הקשר בין תזונה למחלות: מה אומרים המחקרים?
עד כמה הבחירות התזונתיות שלנו משפיעות על בריאותנו ועל תוחלת החיים שלנו? ד"ר צביה שיפר על המשמעויות הגדולות שמסתתרות באותיות הקטנות של המחקרים הבינלאומיים החשובים ביותר
מניעה או טיפול במחלות? בשנים בהן אני עוסקת ברפואה, שאלתי את עצמי לא פעם - האם אני וחבריי הרופאים עושים מספיק למניעת מחלות, או שמא אנחנו בעיקר מטפלים במחלות אחרי שכבר הופיעו.
- עוד עדכונים בעמוד הפייסבוק של ynet
בתחום המחלות הזיהומיות, אין ספק שנעשתה רפואה מונעת טובה - הרפואה המערבית הביאה לירידה בשכיחות מחלות זיהומיות קשות רבות, בעיקר באמצעות חיסונים.
אך מה בנוגע למחלות העיקריות הגורמות למוות היום? מחלות קשות כמו סרטן, מחלות לב איסכמיות (התקפי לב), סוכרת, מחלות כלי דם במוח, מחלות כליה – דווקא במחלות כאלה אין רואים הצלחה במניעה, אלא רק בטיפול במחלות אחרי הופעתן.
עוד כתבות על תזונה נכונה
- פרויקט מיוחד: איך להיות טבעוני בצורה בריאה
הקשר של תזונה למחלות קשות
כרופאה, שאלתי את עצמי האם ניתן למנוע או להוריד את שכיחות המחלות הקשות האלה, והאם אנחנו הרופאים עושים מספיק בנושא המניעה.
באופן טבעי עלתה גם השאלה, האם לתזונה יש השפעה משמעותית במניעה ומהי בכלל תזונה בריאה, שאכן יכולה לסייע למנוע מחלות אלה. כיוון שלא היתה לי תשובה בדוקה לשאלות אלה, החלטתי לבדוק לעומק את הנושא תוך קריאה ביקורתית של ספרות ומאמרים בנושא.
הדרך לא הייתה קלה. לעיתים נתקלתי בנתונים סותרים, מחקרים שלא בוצעו כהלכה או מחקרים שמומנו על ידי הגופים המייצרים או משווקים את המוצר הנחקר, כך שגם אם כוונות החוקר טובות קשה להימנע מהטיה. ועדיין, ככל שקראתי עוד חומרים ומחקרים, התמונה התבהרה ומצאתי תשובה לשאלותיי.
לאיזו קבוצת תזונה אתם שייכים?
בקרב בני אדם קיימים הרגלי תזונה מגוונים, אך ניתן לחלק את דרכי האכילה שלנו לשלושה סוגים עיקריים, שבכל אחד מהן ישנן תתי-קבוצות שונות.
1. אוכלי כל: אוכלים את כל סוגי המזון כולל בשר, ביצים ומוצרי חלב. בהגדרה זו נכללת רוב החברה המערבית.
2. צמחונים: אינם אוכלים בשר, עוף ודגים, אך אוכלים ביצים ומוצרי חלב ומזון מן הצומח.
3. טבעונים: ניזונים מהצומח בלבד ונמנעים מאכילת בשר, עוף ודגים וכן מאכילת ביצים ומוצרי חלב.
מה אומרים המחקרים?
נייר העמדה האחרון של אגודת התזונה האמריקאית, מהגופים המובילים בעולם בתחום התזונה, השווה בין סוגי התזונה שציינתי ומביא נתונים ברורים, אליהם הגעתי גם אני בבדיקה שערכתי.
מחברי נייר העמדה סקרו את הספרות הקיימת בנושא, וכן ביצעו סקירה שיטתית של מחקרים בשיטת "ניתוח מבוסס ראיות". לשימוש בניתוח מבוסס ראיות יתרונות חשובים לעומת שיטות סקירת מחקרים קודמות, מכיוון שהוא מעגן סטנדרט קפדני, שממזער את הסיכוי להטיה על ידי הסוקר ומאפשר השוואה והצלבה בין מחקרים.
