הירי לאילת: מה קרה ל"כיפת ברזל"?
ההתרעות הצטברו, צה"ל הציב בקרבת העיר הדרומית את המערכת ליירוט רקטות - אולם ברגע האמת היא לא פעלה וחשוב לתקן זאת מיד. מי שירה רקטות מהאזור ההררי שבמרכז סיני יכול לירות טיל כתף נגד מטוסים מהאזור ההררי ליד אילת
זה כמה שבועות שבקהיליית המודיעין - אגף המודיעין בצה"ל והשב"כ - הצטברו התרעות על כוונה של קבוצות סלפיסיטיות וג'יהאדיסטיות לשגר רקטות לעבר אילת וסביבתה וכנראה גם לעבר העיר עקבה. הקבוצות שהתבססו בסיני עוינות את המשטר בירדן כמעט באותה מידה שהן עוינות את ישראל.
עוד עדכונים בעמוד הפייסבוק של ynet
עקב ההתרעות החליט צה"ל להציב בקרבת העיר אילת סוללת "כיפת ברזל". מדובר בסוללה החמישית שהוכנסה במהירות לשימוש תוך כדי מבצע "עמוד ענן". לסוללה זו יש יכולות ליירט רקטות ארוכות טווח מדגם פאג'ר או מתוצרת בית פלסטינית. אולם למרות יכולות אלה לא עמדה סוללת "כיפת ברזל" באילת במבחן הבוקר. זאת על אף שמערכת המכ"מ הבחינה ברקטות ונתנה התרעה עליהן. עכשיו חייבות מערכת הביטחון ורפאל לברר מדוע לא בוצע יירוט למרות שרקטה אחת לפחות נפלה באזור המיושב שבעיר ו"כיפת ברזל" אמורה הייתה להבחין בכך וליירט אותה. המערכת עצמה נמצאה תקינה.
איום הרקטות מסיני הוא כבר איום "ישן". היו מספר מקרים, כולל בשנה שעברה, שבהם נורו רקטות מסיני לעבר העיר אילת וסביבתה. במסגרת המאמצים של קבוצות סלפיות שהתבססו בסיני להפגין נוכחות ופעילות, בין השאר כדי לקבל סיוע מאיראן או משום שמפקדיהם שנמצאים ברצועת עזה הורו להן לעשות כן. הירי מסיני הפך תחליף עבור ארגוני הטרור הפועלים מעזה לירי ישיר מהרצועה לעבר שטח ישראל שאליו המצרים מתייחסים בחומרה רבה.
בקהיר לוחצים על חמאס למלא ככתבן וכלשונן את ההבנות שסוכמו עם ישראל בתיווך מצרים אחרי מבצע "עמוד ענן" ולמשטר חמאס בעזה יש אינטרס להיענות ללחץ המצרי בשל תלותו הרבה במצרים. אף על פי כן מדי פעם מנסות קבוצות סוררות, בעיקר סלפיות, לבצע שיגור מהרצועה לעבר שטח ישראל ובעקבות אלה מבצע חמאס מעצרים בקרב קבוצות אלה. לכן גובר הלחץ מצד ההנהגה הסלפית והג'יהאדיסטית היושבת ברצועת עזה להפעיל את הקבוצות הפועלות באין מפריע מסיני.
כזכור הפך סיני אזור "חסר משילות" בשנתיים האחרונות. צבא מצרים וכוחות הביטחון שלה מנסים להשליט את מרותם ולהילחם בקבוצות החמושות שהתבססו שם וגם בהברחות הנשק מסיני לרצועה אבל לא בהצלחה רבה. השלטון המצרי מצליח פחות או יותר לקיים חוק וסדר באזור החוף המזרחי של סיני שבו שבטי הטרבין מעוניינים בקיום תיירות, אולם במרכז סיני השלטון המצרי כמעט חסר אונים. לפי כיוון הרקטות ששוגרו הבוקר לאילת נראה שהן שוגרו ממרכז סיני ולא מאזור החוף המזרחי של סיני.
במרכז סיני מצליח כאמור השלטון המצרי מדי פעם לתפוס מצבור נשק, אבל גם הקבוצות הסלפיות והג'יהאדיסטיות המתעמתות עם הצבא והמשטרה המצריים, מצליחות לחטוף מכוניות של הצבא וכלי נשק ולהשתמש בהם כדי לבצע פעילות חבלנית וגם כדי להטעות את אמצעי העיקוב והאיכון שמפעילה קהיליית המודיעין הישראלית. נראה שגם מזג האוויר הגרוע עזר למשגרי הרקטות הבוקר לחמוק מחיישני המודיעין למיניהם.
המצב הזה מחייב תשומת לב ומציאה מהירה של פתרונות, מפני שמי שירה רקטות מהאזור ההררי שבמרכז סיני יכול מחר לירות טיל כתף נגד מטוסים מהאזור ההררי שסמוך לעיר אילת. גדר הביטחון ההולכת ונשלמת באזור לא יכולה למנוע כאמור ירי רקטות קרקע-קרקע וגם לא רקטות נגד מטוסים. בעיה חמורה שמכבידה על צה"ל לפעול ולסכל ירי תלול מסלול וירי טילים באזור היא הרצון שלא להתחכך עם המצרים ולפגוע בריבונותם. המצרים רגישים מאוד לעניין זה ולכן מנוע צה"ל מלפעול בתוך שטח סיני.
כאמור עניין זה מכביד מאוד על סיכול הטרור מסיני וייתכן שיהיה צורך להגיע להסכם בעניין זה - ודאי שהסכם שקט ולא פומבי - בינינו לבין המצרים.