שתף קטע נבחר

 

בצל טענות לבזבוז כסף: הלוויית ענק לתאצ'ר היום

בהשתתפות המלכה ו-2,000 מוזמנים ייערך טקס האשכבה של "אשת הברזל", ראש הממשלה השנויה במחלוקת של בריטניה. ארגנטינה תחרים בגלל איי פוקלנד, בלייבור מתלוננים על העלות האדירה של ההלוויה הגדולה: "היא פילגה את העם"

בלונדון ייערך היום (ד') טקס הלוויה של הברונית מרגרט תאצ'ר, ראש ממשלת בריטניה לשעבר ומי שנודעה כ"אשת הברזל", שהלכה בשבוע שעבר לעולמה בעקבות שבץ מוחי. תאצ'ר, שכיהנה כראש הממשלה בין 1979-1990, מתה בגיל 87.

 

עוד עדכונים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

הארון ובו גופתה של הברונית תאצ'ר הוצב אמש בפרלמנט הבריטי לקראת הטקס, כשברקע הולך ומעמיק הוויכוח על ממדי ההלוויה ורשימת המוזמנים לאירוע. ארונה של תאצ'ר נעטף בדגל האדום-לבן-כחול של בריטניה, ותיירים ועובדי הפרלמנט השקיפו עליו בשעה שהובא אל המשכן. חברי פרלמנט השתתפו בטקס פרטי שבו הצדיעו לקריירה של תאצ'ר, ראש ממשלה שכיהנה זמן רב יותר מכל אדם אחר בתפקיד בבריטניה במאה ה-20. גם ילדיה, מארק וקרול, נכחו באירוע.

 

מרגרט תאצ'ר עם נשיא המדינה דהיום, שמעון פרס (צילום: דוברות בית הנשיא) (צילום: דוברות בית הנשיא)
מרגרט תאצ'ר עם נשיא המדינה דהיום, שמעון פרס(צילום: דוברות בית הנשיא)

אשת הברזל והנסיך צ'רלס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אשת הברזל והנסיך צ'רלס(צילום: רויטרס)

 

הטקס שנערך לתאצ'ר אתמול היה בפרופיל נמוך, בניגוד לטקס הלוויה המתוכנן לה היום, טקס שחלק מהמחוקקים מהשמאל הפוליטי כינו "פרסומת פוליטית יקרה" מצד מפלגת השלטון השמרנית, שאליה השתייכה תאצ'ר. השמרנים מפגרים כיום בסקרים בעשרה אחוזים אחרי מפלגת הלייבור.

 

רשימת האורחים שהוזמנו להלוויה הולידה דיבורים על העלבות דיפלומטיות. דוברו של ראש ממשלת בריטניה דיוויד קמרון דחה את הטענות שארה"ב מעליבה את לונדון בכך שהיא אינה שולחת להלוויה אף בכיר מממשל אובמה. נציגי ארה"ב יהיו ג'ורג' שולץ, מזכיר המדינה בימי הנשיא הרפובליקני רונלד רייגן, וג'יימס בייקר, שמילא כמה תפקידים בכירים בממשלים של רייגן וג'ורג' בוש האב. אף פוליטיקאי מכהן בכיר בארה"ב לא ישתתף באירוע.

 

הדובר אמר גם כי שגרירת ארגנטינה דחתה את ההזמנה להשתתף בטקס, החלטה שהתקבלה כשברקע המתיחות המחריפה בין ארגנטינה לבריטניה סביב השליטה באיי פוקלנד. בתחילת שנות ה-80 שלחה תאצ'ר המנוחה את צבא בריטניה לסלק את כוחות ארגנטינה שפלשו לאי, בטענה לבעלות עליו.

 

היו בריטים שיצאו לחגוג את מותה. תאצ'ר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
היו בריטים שיצאו לחגוג את מותה. תאצ'ר(צילום: רויטרס)

הארון יובל בכרכרה רתומה לסוסים (צילום: AP) (צילום: AP)
הארון יובל בכרכרה רתומה לסוסים(צילום: AP)

 

התקציב שהוקצה ללוויה, כ-15 מיליון דולר, ואופיה הגרנדיוזי, גררו גם הם ביקורת רבה מצד מחוקקים. יש מי שכועסים על כך שתאצ'ר זוכה להלוויה גדולה כל כך על חשבון כספי הציבור, הלוויה שבה תנכח המלכה אליזבת השנייה וישתתפו יותר מ-700 חיילים. הטקס ישודר ברשתות

הטלוויזיה הגדולות בבריטניה. ארונה של תאצ'ר יובל בכרכרה רתומה לסוסים במרכז לונדון, עד שיגיע לקתדרלת סנט פול, שם ישתתפו כ-2,000 איש בפרידה ממנה.

 

תאצ'ר זכתה להערצה מצד בריטים רבים, אולם אחרים בממלכה תיעבו אותה. אחרי מותה בשבוע שעבר יצאו שונאיה, עדיין כועסים על תהליכי ההפרטה הקשים והמאבקים באיגודי העובדים הגדולים שהובילה במהלך כהונתה, לחגוג את לכתה. המחוקק ג'ון הלווי ממפלגת הלייבור, תקף את ההחלטה לערוך לה הלוויה גדולה כל כך: "צ'רצ'יל, שהיה ראש הממשלה היחידי ב-100 השנים האחרונים שזכה להלוויה ממלכתית, איחד את המדינה, בעוד מרגרט תאצ'ר פילגה אותה", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תאצ'ר. כיהנה יותר זמן מכל ר"מ אחר בבריטניה במאה ה-20
צילום: רויטרס
צילום: Gettyimages
שונאיה של תאצ'ר מעלים באש את תמונתה
צילום: Gettyimages
מומלצים