רופאת שיניים: האם ביטול ההפלרה באמת חכם?
מצד אחד, ביטול ההפלרה במי השתייה עלולה לגרום למאות אלפי אנשים חולים בעששת. מצד שני, יותר מדי פלואוריד גורם לנזק לגוף. ד"ר אירית יעקבי, רופאת שיניים, מסבירה מהם היתרונות והחסרונות של פלואוריד ולמה בסופו של דבר הכל עניין של מינון
כותרות הענק על ביטול הפלרת מי השתייה , עשו את היום לרואה החשבון שלי. התווספות עוד מאות אלפי פיות ובהן שיניים מוכות עששת תועיל לחשבון הבנק של כל רופא השיניים.
- לעדכונים נוספים היכנסו אל עמוד הפייסבוק של ynet
כולם יודעים שכל ילד שאינו זוכה לטיפול בפלואוריד, הוא בפוטנציה בוגר שיזדקק לשיקומים מורכבים, ואלו מביאים כסף טוב, במיוחד לרופאי שיניים כמוני המתמקדים בבוגרים. ואחר כך, כשיגיע הילד לגיל העמידה, איבוד השיניים גם הוא מועיל כלכלית, תותבות שתלים וכל אלו, אתם יודעים.
עוד כתבות על בריאות השן והפלרה
- רגישות בשיניים: למה זה קורה - ואיך מרגיעים כאב
לא מספיק פלואוריד גורם לעששת
אין צורך ברופאת שיניים שתאמר לכם שפלואוריד השוקע בשן בעת התפתחותה וזה הנספח אליה לאחר בקיעתה יוצר חומר שן שרגיש פחות לחומצה. והחומצה היא זו שמביאה להתפתחות החורים בשיניים - העששת הנוראית והמפחידה, שמהווה מקור הכנסה לרופאי השיניים.
עששת גם מסבכת את יישורי השיניים שהמון בני נוער נזקקים להם, סיכובים שיגדילו את רווחיהם של האורתודנטים.
אבל, התמונה אינה פשוטה כל כך. לפלואוריד יש גם השפעות מזיקות. במינונים גבוהים הפלואוריד מזיק לשינים. הוא יוצר פיגמנטציה חומה על פני השיניים, אשר מכערת את החיוך.
גם עצמות השלד לא רוות נחת מעודף פלואוריד. ומתברר כי יש לא מעט אנשים בהם הפלואוריד פוגע גם במינונים המקובלים. אצל אנשים הסובלים מהיפר אקטיביות הוא גורם לאקסיטציה (עוררות יתר), וחוץ מזה, יש המון שוחרי חופש שמתקוממים על כך שטיפול רפואי ניתן בכפייה כביכול. ויש, גם מי שמודאג מהשפעות בריאותיות אחרות.
נזק או תועלת?
מה עושים? מצד אחד, הפלרה מרכזית, שהיא זולה יחסית, מסייעת דווקא לאלו המצויים במעמד סוציואקונומי נמוך, משפחות שלעיתים הן מרובות ילדים, הנאבקות עם קשיי היום יום, ואין להן לא הכסף ולעיתים גם לא המודעות לשמירת בריאות השן.
ביטול ההפלרה והמנעות מטיפול בבעיות השיניים המתרבות בהאוכלוסיה יגדיל את הנטל הכלכלי על החברה כולה. דווקא כשתוחלת החיים עולה, אנשים יישארו בגיל מבוגר ללא שיניים, ללא יכולת אכילה מאוזנת ומגוונת.
ומצד שני, הרי אי אפשר בשום פנים להתעלם מהמחאה הציבורית נגד ההפלרה, ומהאפקטים הלא רצויים של הפלואוריד.
הפתרון הנכון - הפתרון הפשוט
הפתרון הנכון הוא פשוט, אבל, כמו כל דבר בחיים עולה כסף ודורש מאמץ. חשוב לדאוג כי אותם אנשים שאינם מתנגדים או רגישים לפלואוריד, יחשפו למידע בדבר יתרונות הפלואוריד, ולאפשרויות זולות להשתמש בו, טיפות, כדורים, משחות שיניים, או במהלך טיפול אצל השיננית. ואת זאת יש לעשות מבלי להכביד את הנטל הכספי על השכבות החלשות.
מותר ונכון לדרוש משרת הבריאות לבחור לא רק בפתרון הזול והפופוליסטי. היא צריכה לעשות את הצעדים הנלווים המתבקשים. למשל, עם כניסת הטיפול בילדים לסל הבריאות יש לרתום את מרפאות השיניים לילדים להיות שגרירים של היתרונות בשימוש שיטתי בפלואוריד לשם צמצום העששת בילדים.
יש לאפשר להורים להחליט החלטה מודעת. לתת להם את ההנחיות המדויקות מבחינת המינון הרצוי לגיל ולמשקל. ובמקביל להדגיש גם את תופעות הלוואי השליליות שיכולות לנבוע מעצם השימוש בחומר.
ומה עם רואה החשבון שלי? ובכן, תרשו לי לגלות לכם סוד. אין דבר שעושה לי את היום יותר מאשר פציינט שבא לביקורת חצי שנתית, ואני אומרת לו "הכל בסדר!". החיוך שלו כשהוא יוצא מהמרפאה, הוא גם החיוך שלי, ולעזאזל, ברשותכם, עם רואה החשבון.
ד"ר אירית יעקבי היא רופאת שיניים