שתף קטע נבחר

האם כדאי לרכוש או למכור זהב?

בתוך כשבוע איבד הזהב 13%, ומחודש מרס ירדה המתכת הצהובה מכ-1,550 דולר ל-1,348 דולר לאונקיה. האם החולשה תמשך או אולי נוצרה הזדמנות קנייה מעניינת?

באוגוסט 2011 הגיע מחיר אונקיית זהב (כ-31 גרם) למחיר שיא של כל הזמנים: 1,888.7 דולר. שנה ושמונה חודשים לאחר מכן - בערב יום העצמאות, ירד מחירה של אונקיה לרמה של כ-1,348 דולר לאונקיה - נפילה של כ-13% מסוף השבוע שעבר בלבד. בחודש מרס עמד מחירה של המתכת הצהובה על כ-1,550 דולר.

 

 

מרבית המומחים והפרשנים מתקשים להסביר מדוע דווקא השבוע צלל מחירה של אונקיית זהב במהירות כזו. הסוחרים מתחבטים בשאלה, האם הזהב נמצא בשלב בלימה בהידרדרותו, או אולי נוצרה הזדמנות קניה נוחה למשקיעים. כמו תמיד יש מומחים שיטענו כי מחיר הזהב עוד לא הגיע לתחתית, והוא ימשיך לרדת לרמה של כ-1,200 דולר. מולם יטענו אחרים שנוצרה הזדמנות קניה. הסיפור החם היה כמובן של המשקיע ג'ון פולסן, שהפסיד כמיליארד דולר בעקבות ירידת הזהב.

 

תהליך קביעת מחיר הזהב

התהליך הדו יומי של קביעת שער הזהב נעשה על ידי חמישה מחברי שוק המטילים של לונדון (London bullion market). מלבד היותם חברים באיגוד זה, הם מייצגים חמישה בנקים קבועים, גדולים ופעילים בשוק הזהב. הפעילות נעשית תחת חברה בשם The London Gold Market Ltd המסדירה את התהליך.

 

הקביעה, כאמור, נעשית פעמיים ביום, אחת בבוקר ואחת ב-15:00 אחר הצהריים, לקראת סגירת המסחר ובמקביל לפתיחת הבורסה בניו יורק. שער הזהב החשוב יותר, זה הנקבע אחר הצהריים, הוא לרוב השער המפורסם ברחבי העולם והשער שלפיו נסגרות עסקאות בפועל ( ברחבי העולם ולא רק בלונדון).

 

במקביל לתהליך קביעת מחיר הזהב היומי, יש אנשים המסתמכים על שער הזהב בניו יורק בעת סגירת המסחר. מסיבה זו ייתכן ותתקלו בהבדלים קטנים בין שער המוצג במקום אחד לבין שער המוצג במקום אחר. זה תלוי בשעה ובמקור עליו מסתמכים בהצגת השער העדכני.

 

חמשת הנציגים של The London Gold Market Ltd מייצגים, כאמור, חמישה שחקנים גדולים מאוד בשוק המתכות בלונדון. המטרה שלהם היא לקבוע שער סופי לאותו רגע, שיעזור להם לסגור חוזים גדולים של סחר בזהב, בין אם עבור עצמם ובין עבור לקוחות שלהם בתור גורם מתווך.

 

ריבית אפסית ומלאי זהב ענק

בשנים 2012-2008, לאור ריביות אפסיות או נמוכות במיוחד והזרמת כספים ע"י הבנקים המרכזיים במטרה לאושש את הכלכלות (הפדרל ריזרב האמריקאי החל בכך ואחריו באו מדינות נוספות) הפך הזהב להשקעה בטוחה בעלת ערך בהשוואה לכסף שהדפיסו הממשלות. הנגיד האמריקאי, בן ברננקי, זכה לכינוי "הליקופטר בן" לנוכח הזרמת טריליוני דולרים למשק ושמירה על ריבית אפסית. סין מנגד בלטה ברכישת זהב ענקית כגיבוי ליתרת המט"ח שלה.

 

השבוע לא אירע משהו חריג במדיניות המוניטרית, להיפך. גם יפן הצטרפה לפני כחודש למדינה שמבקשת להגיע לצמיחה כמעט בכל מחיר, כולל כצפוי החלשת היין לעומת הדולר, האירו והמטבעות המרכזיים האחרים במסחר העולמי.

 

יתכן שסימני האטה כלכלית בסין, ירידות בשוקי הסחורות וסימני דפלציה יצרו גל מכירות בזהב אשר הכבידו על מחירו וגרמו לירידה חדה. כיוון שאין תחליף לזהב כמתכת השקעה מרכזית בעולמנו, סביר להניח שמחירה יתייצב בקרוב וגם תנודות עצבניות למטה ולמעלה לא יעצרו את חזרתה לרמה של כ-1,450 דולר לאונקיה, תוך התאוששות סבירה ומדודה. חשוב לציין שגם הערכה זו היא בגדר הערכה עם ניחוח של חצי ניחוש.

 

ד"ר מיכאלה אלרם, מומחית לכלכלה בינלאומית, מרצה במרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
צילום: ויז'ואל/פוטוס
באדיבות המרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה
ד"ר מיכאלה אלרם
באדיבות המרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה
מומלצים