שתף קטע נבחר
 

עולים על הקרקע: מצעד היישובים הכי פופולריים

הקיבוץ הכי אקולוגי, המושב הכי היי-טקי, הכפר הכי יפה והיישוב הכי משתלם. בימים אלה קולטים 65 יישובים כפריים בגליל ובנגב משפחות ותושבים חדשים לשורותיהם. לרגל יום העצמאות ה-65 למדינת ישראל, בדקנו אילו יישובים הכי מבוקשים - ולמה

יוקר הדיור וההיצע הנמוך באזור המרכז גורמים לרבים מאיתנו לחפש דירות במקומות מרוחקים יותר. אורח החיים השקט של היישובים הכפריים בפריפריה, כמו גם הטבות המס שמעניקה המדינה לחלק מיישובי הנגב והגליל, מהווים משיכה עבור מחפשי הדירות.

 

 

לכבוד יום העצמאות ה-65 למדינת ישראל בדקנו, בסיוע נתונים של המרכז להתיישבות בנגב ובגליל, אילו קיבוצים ויישובים כפריים הם הכי פופולריים מתוך 65 היישובים שקולטים בימים אלה חברים חדשים, ומדוע הם מבוקשים כל כך על ידי משפחות רבות.

 

 

קיבוץ לוטן בערבה: הכי אקולוגי

בחבל אילות שבערבה שוכן הקיבוץ השיתופי הקסום לוטן, ובו מרכז לאקולוגיה יצירתית. תושבי הקיבוץ, שבו גרות כיום כ-25 משפחות, בנו בתים בעלי כיפות העשויות מחבילות קש ומצופות בבוץ, הכוללים תנורים סולאריים, קולטי שמש לדוד, פאנלים סולאריים, קומפוסט וגולת הכותרת: שירותים אקולוגים ללא שימוש במים.

 

מאחר שלוטן הוא קיבוץ שיתופי, מי שיתקבל לחברות בקיבוץ יהיה זכאי גם לדיור. מדובר בדירות 2-3 חדרים בשטח של 65-80 מ"ר עם סלון, פינת אוכל וחצר. אגב, כמו בקיבוץ שיתופי - גם המשכורת הולכת לקיבוץ. מסלול הקליטה כולל שנה המכונה "תושבות לקליטה", בה משלם הדייר מדי חודש שכר דירה בסך כ-3,000 שקל וכן תשלום סמלי נוסף על שירותי הקיבוץ.

 

שירותי הקיבוץ כוללים 3 ארוחות בחדר האוכל ופעילויות תרבות. "יש לנו שכונת בוסתן הבנויה מכיפות גיאודזיות, שבנייתן נעשית מבוץ. כל המתחם מתופעל על ידי אנרגיה סולארית ויש גינות אורגניות המושקעות במים אפורים", מספר ל-ynet חוליו סיינצק, אחראי על צוות צמיחה דמוגרפית בקיבוץ.

 

לדברי סיינצק, "לוטן החל כקיבוץ רפורמי יהודי, והמסורת היהודית לימדה את חבריו שיש לשמור על הטבע. אנחנו מחפשים משפחות צעירות שיתחברו לאופי הקהילתי של המקום, גם בפן השיתופי הכלכלי וגם באורח החיים האוקולוגי. אנחנו שייכים לזרם הרפורמי ומנסים ליצור תרבות עברית עכשווית ואקולוגית".

 

קיבוץ לוטן. מתגוררים בבתי בוץ (צילום: זיו ריינשטיין) (צילום: זיו ריינשטיין)
קיבוץ לוטן. מתגוררים בבתי בוץ(צילום: זיו ריינשטיין)

 

קיבוץ הר עמשא בנגב: הכי פראי 

קיבוץ הר עמשא בהרי חברון מאופיין בנוף יפהפה וממוקם סביב שמורת טבע, בתחום השיפוט של המועצה האזורית תמר. בימים אלה קולט הקיבוץ חברים חדשים שמוכנים לבנות את ביתם בעצמם - ברחבי היישוב קיימים 50 מגרשים המיועדים לבנייה בשטח של כחצי דונם כל מגרש, כאשר מחיר המגרש עומד על 160 אלף שקל וכולל דמי פיתוח. גם כאן, אגב, משתדלים לבנות את הבתים החדשים על פי דרישות אקולוגיות.

 

גם ציבור שוכרי הדירות יכול למצוא כאן בית: קיימת עתודת מגורים בשטח הקיבוץ המיועדת בימים אלה לגל קליטה ראשון, וכוללת קרוואנים חדשים וכן דירות משפחתיות או דירות יחיד. שכר דירה ממוצע בקיבוץ עומד על כ-1,000 שקל בחודש עבור קראוון; כ-1,500 שקל עבור יחידת דיור.

