שתף קטע נבחר

יום הזיכרון: עלייה במספר הפונים לעזרה נפשית

מדינת ישראל למודת הקרבות זוכרת את בניה ובנותיה מדי שנה ביום אחד לזכרם, אבל מה עושים אלה שמתמודדים עם האובדן והשכול כל השנה? לקראת יום הזיכרון עולות מספר הפניות לעזרה נפשית כשהכאב והטראומה צפים ביתר שאת - איך אנחנו יכולים לעזור להם?

"הוא לעולם לא ישוב, המוח יודע את זה אבל הלב מסרב להסכים, ובכל פעם שמכונית נכנסת לחניית הבניין אני מרימה את ראשי בציפייה שהנה, הוא חוזר הביתה - נשב יחד לאכול, נספר זה לזו על היום שעבר. אבל זה לא הוא, רעש הצעדים מתרחק מהדלת ויחד איתם מתאדים סימני האושר הרגעי ונעלמים שוב אל מעבר לחומה שחורה של עצב. הוא נהרג וכל מה שנשאר זה הזיכרון".

 

עוד כתבות בערוץ הבריאות : 

 

מדי שנה מציינת מדינת ישראל את יום הזיכרון לחללי מלחמות ישראל ונפגעי פעולות איבה. בימים קשים וטעונים אלו מתייחדים אנו עם זיכרון הנופלים במערכות ישראל. במדינת ישראל, למודת קונפליקטים, טרור וכאב, מתווספים למעגל השכול מדי שנה משפחות נוספות - הורים ששכלו את ילדיהם, אחים, בני זוג, בני משפחה וחברים אשר מנסים להתמודד עם עוצמת הפגיעה ולשרוד. האטמוספרה הנוצרת במדינה הכוללת שירים, תשדירים מיוחדים, סיפורי זוועה לצד סיפורי גבורה, מציפה קשיים רגשיים ובעיות בלתי מעובדות אשר תובעות מענה.

 

 

זוכרים את הנופלים ביחד ולחוד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
זוכרים את הנופלים ביחד ולחוד(צילום: EPA)

 

"השירים ברדיו גורמים לי לבכות, אני אפילו לא יודעת למה, זה לא העצב שלי, זה עצב קולקטיבי על בנים ובנות שנפלו למען המדינה, אבל זה לא קשור אלי. אז למה, לכל הרוחות, הדמעות והרעד עולים עם כל מילה נוספת שמתנגנת, מספרת בעצב על אהוב שהלך לבלי שוב? למה אני לא מסוגלת לישון בלילה מפחד שמשהו יקרה?"

 

בימים אלה חלה עלייה של כ-30% במספר הפניות לער"ן בתכנים הקשורים ליום הזיכרון: שכול אובדן וכאב. באופן מפתיע לכאורה, חלה גם עליה בפניות בנושאים אישיים ובין-אישיים, שנראים בלתי קשורים ליום זה. לעיתים מתמודדים בני משפחות שכולות עם הקרוי "בעיות חיים" (קשרים עם בני זוג, יחסים עם הילדים, קונפליקטים בעבודה וכד'), אשר אין הם קושרים באופן מודע לטראומה או לאובדן שחוו. אולם, האובדן והשכול הנם בעלי השלכות מרחיקות לכת גם על בעיותיהם בהווה ורווחתם הנפשית.

 

העיסוק במוות ובאובדן, ללא יכולת "לברוח" ממנו, מעצים אצל רבים פגיעות קודמת והפונים מספרים על בדידות, על חששות מהעתיד, מצוקות רגשיות בשל אירוע טראומתי בעבר, אמהות שכולות שמתמודדת מדי יום, שעה-שעה, עם האובדן הקשה מנשוא, אלמנות שלא מסוגלות להכיל את הידיעה שלא יראו יותר את בחיר לבן, אנשים החרדים לגורלם, מתקשים להירדם, חוששים שהנה עוד רגע מתחילה מלחמה, אנשים החרדים לגורל יקיריהם המתגייסים, נכי צה"ל שמתקשים להתמודד עם מצבם ומרגישים בודדים במערכה.

