שברירית או כוחנית? הכירו את שרת הבריאות גרמן
אל תתנו לחזות השברירית של שרת הבריאות החדשה לבלבל אתכם. יעל גרמן, שמבקריה בעיריית הרצליה כינו אותה "כוחנית", מבטיחה לחולל מהפכה במשרד שכל פוליטיקאי לפניה לא רצה לשמוע עליו. נעים להכיר
אחת ההחלטות של שרת הבריאה החדשה, יעל גרמן, הייתה למצוא נהגת. גרמן, כמו ראש מפלגתה, יאיר לפיד, משתמשת בפייסבוק כדי לתקשר עם בוחריה ואוהדיה. השבוע היא כתבה בדף שלה: "אני מקווה שהנהגת (ספיר גבריאל, א.ג), תפרוץ דרך לנהגות נוספות בעתיד".
- לעדכונים נוספים היכנסו אל עמוד הפייסבוק של ynet
אבל זה לא השינוי היחיד שגרמן, שבחרה את המשרד שממנו רוב הפוליטיקאים בורחים כמו מאש, מתכננת לעשות. היא דרשה וקיבלה עם כניסתה למשרד לפני 4 שבועות, רכב היברידי, כדי לשמור על איכות הסביבה, מינתה אחראית על פניות הציבור במשרד, הקימה ועדה לשיקום הרפואה הציבורית, וכדי להתמודד חזיתית עם כל הבעיות והחוליים של המערכת אותה קיבלה לידיה, היא מתכננת לערוך ביקורי פתע בבתי חולים אחת לשבוע. וזו הבטחה.
קיראו עוד על מערכת הבריאות
- חשבון נפש: 10 הרעות החולות במערכת הבריאות
בתפקידה החדש כשרת הבריאות דאגה גרמן להקיף עצמה בסוללת עוזרים ויועצים שיעזרו לה להתוות את דרכה בנבכי הפוליטיקה הארצית ובמשרד אותו קיבלה. עופרה בל, חברת מועצת העיר הרצליה ויד ימינה בשנים האחרונות, תשמש כאחת מעוזרותיה במשרד הבריאות. ראש לשכתה החדשה היא דבי קיי, שהייתה העוזרת של שי אגסי בבטר פלייס. ועוזר נוסף יהיה עו"ד אסף וייס עמו עבדה כבר בעבר.
גרמן ועוזריה צוללים לתוך מציאות לא פשוטה במערכת הבריאות הישראלית: 200% תפוסה בחלק ממחלקות בתי החולים, קשישים במסדרונות, מחסור ברופאי שקורסים תחת העומס בתורנויות של 26 שעות רצופות, היעדר ציוד אבחון, מחלקות כוויות ובתי חולים נוספים בדרום הארץ ובצפונה. כאחת שדרשה לקבל את משרד הבריאות, גרמן טוענת שהיא לא מפחדת מהאתגר ומקווה ליישם במשרד הרבה שינויים.
ג'ינג'ית באופי
הקרובים לה ביותר מכנים אותה "ג'ינג'ית אמיתית". הם יודעים לספר שבחודשים האחרונים היא ישנה 2 עד 4 שעות מדי לילה. ולמרות עבודה אינטנסיבית שבעה ימים בשבוע, גרמן, לפחות עדיין, מתעקשת לערוך את קניות השישי בסופר לבדה, וגם לחזור ולבשל לילדים ולנכדים שמגיעים אל ביתה מדי שבת. גרמן מקפידה על התעמלות יומית ופעם בשבוע עוברת טיפול שיאצו, כבר שנים ארוכות.
בהרצליה כינו אותה "כוחנית"
גרמן, שתחגוג השנה את יום הולדתה ה-66, סיימה תואר ראשון בהיסטוריה כללית באוניברסיטת תל אביב ותואר שני במינהל עסקים ובהתמחות במנהיגות ציבורית במרכז הבינתחומי הרצליה. לאחר שייסדה את בית הספר למבוגרים "תהילה" בהרצליה, עליו קיבלה פרס, המשיכה לניהול מפעל לאלקטרוניקה.
לאחר שנבחרה ב-1993 למועצת העיר הרצליה מטעם מפלגת מרצ, החליטה להתמודד על ראשות העיר - ונבחרה לתפקיד ב-1998. היא הייתה האישה הראשונה שכיהנה כראשת העיר הרצליה ואחת מהנשים הבודדות בישראל שנבחרו לתפקיד דומה. ב-2008 נבחרה לכהונה השלישית.
גרמן אספה לא מעט אוייבים וספגה הרבה ביקורת על דרך התנהלותה, אותה כינו "כוחנית". מתנגדיה, ובהם גם מבקר העירייה לשעבר נתן לביא, טענו כי היא נוהגת לאיים בהליכים משפטיים ותביעות דיבה נגד הביקורת המושמעת נגדה, וכי התקציב המיועד לביקורת הפנים ביחס לתקציב העירייה נמוך אף יותר מתקציב יחסי הציבור שלה. בכך נטען כי היא אינה מעוניינת לשמוע ביקורת על מעשיה, ומעדיפה להקשיב לסוללת יועציה האישיים שמינתה.
ההחלטה לצאת לחיים הפוליטיים קיננה במוחה במשך שנתיים, סיפרה בראיונות. היא לא יכלה להשלים עם עצירת חוקי היסוד, וכך שלדבריה – בממשלות ישראל המיעוט (קרי החרדים) קובע לרוב. לא אחת הביעה גרמן את דעתה הנחרצת בעד חופש דת ומצפון, בעד תחבורה ציבורית בשבת, נישואים אזרחיים, וגם הפיכת הדרת נשים לעבירה פלילית. היא ערכה מספר פגישות עם יאיר לפיד, וכשזה החליט להקים מפלגה, פנה אליה בבקשה להצטרף אליו, והיא נעתרה.
בן שנהרג, בת שפית
גרמן אינה נוהגת לשוחח על האבל הכבד המסתתר במשפחתה. לפני 23 שנים נהרג בנה אייל בתאונת אימונים בעת שירותו בגדוד "רותם" בגבעתי, כשהוא בן 19. מאז היא מסרבת להתראיין לגבי האסון, אבל לפני כמה שנים פרסמה שיר לזכרו.
בתה, לילך גרמן (36), היא בעלת קייטרינג גורמה לעשירון העליון, שמודה שאת אהבת הבישול היא ספגה מהסבתא אדלה, אבל הודתה בעבר שגם אמה "מבשלת מצוין כשיש לה זמן, אך לרוב אין לה". גרמן היא אמא גם לגיא, איש הייטק ואב לשני בנים צעירים.
שרת הבריאות יודעת שצפויה לה קדנציה לא קלה במשרד שאינו אטרקטיבי, שסובל שנים רבות מתקציב שלוקה בחסר ושיוצר מחסור. המחסור הזה נמצא בכל המערכת - מחסור בתקנים, מחסור במיטות, מחסור בציוד, מחסור בבתי חולים, מחסור בתרופות בסל הבריאות הדל. גרמן תצטרך להציג בקרוב קבלות על העשייה שלה, אבל מקורביה בטוחים שהנחישות שלה והגב החזק שנותן לה שר האוצר, ראש מפלגתה, יביאו לשינוי במערכת הבריאות בישראל.