אחרי בדיקת הנושא באופן מעמיק, המסקנה אליה הגיעה אגודת התזונה האמריקאית בנייר העמדה היא, כי לתזונה צמחונית וטבעונית יתרונות בריאותיים משמעותיים במניעת מחלות מסוימות ובטיפול בהן.
אסקור כמה מהנתונים המשמעותיים לגבי המחלות השונות והשפעת התזונה על שכיחותן, בהתאם למחקרים שנבדקו על ידי אגודת התזונה האמריקאית:
מחלות לב איסכמיות התקפי לב
המחקרים מצאו כי לצמחונים וטבעונים יש סיכון נמוך יותר למוות ממחלות לב איסכמיות בהשוואה לאוכלי כל. על פי בדיקת הנתונים מוערך שצמחונים ותיקים לוקים ב-24 אחוזים פחות במחלות לב איסכמיות בהשוואה לאוכלי כל.
טבעונים ותיקים לעומת זאת, לוקים ב-57 אחוזים פחות במחלות לב איסכמיות. מכאן שישנו יתרון משמעותי במניעת התקפי לב לתזונה מבוססת צמחים בלבד.
הנתונים האלה מעוררים את השאלה לגבי ריפוי באמצעות תזונה זו – האם היא יכולה לסייע גם לאנשים שכבר חלו, עברו אירוע לבבי או חווים הצרויות בעורקים הכליליים המובילים ללב?
במחקר שפורסם בעיתון הרפואי הנחשב Lancet, נבדקו אנשים שעברו לתזונה דלת שומן מהצומח, החלו בפעילות גופנית מתונה ואימון להפגת מתחים, והושוו לקבוצת ביקורת המטופלת כמקובל היום. קוטר ההיצרות בעורקים הכליליים בקבוצת המחקר נסוג תוך שנה אחת ב-82 אחוזים מהחולים, לעומת החמרת ההיצרות בקבוצת הביקורת.
ההטבה היתה ניכרת יותר בהיצרויות קשות מעל 50 אחוזים ובנוסף חלה גם הטבה בחומרת כאבי החזה.
סרטן
בקרב צמחונים וטבעונים נמצאו שיעורי סרטן נמוכים יותר מאשר באוכלוסיה הכללית. כאשר בודקים את פירוט סוגי הסרטן, לצמחונים וטבעונים סיכון נמוך באופן משמעותי לחלות בסרטן המעי הגס ובסרטן הערמונית.
מחקר גדול שהתפרסם בכתב העת המוביל American Journal of Clinical nutrition שעסק בקשר בין תזונה למחלות, בדק אוכלוסיה גדולה של 34,192 אנשים ומצא כי בקרב אוכלי כל 88 אחוזים יותר חולים בסרטן המעי הגס, בהשוואה לצמחונים וטבעונים.
כנראה שלא לחינם מעודדים ההורים את ילדיהם לאכול ירקות ופירות - דוח שפורסם מטעם קרן מחקר הסרטן העולמית קבע, כי ירקות ופירות מגנים על הגוף מפני סרטן הריאות, הפה, הלוע והקיבה, ובמידה פחותה יותר מגנים גם מסרטן באזורים אחרים בגוף.
סוכרת
נמצאה פי שתיים יותר סוכרת סוג 2 אצל אוכלי כל בהשוואה לצמחונים וטבעונים. בשר ובשר מעובד נמצאו כגורם סיכון משמעותי לסוכרת וכאשר חולי סוכרת עברו לתזונה צמחית, הדבר הוביל לשיפור במצבם.
תזונה טבעונית דלת שומן שיפרה במידה ניכרת את מצב הסוכרת ואפשרה ל-43 אחוזים מהחולים להפחית בכמות התרופות.