 

לדברי דוד לוצקי, תושב הר עמשא וחובב טיולים מושבע, "הר עמשא מהווה את לב המדינה מבחינה טופוגרפית. יש פה תווי נוף מדהימים - ממול מדבר יהודה, ובמזרח ובמערב יער יתיר - היער הנטוע הכי גדול במזרח התיכון. המקום הזה מושך אנשים עם זיקה לקרקע וארץ ישראל, שרוצים להיות מנותקים מההמולה של מרכז הארץ. יש כאן ציוצי ציפורים שאין כמעט בשום מקום בנגב המערבי. כל בוקר כשהילדים שלי נוסעים בהסעה הם רואים צבאים, שועלים ודורבנים - דברים שלא רואים במקומות אחרים".

 

קיבוץ הר עמשא. שועלים, דורבנים וצבאים בדרך (צילום: באדיבות Lowshot) (צילום: באדיבות Lowshot)
קיבוץ הר עמשא. שועלים, דורבנים וצבאים בדרך(צילום: באדיבות Lowshot)

 

יישוב אחוזת ברק: הכי קרוב להיי-טק

בעמק יזרעאל שוכן היישוב הקהילתי החילוני אחוזת ברק שקולט בימים אלה כ-70 משפחות חדשות. ייחודו של היישוב הוא בקרבתו לפארקי היי-טק, אזורי תעשייה ומוקדי תעסוקה רבים באזור. הוא שוכן סמוך לפארק התעשייה אלון תבור הכולל למעלה מ-55 חברות בתחומים שונים, בהם רפואה, פלסטיקה ומזון.

 

כמו כן, בית החולים העמק שוכן במרחק 10 דקות מהיישוב, ומספק גם הוא תעסוקה לרופאים ולאחיות. בנוסף, במרחק קצת יותר מחצי שעה נסיעה ניתן להגיע ליקנעם, המרכזת בתחומה פארק היי-טק עם חברות רבות ומובילות.

 

כיום מתגוררות ביישוב 600 משפחות שזוכות לשירותים קהילתיים מגוונים, החל מסופר מרקט וטיפת חלב ועד לבית כנסת, מועדון מבוגרים ונוער, מגרש כדורסל ואמפיתיאטרון. טווח המחירים נרחב: מחירי בתים בשטח של 110 מ"ר מתחילים ב-900 אלף שקל ושטח המגרשים עומד על כ-300 מ"ר.

 

שלומי אליהו, במקור תושב עפולה, נשוי ומתכנן להרחיב את המשפחה, רכש לאחרונה בית ביישוב. "אחת הסיבות שהניעו אותי לעבור לאחוזת ברק היא החינוך במקום", הוא מספר. "אחותי ודודה שלי קנו שם בית וראיתי את החינוך שמקבלים האחיינים שלי - זה חינוך אחר מהחינוך בעיר. חוץ מזה יש פה אווירה נהדרת, המקום נמצא בעמק פסטורלי ואני מרוצה מהאופי הקהילתי".

 

אחוזת ברק. עמק פסטורלי, אווירה נהדרת ()
אחוזת ברק. עמק פסטורלי, אווירה נהדרת

 

קיבוץ מלכיה בגליל העליון: הכי חקלאי 

קיבוץ מלכיה שבגליל העליון משלב נוף מרהיב, קהילה מגוונת ואופי חקלאי וקולט בימים אלו 40 משפחות, לצד 43 יחידות דיור שנמצאות בהרחבה ובנוסף ל-70 המשפחות שמתגוררות בו. הקיבוץ כולל בריכה, חוות סוסים ובית ספר לרכיבה, ולדברי אורי גרינברג, מתאם ההרחבה הקהילתית בקיבוץ, מדובר במקום אידיאלי לחובבי החקלאות. "אנחנו נמצאים על הר ומתפרנסים בעיקר מתפוחי עץ, מדובדבנים ומקיווי", הוא מספר. 

 

"יש לנו כרמי גפנים מאוד גדולים, בסך הכל כ-500 דונם, ועדר בקר יחסית גדול, בסך הכל כ-450 ראשים", מוסיף גרינברג. "בעמק החולה יש לנו גידולי שדה, פרדס, מטע אפרסימונים ומטע שקדים. מכיוון שאנחנו נמצאים על הר, בגובה 700 מטר, הקהילה אינטימית ונחמדה. כל מה שמניע את הקיבוץ זה הענפים החקלאיים - זה האופי".

 

לדברי גרינברג, "יש המון צעירים שרוצים להתרחק מהעיר ורוצים להגיע לפריפריה היותר רחוקה. אנחנו מחפשים השלמה של חבר'ה צעירים, משפחות צעירות עם ילדים שרוצים ליישב את הגליל העליון, עם איזשהי רומנטיקה בנשמה".

 

בקיבוץ מלכיה ניתן לרכוש שטח בגודל 600-900 מ"ר לבניייה, או לרכוש בית בשטח דומה בגודל של 100 מ"ר תמורת 800 אלף שקל. בית בגודל 170 מ"ר יעלה 1.25 מיליון שקל. עם המעבר לקיבוץ ניתן לקבל פטור ממס הכנסה בגובה 12% מהמשכורת.

