מרגיע ומונע יתר לחץ דם: למה השמיר בריא?
ברפואה העממית נחשב השמיר כמרגיע ומשכך כאבים וידוע גם כמסייע להפחתת כאבי בטן אצל תינוקות. אבל עשב התיבול הארומטי הזה הוא הרבה יותר מכך. הוא עשיר בוויטמין c, אשלגן וברזל, וניתן להוסיפו כמעט לכל מאכל. כתבה שלישית בסדרת עשבי התיבול הבריאים ביותר
השמיר הוא שמו העממי של השבת הריחני והוא אחד מעשבי התיבול הנפוצים במטבח הישראלי. הוא שייך למשפחת הסוככיים, אליה שייכים גם הפטרוזיליה והכוסברה. מוצאו מארצות הים תיכון וצפון רוסיה, והוא גדל בארץ באזורי השפלה, לכיש, הנגב והתענכים.
- עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
השם שמיר באנגלית (DILL), נגזר מהמילה DILLA בנורדית, שפירושה להרגיע ולשכך. השם מרמז על תפקידו של השמיר ברפואה העממית. חליטות מזרעי השמיר שימשו להרגעת תינוקות ולהפחתת כאבי בטן והפרעות במערכת העיכול.
עוד כתבות על עשבי תיבול
- צרור בריאות: למה לא לוותר על פטרוזיליה
פצצת אשלגן למניעת יתר לחץ דם
מבין כל הירקות, הפירות ועשבי התיבול - השמיר הוא העשיר ביותר באשלגן! 100 גר' שמיר קצוץ יספקו 738 מ"ג אשלגן! קצובת האשלגן למבוגרים, עומדת כיום על הערך הגבוה של 4700 מ"ג! גם ילדים זקוקים להרבה אשלגן - 3800 מ"ג ליום, לגילאי 8-4.
האשלגן חיוני למניעת יתר לחץ דם ולהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם. הנחיות התזונה האמריקניות 2010, קובעות כי צריכה נמוכה של אשלגן מהווה דאגה לבריאות הציבור. מזונות העשירים באשלגן תורמים גם לחוזק העצם.
פצצת פולאט למניעת סרטן
מבין כל הירקות, הפירות ועשבי התיבול - השמיר וכן קרובת משפחתו הפטרוזיליה הם העשירים ביותר בפולאט - ויטמין מקבוצה B המכונה חומצה פולית. פולאט הוא הצורה בה מופיע הוויטמין במזון הטבעי ובגוף. חומצה פולית היא צורת הוויטמין המופיעה בתוספי התזונה ובמזונות מועשרים.
מזונות העשירים בפולאט יכולים לסייע בהפחתת הסיכון לסרטן, כגון סרטן הלבלב. בנוסף, יש ראיות מסוימות לכך שמזונות אלה מגנים גם מפני סרטן הוושט ומפני סרטן המעי הגס והחלחולת. הפולאט ממלא תפקיד חשוב בייצור התקין של הדנ"א, לכן יש לו חשיבות בתהליך ההתפתחות התקין של התאים.
פולאט תורם גם למניעת מומים מולדים במערכת העצבים של העובר, להפחתת רמות ההומוציסטאין בדם, מה שעשוי לסייע בהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם, ולשמירה על תפקוד המוח עם התקדמות הגיל. 100 גר' שמיר קצוץ יספקו 150 מק"ג פולאט – כ-40% מקצובת הפולאט למתבגרים ולמבוגרים העומדת על 400 מק"ג ליום.
עשיר בוויטמין C ובברזל
מעניין לציין שהשמיר הוא אחד הירקות העשירים ביותר בויטמין C. מאה גרם ממנו יספקו את מלוא הקצובה היומית המומלצת הממוצעת למבוגר, כך שגם כמות קטנה יותר תתרום לצריכת ויטמין C היומית.
ויטמין C הוא נוגד חמצון יעיל המגן מנזקים הנגרמים על-ידי רדיקלים חופשיים מחמצנים ויש לו תפקיד חשוב בהפחתת הסיכון למחלות כמו מחלות לב וכלי דם וסרטן.
השמיר הוא גם הירק העשיר ביותר בברזל החיוני למניעת אנמיה. אמנם שעור ספיגת הברזל מעלים ירוקים אינו גבוה כשל בשר, יחד עם זאת במצבים של מחסור בברזל, עולה שעור הספיגה. ויטמין C תורם גם הוא להגברת ספיגת הברזל.
השמיר עשיר גם ברכיבים פעילים נוגדי חמצון ואנטיבקטריאליים. חשוב לזכור כי מומלץ לצרוך ירקות עליים ירוקים באופן יומיומי, כחלק מתזונה בריאה הכוללת ירקות ב-5 צבעים: אדום, כתום, ירוק, לבן וסגול.
הערכים התזונתיים של השמיר
100 גר' | % מהמנה המומלצת * | ספל - כ-60 גר') | % מהמנה המומלצת * | |
אנרגיה (קק"ל) | 43 | 24 | ||
שומן (גר') | 1.1 | 0.6 | ||
חלבון (גר') | 3.5 | 1.8 | ||
פחמימות (גר') | 7 | 3.6 | ||
סיבים תזונתיים (גר') | 2.1 | 7 | 1.2 | 3 |
נתרן (מ"ג) | 61 | 33 | ||
אשלגן (מ"ג) | 738 | 16 | 393 | 9 |
ברזל(מ"ג) ** | 6.6 |
37 *** |
3.6 |
21 *** |
אבץ (מ"ג) | 0.9 | 9 | 0.6 | 6 |
מגנזיום (מ"ג) | 55 | 15 | 30 | 9 |
וטמין B1 (מ"ג) | 0.06 | 6 | 0.03 | 3 |
ויטמין B2 (מ"ג) | 0.3 | 25 | 0.15 | 12 |
ויטמין B3 (מ"ג) | 1.6 | 11 | 0.9 | 6 |
ויטמין B6 (מ"ג) |
0.2 | 13 | 0.09 | 6 |
פולאט (חומצה פולית) (מק"ג) |
150 | 38 | 39 | 9 |
בטא קרוטן (שווי רטינול - ויטמין A ) (מק"ג) |
386 | 48 | 207 | 27 |
*קצובה יומית ממוצעת מומלצת למבוגר
**יש לקחת בחשבון כי שעור ספיגת הברזל מעלים ירוקים אינו גבוה. יחד עם זאת במצבים של מחסור בברזל עולה שעור הספיגה מכל מקורות הברזל.
***לנשים בגיל הפריון.
מתכון סלט עשבי תיבול ותמרים
החומרים:
צרור שמיר בינוני
צרור פטרוזיליה בינוני
4 גבעולי סלרי
10 יחידות תמרים (עדיף מזנים כמו כמו דקל נור ואמרי)
100 גר' שקדים או אגוזים, שבורים גס
מיץ מלימון שלם
4 כפות שמן זית ישראלי איכותי
אופן ההכנה:
קוצצים את התמרים וקולים קלות את השקדים במחבת. קוצצים את עלי עשבי התיבול ואת גבעולי הסלרי עם מעט מעליו ומערבבים. מוסיפים שמן זית ומיץ לימון ומערבבים. מוסיפים את התמרים הקצוצים ואת השקדים הקלויים ומערבבים. טועמים, מתקנים תיבול ומגישים. ניתן להוסיף מעט מלח אם רוצים.
הכותבת היא יועצת מדעית למועצת הצמחים, דיאטנית חברת עמותת עתיד. סיוע באדיבות דיוויד סילברמן – מדריך ארצי לתבלינים, שה"מ, משרד החקלאות