משבר צפון קוריאה: האם סין היא המפתח לפתרון?
מזכיר המדינה האמריקני המבקר בסין הציע לפנות את סוללות הטילים האמריקניות מהאזור בתמורה לסיוע מבייג'ינג - הוא ביקש שתשפיע על צפון קוריאה לנטוש את תוכנית הגרעין. בסין לא ראו בעין יפה הצבת סוללות להגנה וחששו שזה צעד אסטרטגי נגדם. קרי הסביר שצפון קוריאה "מתרברבת" ושיש להיות זהירים
ארצות הברית הבהירה לסין שהיא מוכנה לפנות את סוללות הטילים להגנה שהוצבו במזרח אסיה בעקבות האיומים של צפון קוריאה, אם סין תפעל לסייע לכך שפיונגיאנג תנטוש את תוכנית הגרעין שלה.
עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
וגם:
פתחו שמפניה: לא כל הבריטים באבל על תאצ'ר
סין לא הייתה מרוצה מהצבת הסוללות הללו ופירשה זאת כאיום ישיר על אדמתה, ולכן הביעו בוושינגטון נכונות להסיג את הסוללות, כתמריץ לסין להפעיל את השפעתה הגדולה על צפון קוריאה.
מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי אמר את הדברים בפגישה עם צמרת השלטון בבייג'ינג. בשיחה עם כתבים לאחר פגישותיו אישר קרי: "בהחלט דיברנו על נושא הטילים להגנה והסברנו מדוע נקטנו את הצעד הזה, כתגובה ישירה לאיום על אינטרסים אמריקניים ועל שטחי גואם והוואי. הם מתרברבים ומאיימים, וכל נשיא היה נוהג בחוסר אחריות לולא שם לב לאיומים ונקט צעדי זהירות".
קרי פירט על שיחותיו עם הסינים: "דנו בכך שיש לנו בעלות ברית, דרום קוריאה ויפן, ואנחנו מחויבים להגן עליהן.
הבהרנו שנגן עליהן, ואנחנו צריכים להיות במצב שנוכל לעשות זאת". יחד עם זאת, אמר מזכיר המדינה האמריקני לעמיתיו הסינים: "אם האיום ייעלם, תתפרק צפון קוריאה מהנשק הגרעיני, ולא יהיה צורך בהגנה נמרצת בעמדות קדמיות".
"הניו יורק טיימס" מדווח היום (א') כי סינים רבים מאמינים שהמערכות נגד טילים הן חלק מאסטרטגיה אמריקנית של הכלה נגד סין עצמה. בעבר היה החשש העיקרי בסין מכך שכל מהלך לערעור היציבות בצפון קוריאה יגרום להתמוטטות המשטר שם וליצירת קוריאה מאוחדת על גבול סין.
כעת האמריקנים מציעים לסינים מוצא לשמירת הריבונות של צפון קוריאה ולסילוק סוללות אמריקניות להגנה מטילים בתמורה לכך שסין תפעיל את מנועי ההשפעה שלה על צפון קוריאה לפירוקה מגרעין.
בהודעה משותפת שפרסם קרי אתמול לאחר פגישתו עם נשיא סין שי ג'ינגפינג נאמר: "אנו, בארצות הברית ובסין, מדגישים את המחויבות המשותפת שלנו לפירוק חצי האי קוריאה מגרעין בדרכי שלום. לסין ולארצות הברית חובה לנקוט צעדים כדי להגשים את המטרה לפרק את האזור מגרעין.
היום הסכמנו להמשיך את הדיונים כדי לסכם את פרטי הדרך שבה נגשים את המטרה".
שלשום אמר קרי בסיאול: "לסין יש יכולת עצומה לסייע לעשות את ההבדל כאן", והציע לסינים מסלול להפגת המתיחות.
בימים האחרונים שיגרה ארה"ב לאזור שתי ספינות המצוידות בטילי אייג'יס להגנה מטילים בתגובה לאיומים של צפון קוריאה, והודיעה על כוונתה לזרז הצבת טילים נגד טילים בגואם, שם מוצבים מפציצים חמקנים אמריקניים.
זהו ביקורו הראשון של קרי בסין כמזכיר המדינה, והוא מגיע ברגע השיא של המתיחות שיצר קים ג'ונג און, מנהיגה הצעיר של צפון קוריאה. סוכנות הידיעות היפנית "קיודו" דיווחה אתמול שהטילים הבליסטיים הצפון קוריאניים - לטווח של כ-4,000 ק"מ - הועברו לזווית המתאימה לשיגור. בטוקיו כבר הוצבו טילי פטריוט כהכנה לניסוי האפשרי של המדינה, שבחודש האחרון הכריזה על "מצב מלחמה" מול שכנתה מדרום, אישרה לתקוף את ארצות הברית גם בגרעין, וסגרה את אזור התעשייה המשותף לה ולדרום קוריאה.