מאז שנכנס לבית הנשיא, פרס מקפיד שלא למתוח ביקורת על ראש הממשלה בנימין נתניהו. רק פעם אחת הוא שבר את הכלל הזה, כשחשש באמת כי נתניהו ואהוד ברק יובילו את ישראל להרפתקה צבאית באיראן. היחסים בין פרס לנתניהו הפכו לאחר הראיונות שהעניק הנשיא לקשים, אך הזמן עשה את שלו, וכעת - פרס שוב מגונן על נתניהו.
"אני לא רוצה לדבר על נתניהו", אומר הנשיא כשאנחנו שואלים אותו אם הוא מבין את ההתנהלות של ראש הממשלה בסוגיה הפלסטינית. "כולם מדברים על גודל השטח בגושים ובכלל, ועל גודל השטח שנצטרך להחזיר.
הרושם שלי שאצל ביבי עניין המתנחלים יותר חשוב מההתנחלויות. כלומר, האנשים יותר חשובים לו מהשטח עצמו, מהקרקע. אני אומר לכם שעם קצת דמיון, אפשר לפתור את סוגיית השטח. אם הפרמטר יהיה אחד על אחד כמעט ואין בעיה".
- בירושלים הרשמית אומרים שישראל לא תעשה שום מחוות כלפי אבו-מאזן כדי שיבוא לשולחן המשא ומתן. לא אסירים, לא שטח, לא כלום.
"אנחנו כן מוכנים לעשות את כל הדברים הללו, בתנאי שגם הם יעשו. למשל, שיכירו במדינה יהודית או שיכירו בנוכחות צבאית ישראלית בבקעת הירדן. אם יעשו, יהיה שינוי".
"אמריקה לא תרשה ניצחון איראני"
פרס הוא בין המנהיגים הישראלי שמאמינים כי האמריקנים לא יהססו להפעיל כוח צבאי מול איראן, אם האופציה המדינית תיכשל. "הבעיה היום היא לא אם אמריקה יכולה, אלא אם אמריקה תעשה", אומר הנשיא. "בו בזמן שאמריקה פיתחה יחסים טובים מאוד איתנו בתחום הביטחוני היא גם הכינה אפשרות של שימוש בכוח אם יהיה צורך. אני מאלה שמאמינים שזה יקרה אם לא תהיה ברירה. אני משוכנע, גם מפני שאני יודע את דעתו של נשיא ארה"ב, אבל גם אם לא הייתי יודע את דעתו אני מסתכל על התמונה - אמריקה לא יכולה להרשות ניצחון איראני".
- בביקורו בירושלים, אובמה חיזק את התחושה שיש על מי לסמוך?
"כן, במאת האחוזים. אני חושב שגם אצל ראש הממשלה".
- האם אתה חושב שבלמת תקיפה ישראלית באיראן בגלל הדברים שאמרת לפני כמה חודשים בתקשורת?
"יהללך זר ולא פיך. אין לי תשובות כאלה. לא עשיתי את זה כדי לעשות רושם. אני יכול להגיד שהתמונה פחות מדאיגה אותי. אני חושב שהתהליך הולך למקום הנכון. לאמריקה יש קו אדום אבל היא לא תספר לאף אחד - היא רוצה להחליט בעצמה והיא רוצה לשמור על גורם ההפתעה. אם תהיה התקפה (ישראלית) זה יגרום לגירוי המזרח התיכון ואז כולנו נהיה במצב מאוד לא נוח. היום על פי הערכה שישנה, מדינות במזרח התיכון או יבנו נשק גרעיני או יקנו כזה - במקרה שאנחנו נתקוף את איראן. אם אמריקה תעשה את זה - זה סיפור אחר".
"ללכת בשני דגלים"
למרות הממלכתיות שכפה על עצמו מאז כניסתו לבית הנשיא, פרס מתעניין בפוליטיקה כמו פעם. הוא רוצה לדעת, לשמוע, ולהיות מעורב. ראשי מפלגות, אבל גם חברי כנסת מן השורה, עולים אליו לרגל, מעדכנים אותו, שואלים לדעתו ומתייעצים איתו. פרס לא דוחה אף אחד. יש לו גם דעה מגובשת לגבי תוצאות הבחירות האחרונות. לדברי הנשיא, "הציבור הישראלי אמר בבחירות האחרונות שהגיע הזמן לתקן את המצב הפנימי בישראל".
פרס הוסיף כי "זו ממשלה ראשונה שהבסיס שלה יותר חברתי ממדיני. השאלה היא האם אפשר לעשות תיקון חברתי ללא שלום? בזה אני לא בטוח. אני לא חושב שאם מחירי הדירות והמזון יירדו זה יביא שלום. לאי-שלום יש מחיר - מה שאנחנו נרוויח חברתית אנחנו נפסיד מדינית. לפי דעתי אנחנו מוכרחים להמשיך ללכת בשני דגלים - הדגל החברתי והמדיני. אין לנו ברירה".
- מטריד אותך שהנרטיב הפוליטי הפך לכלכלי-חברתי ופחות מדיני?
"זה לא מטריד אותי מפני שיגלו את זה מהר מאוד. אם אתה רוצה לקצץ בתקציב הביטחון יתחיל ויכוח - מאיפה יבוא הכסף. אי אפשר להחביא את זה מתחת לשטיח. דעתי הייתה ונותרה. אני חושב שהנרטיב החברתי חשוב ויש לו עכשיו גילויים נוראיים כמו אלימות כלפי מבוגרים וזרים - זה נורא מבחינה תדמיתית עצמית. הנרטיב החברתי הוא לא רק מושגים כספיים אלא גם מושגים תרבותיים. רצח של נשים והתנהגות בכבישים הם דבר מטריד ולנציגי הציבור יש אחריות לזה".
- הכנסת התחלפה, באו הרבה אנשים חדשים. בעבר הבעת דאגה מפני פגיעה בדמוקרטיה הישראלית בגלל חקיקה. נרגעת?
"אני צופה שבכנסת הנוכחית לא תהיה חקיקה אנטי-דמוקרטית.
אני יותר מרוצה מזה. היו תופעות שהדאיגו אותי".
- לסיום, אדוני, איחוליך לעם בישראל.
"אני רוצה לאחל לאזרחי ישראל שהדגל החברתי והדגל המדיני יתנופפו בעת ובעונה אחת ויקדמו את העניינים. אני חושב שהשנה היא השנה הנכונה - כיוון שכאן אף אחד לא יכול להגיד מה יקרה תוך שנה - אז עד שנדע מה יקרה יש לנו זמן לגרום שיקרו הדברים הנכונים. פסימיים ואופטימיים מתים באותו האופן - הם רק חיים באופן שונה ולכן צריך לחיות חיים אופטימיים. אני אומר כאחד מצעירי מדינת ישראל - יש לי רישיון להיות אופטימי. רוב הדברים שנראו בעבר כחלום וכשיגעון יצאו לפועל".