 

קיבוץ מלכיה. מחכים לצעירים (צילום: אפי שריר) (צילום: אפי שריר)
קיבוץ מלכיה. מחכים לצעירים(צילום: אפי שריר)

 

קיבוץ פרוד בגליל העליון: הכי יפה 

קיבוץ פרוד, השוכן סמוך לצפת, משקיף על אחד מנופיה היפים של הארץ. "צופים מהקיבוץ לכל הנוף הגלילי, וזה כמו טוסקנה בגליל", אומרת אלכסנדרה טרמילי, מנהלת השיווק והמכירה בקיבוץ. לדבריה, בימי החורף זורם מפל אדיר המשווה למקום מראה של עיירה אירופית.

 

כיום מתגוררות בקיבוץ 120 משפחות והוא קולט 60 משפחות בשלב א' של ההרחבה ו-36 משפחות נוספות בשלב ב' של ההרחבה. "יש כאן אווירה קיבוצית שיתופית והרבה חשיבות לקהילה, אך חשוב לציין שאנחנו קיבוץ מופרט", מסבירה טרמילי. עם זאת, בניגוד לקיבוץ מלכיה, בקיבוץ פרוד אין הטבות מס. מחירי הבתים, הנמצאים על מגרשים בשטח של חצי דונם ובגודל של 100-210 מ"ר, נמכרים החל מ-1.1 מיליון שקל.

 

שי אטיאס, שנמצא בשלבים ראשוניים של קליטה בקיבוץ, מספר כי "מאוד התרשמנו מהאזור, מהטבע, מההרחבה המתוכננת. זה עולם אחר ואוכלוסייה שונה, מסגרת שונה לילדים. אהבנו את הקשר עם האנשים בהרחבה ואת הטבע עצמו". אטיאס, נשוי ואב לשני ילדים בני 6 ו-3, יעבור לקיבוץ פרוד מכרמיאל. "התרשמנו בעיקר מהנוף - כל מקום שהולכים אליו רואים ירוק ויש גם נחל קרוב. אלה חיים אחרים".

 

קיבוץ פרוד. נוף עוצר נשימה (צילום: אילנה שבתאי) (צילום: אילנה שבתאי)
קיבוץ פרוד. נוף עוצר נשימה

 

קיבוץ משגב עם בגליל: הכי משתלם 

מול החרמון ולנופו של עמק החולה שוכן קיבוץ משגב עם. מדובר בקיבוץ חילוני מתחדש בגליל העליון, שבו חיים כ-230 חברים ותושבים. מערכת החינוך בקיבוץ נחשבת איכותית, וכוללת מערכת לגיל רך, וכן פעילויות וחוגים לילדים בגילאי א'-י"ב לאחר שעות הלימודים.

 

בקיבוץ תוכלו לרכוש בתי קרקע ששטחם נע בין 65 מ"ר ל-100 מ"ר בעלות של 250-400 אלף שקל בלבד. הבתים מתאימים למגורים מיידיים וניתן לערוך בהם שיפוץ או הרחבה. כמו כן, ניתן לרכוש בקיבוץ בית משופץ ומורחב בגודל של 120 מ"ר בעלות כוללת של כ-700 אלף שקל (כולל המגרש והתשתיות).

 

עבור השירותים הקהילתיים, הכוללים נוי, בריכה ואירועי תרבות, יש לשלם 384 שקל בחודש לבית אב. "מדובר בקיבוץ המקיים חיי קהילה, ומי שרוצה מקום כזה - זה הכי משתלם עבורו", אומר אייל בראליה, פרויקטור הצמיחה הדמוגרפית בקיבוץ. "אנחנו מחפשים משפחות וזוגות צעירים שרוצים להיות חלק מהקהילה ושחשוב להם חינוך איכותי, בדגש על שכנות טובה ואהבת הטבע".

 

לדברי סילבן שלום, השר לפיתוח הנגב והגליל ושר האנרגיה והמים, "ביום העצמאות ה-65 של מדינת ישראל, אנו חוגגים את בניין הארץ ואת ההתיישבות בנגב ובגליל. 65 יישובים בנגב ובגליל מציעים היום מגורים איכותיים עם חיי קהילה ייחודיים, חינוך מתקדם ומשרות נחשקות במגוון תחומים. המשרד הציב יעד של הבאת כ-300 אלף תושבים בעשור הקרוב לכל אחד מאזורים אלו. למען הגשמת מטרה זו, אנו ממשיכים ליזום כל העת פרויקטים לפיתוח הנגב ולעידוד ההתיישבות באזור".

 

משגב עם. חינוך איכותי ואהבת הטבע (צילום: אבישי טייכר) (צילום: אבישי טייכר)
משגב עם. חינוך איכותי ואהבת הטבע(צילום: אבישי טייכר)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
65 יישובים קולטים - 65 שנות מדינה
צילום: באדיבות Lowshot
מומלצים