 

איך מתמודדים עם האובדן הנורא? (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
איך מתמודדים עם האובדן הנורא?(צילום: אבישג שאר-ישוב)

 

התמודדות עם משבר וטראומה

אירועים טראומטיים נוטים להשאיר את חותמם על חיי הרגש והפעילות של הפרט לאורך תקופה ממושכת. אנשים שחוו אירוע או מספר אירועים טראומטיים שהפרו את האיזון הפסיכולוגי שלהם עשויים לסבול מפגיעה בתפקוד ובאיכות חייהם, תוך חווית תחושות קשות של חרדה, דיכאון, כאבים פסיכוסומאטיים, קשיי שינה וסיוטים, עוררות ודריכות מוגברת, זיכרונות בלתי נשלטים כואבים חוזרים, פחדים, הימנעות מקשרים חברתיים, תחושת חוסר שליטה, חוסר אונים והיעדר כלים להתמודדות עם המצב. התגובות עלולות להופיע גם לאחר חודשים ואף שנים מהאירוע. ההמלצה במקרים אלו היא פנייה לטיפול מקצועי. מתוך מטרה להחזרת תחושת השליטה לאדם. סיוע מקצועי יאפשר הקניית שליטה בסימפטומים השונים המשבשים את חייו, והשתחררות ממחשבות טורדניות.

 

התמודדות עם אובדן

הפרט המצוי בתהליך של אבל, עשוי להגיב ולהתמודד עם אובדנו באופנים שונים. חשוב לזכור כי כל התגובות, גם הקיצוניות ביותר, הנן טבעיות ומובנות נוכח המצב. נמצא כי ככל שהפרט במצוקה מבטא במילים את תחושותיו ומחשבותיו, כך פוחתת עוצמת הכאב הרגשי. בנוסף, לאדם צורך קיומי להבין את משמעות חייו ולהקנות משמעות לאובדנו.

 

תחושת בדידות ומצוקה רגשית

כולנו מכחישים את המוות, למרות שברור לנו מבחינה קוגניטיבית שהוא ודאי. אם לא היינו יכולים להכחיש את קיומו, היינו מתקשים לתפקד ובמקביל היינו מוצפים חרדה. יום אחד שכזה, בו נלקח מאתנו המשאב הזה, מנגנון ההגנה שעוזר לנו לחיות את חיינו ומחייב אותנו לקחת פסק זמן מהשגרה, להתבונן פנימה ולבחון את חיינו ומשמעותם, הוא יום הזיכרון.

 

ימי זיכרון בעצם טבעם, מעוררים או מעצימים, לא פעם, תחושות מורכבות של בדידות, לחץ ומצוקה רגשית. האטמוספרה הנוצרת במדינה הכוללת שירים, תשדירים מיוחדים, סיפורי זוועה לצד סיפורי גבורה, מציפה קשיים רגשיים ובעיות בלתי מעובדות קודמות אשר תובעות מענה. תקופה זו מהווה גורם סיכון לאנשים המתמודדים בשגרה עם בעיות רגשיות שונות, לרבות דיכאון, אובדן ושכול.

 

לא מפסיקים להתגעגע (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לא מפסיקים להתגעגע(צילום: EPA)

 

נקודה נוספת שיש לתת עליה את הדעת הנה כי אנשים הופכים עם השנים ליותר סנטימנטליים ורגשניים. הגנות פסיכולוגיות לעיתים פחות מגנות על הפרט מתחושת איום וחרדה בזקנה ויש שחווים רה-אקטיביזציה של חוויות, תחושות ותכנים אשר עמם התמודדו בהצלחה רבה יותר בגיל צעיר. תופעה זו עלולה להביא לתחושה מועצמת של חוסר אונים בקרב זקנים.