השמנה
כידוע, השמנה היא בעיה קשה בעולם המערבי, שהולכת ומחמירה וקשורה למחלות רבות. ישראל נמצאת כיום במקום החמישי בנתוני השמנה עולמית של ילדים, כאשר כבר בגיל הגן למעלה מ-20 אחוזים מילדי ישראל סובלים מעודף משקל.
לפי אגודת התזונה האמריקאית בקרב האנשים המקפידים על תזונה צמחונית וטבעונית מעל חמש שנים, נמצאו 70 אחוז פחות אנשים הסובלים מהשמנת יתר מאשר בקרב אוכלי כל.
האחוזים הנמוכים ביותר נמצאו אצל הטבעונים, אחוזי ההשמנה הגבוהים ביותר נמצאו אצל אוכלי כל ואילו הצמחונים נמצאו באמצע הסקאלה.
רמת כולסטרול בדם
באופן עקבי דיאטה צמחונית וטבעונית נמצאה קשורה לרמות כולסטרול LDL נמוכות יותר.
מחלות כליה
התזונה של אוכלי כל, המתבססת על מזון מן החי, מכילה לרוב עודף חלבון. על פי נייר העמדה, צריכה גבוהה של חלבונים לאורך זמן עלולה לגרום לפגיעה בכליות ולהחמרה של מחלת כליות כרונית קיימת.
אותם חולים במחלת כליות כרונית יכולים להאט את התקדמות המחלה, אם יעברו לתזונה טבעונית המבוססת על סויה.
תזונה צמחונית וטבעונית: מתאימה וטובה לכולם
כאשר מביטים בשורת הנתונים שפורס נייר העמדה, המסקנה ברורה: תזונה טבעונית וצמחונית מפחיתה באופן משמעותי את שכיחות המחלות הקשות וגורמות התמותה בחברה המערבית. אך האם תזונה כזו לא גורמת לחסרים תזונתיים? האם היא מתאימה לכול גיל?
עמדתה של אגודת התזונה האמריקאית, לאחר בחינה מדוקדקת של הנתונים, היא שתזונה צמחונית וטבעונית הבנויה כהלכה היא מספקת מבחינה תזונתית, בריאה ומתאימה לבני אדם בכל שלבי החיים. כולל בתקופה של הריון והנקה, בגילאים צעירים של תינוקות ילדים ובני נוער והיא מתאימה ומומלצת גם לספורטאים. על מנת שהתזונה אכן תהיה "בנויה כהלכה" רצוי להיעזר בהדרכה וללמוד בקצרה כיצד לבנות תזונה מאוזנת מהצומח.
פנייה לדיאטנים ורופאים
הדרכה לתזונה מאוזנת מן הצומח רצוי לקבל מדיאטן/ית מוסמכים. אך כאשר התחלתי ללמוד את הנושא, הופתעתי לשמוע מדיאטניות כי במהלך לימודיהן לא למדו כלל או למדו מעט מאוד על תזונה צמחונית וטבעונית.
חלק מהדיאטניות רכשו את הידע בהמשך, אך חלקן אינן מתמצאות בנושא. למרבה הצער, גם בקרב הרופאים המצב דומה.
לאור היתרונות הבריאותיים שניתחתי בכתבה, אני קוראת מכאן לדיאטנים ולרופאים: בואו נפנה מבט לתחום חדש –תזונה צמחונית וטבעונית כאופציה למניעת מחלות וטיפול בהן, ולקופות החולים אני קוראת ליזום הכשרה ולימוד הנושא על ידי דיאטניות ורופאים. לא מדובר בעוד סוג של דיאטה, אלא בתזונה בריאה, מבריאה ואף מצילת חיים.
הכותבת היא מומחית ברפואת ילדים ותינוקות
ד"ר צביה שיפר היא אחת המשתתפות בפאנל יועצות בנושא טבעונות, מתחומי התזונה, הרפואה והמשפחה, שיתקיים ב 29.5.13 במודיעין.
לפרטים ולהרשמה לפאנל במודיעין עקבו אחרי הפרסומים בבלוג "טבעוניות נהנות יותר"