שתף קטע נבחר
 

מתגבשת תוכנית נרחבת להורדת מחירי הדירות

במשרדי השיכון והאוצר מכינים תוכנית נרחבת שתובא לאישור הממשלה בקרוב: ועדות הערר יוסמכו להעניק היתר בנייה אם הוועדה המקומית לא תעמוד בלוחות הזמנים לאישורו. מנגד, ההיתר ישלל מקבלנים שיתמהמהו בבנייה. וגם, פרויקטים לשכירות ארוכת טווח יזכו להוסיף עוד יחידות דיור ושטחי מסחר

תוכנית הממשלה להורדת מחירי הדיור הולכת ומתגבשת. הצעת מחליטים עבת כרס, הפרוסה על פני למעלה מ-30 עמודים וכוללת עשרות סעיפים שונים, נכתבת בימים אלה במשרדי השיכון, האוצר והפנים. התכנית תובא לדיון בקבינט הדיור של הממשלה בשבוע הבא.

 

כתבות נוספות על מחירי דירות בערוץ הנדל"ן :

  

ההצעה כוללת שורה של צעדים המכוונים להשגת שתי מטרות עיקריות: האחת היא זירוז קצב הבנייה בישראל, על מנת להציף את השוק בדירות חדשות וכך לגרום לירידה במחירים. השנייה, קידום של פרויקטים להשכרת דירות בחוזים של 5 שנים, תוך הצמדת שכר הדירה למדד והשכרה של 20% מהדירות בבניין במחיר מופחת.

 

על מנת לזרז את קצב הבנייה, תאשר הממשלה שורה של צעדים בתחום הרישוי והתכנון ובתחום הבנייה עצמה. סמכויות הועדות הלאומיות לדיור (וד"לים) יורחבו כך שתינתן להן הסמכות לדון בהיתרי בנייה ולא רק בשיווק קרקעות, סמכויות הועדות המקומיות יורחבו כך שהן יוכלו להקל על חלק מהעומס שמוטל כיום על הועדות המחוזיות, עומס הגורם לעיכוב משמעותי בפרק הזמן הנדרש לאישור תכניות.

 

גורם נוסף שיקבל סמכויות נוספות הוא ועדות הערר, שאליהן מגישים קבלנים את ערעוריהם בנוגע להחלטות הועדות המחוזיות והמקומיות. ועדות אלו יוסמכו להעניק היתרי בנייה במקרים שבהם הועדה המקומית לא עמדה בלוחות הזמנים לקבלת ההחלטה בנוגע להענקת היתר. ההצעה עשויה לכלול גם סעיף אשר יפעיל לחץ על הקבלנים עצמם. בתום שנתיים וחצי מקבלת היתר בנייה, יידרשו הקבלנים להשלים 25% מעבודות פיתוח התשתיות לבניין. אם לא יעשו כן, תוסמך הועדה המקומית ליטול מהם את היתר הבנייה.

 

ועדות וקבלנים יתמודדו עם מגבלות זמן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ועדות וקבלנים יתמודדו עם מגבלות זמן(צילום: shutterstock)

 

תוספת של עד 40% במספר הדירות להשכרה

עוד תכלול ההצעה שורה של צעדים חדשים שנועדו לעודד פרויקטים של שכירות ארוכת טווח. בפרויקטים אלה, שבמסגרתם יצא עד כה לפועל מכרז אחד בלבד ברעננה, מציעה הממשלה לגופים מוסדיים המנהלים חסכונות של הציבור (קרנות פנסיה וחברות ביטוח)  להשקיע בבניית דירות והשכרתן.

 

הגופים המשתתפים במכרז זכאים לרכוש את הקרקע במחיר מוזל ובתמורה הם מתחייבים להשכיר את הדירות בחוזים של 5 שנים עם שכר דירה צמוד מדד. כמו כן, מתחייבים המשתתפים במכרז להשכיר 20% מהדירות בבניין במחיר מופחת לזכאי משרד השיכון. התקווה היא שפרויקטים אלה יעודדו זוגות צעירים להמשיך לשכור וכך יקטינו את הביקוש לרכישת דירות, מאחר שבמסגרתם יזכו השוכרים ליציבות (חוזה ארוך טווח) ולשירות יעיל וטוב יותר (ניהול בניין, התחייבות לתיקון תקלות בדירה, סיוע במעבר דירה ועוד).

 

אולם עד כה מתקשה הממשלה לשכנע גופים מוסדיים לגשת למכרזים הללו. במכרז הראשון, ברעננה, התמודדה חברת ביטוח אחת (איילון) ומכרז נוסף בבאר שבע הסתיים ללא מתמודדים. לכן, התכנית שתוגש לממשלה תכלול שורה של צעדים שנועדו להפוך את המכרזים לרווחיים יותר עבור החברות.

 

שני הצעדים המרכזיים שתאשר הממשלה למטרה זו הם: מתן אישור לתוספת שטחים מסחריים לפרוייקטים ומתן אישור לתוספת יחידות דיור של עד 40% מעל למגבלת ההיתר. תוספת השטחים המסחריים בקומות הקרקע של הבניינים תניב הכנסות משכר דירה מסחרי, תעודד ראשי ערים לקדם פרויקטים כאלה בתחומם, מתוך ציפייה לרווחים מהארנונה על עסקים, ותספק גם שירתים חיוניים לשוכרים (מכבסות, בתי קפה, חנויות מכולת וכו').

 

בנוסף, תכניות הבנייה הקיימות במרכזי הערים, מאפשרות את בנייתן של דירות גדולות יחסית. לכן, הוחלט להעניק לחברות שיקימו בניינים להשכרה לטווח ארוך אישור חריג להגדיל את מספר הדירות בבניין בעד 40% מהמגבלה, על ידי הקטנת שטחה של כל דירה.

 

שני נושאים עיקריים בהצעה מצויים עדיין במחלוקת. הראשון הוא הכללת קריטריון של "מיצוי כושר השתכרות" (125% משרה לפחות למשק בית) במסגרת חישוב הזכאות לדיור בר השגה. במסגרת ההסכם הקואליציוני הוחלט להכניס קריטריון כזה למכרזים, אך לא הוחלט עדיין אם הוא יהווה קריטריון סף או קריטריון בעל משקל מסוים. ככל הנראה, יקבע כי אחוז מסוים מהמכרזים יכילו את הקריטריון כתנאי מוחלט לקבלת סיוע ובאחרים (בעיקר מכרזים במגזר הערבי והחרדי) יזכה מיצוי כושר השתכרות בנקודות.

 

נושא נוסף שנמצא עדיין במחלוקת הוא הדיור הציבורי. שר השיכון מעוניין להרחיב את מלאי הדירות הציבוריות שבידי המדינה, בעוד שבמשרד האוצר מתנגדים ומעדיפים לתת למשרד השיכון תקציב לסיוע כספי למעוטי יכולת שבאמצעותו ניתן יהיה לסבסד להם שכר דירה.

 

ובעוד עמלים בממשלה על הכנת התכנית השאפתנית והנרחבת, מחירי הדירות ממשיכים לעלות. במהלך החג פורסמו מדדי המחירים של הלמ"ס. מדד מחירי הדיור הראה כי מאז תחילת שנת 2013 עלו מחירי הדירות ב-10.5% לעומת התקופה המקבילה ב-2012.

פורסם לראשונה 16/04/2013 23:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר השיכון, אורי אריאל
צילום: ירון ברנר
מומלצים