 

בשונה משאר ימות השנה, השקט הסביבתי והאבל הקולקטיבי הנכפה, מאלצים אותנו להפנות מבט פנימה אל תוך נפשנו ללא אפשרות בריחה לשגרת יומנו המוכרת. זיכרונות נוסטלגיים עשויים לעורר תחושות כאב וגעגוע למה שחלף ואבד, בעוד זיכרונות טראומטיים הצפים ועולים, מעוררים חרדה ותחושת איום. ימי זיכרון מהווים עבורנו הזדמנות לעריכת חשבון נפש אישי, לרפלקציה אמיצה אשר לוקחת אותנו אל מחוזות העבר ולמפגש עם עצמנו.

 

מעבר לסיכון הטמון ביום, יום הזיכרון נושא עמו גם סיכוי והזדמנות חשובה לביטוי רגשי בשל הלגיטימציה החברתית-לאומית להביע את צערנו גם בפומבי. בהקשר זה, לימי זיכרון השפעה חיובית ומעצימה. ימי הזיכרון עוטפים את הפרט בסולידריות מחזקת, תומכת ומחבקת. הנפגעים זוכים בימים אלה לתחושה שהם לא לבד באבלם ובאובדנם אלא חלק מהעם כולו אשר שותף לכאבם ומוקיר את קורבנם.

 

ידוע כי בהיעדר מדד אובייקטיבי להערכת הרגשות האישיים, אנו עורכים "השוואה חברתית" על מנת לאמוד את תקפות רגשותינו ומחשבותינו ולקבל אישור ללגיטימיות שלהם בעיני החברה. כאשר המדינה כולה אבלה, התופעה מקנה לפרט כוח ומשדרת מסר של הרגעה בהיותו שייך לציבור גדול ולחוויה קולקטיבית בעלת עוצמה.

 

כיצד לסייע?

  • בעזרת הקשבה, אמפטיה ותמיכה, ימי זיכרון, על אף הקושי, יכולים להוות מנוף להתבוננות פנימית, ללמידה אישית, להשלמה וגם לנחמה.
  • לכל אדם דרך התמודדות סובייקטיבית עם אובדן ושכול. האתגר הוא להיות עם האדם בכאבו, במקום בו הוא נמצא ובקצב שלו, לתת לו את התחושה שהוא מובן ואינו לבד.
  • חשוב לתת מקום לעוצמות האובדן והצער, לנרמל את התחושות הקשות ולתת לכאב לגיטימציה.
  • לעודד את האדם לבטא את רגשותיו, מחשבותיו ותחושותיו, כאשר הוא חש צורך בכך. ביטוי רגשי יכול להתבצע באמצעים מילוליים ובלתי מילוליים (שיחה, כתיבה, ציור, יצירה).
  • לעודד את האדם להתמודד עם המצב בהווה, תוך קבלה של עצמו על כוחותיו וחולשותיו ונכונות לסלוח לעצמנו על קוצר ידנו ולהשתחרר מתחושה מסוימת של אשמה לעיתים.
  • יש לעודד לא להישאר לבד עם התחושות הקשות ולהרחיב את מעגלי התמיכה, באמצעות פנייה לאחרים משמעותיים בסביבה.
  • במידה ומרגישים צורך לשתף ברגשות ומחשבות קשים, מעבר לשיחה חברית, ניתן להיעזר בשירות ער"ן או להסתייע באיש מקצוע.

 

ד"ר שירי דניאלס היא מנהלת מקצועית ארצית ער"ן

 

ער"ן תמיד לרשותכם בטלפון: 1201, ובאינטרנט: www.eran.org.il 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע, באיוש מלא גם ביום הזיכרון וביום העצמאות

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ההתגייסות הקולקטיבית לכאב מעוררת חרדות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים