שתף קטע נבחר

 

מילואימניקים: "על משפחה לא עושים טריק כזה"

חיילי מילואים כואבים את הקיצוץ בתגמולים וזועמים על היחס המזלזל כלפי מי שנושאים בנטל ומתייצבים לכל משימה. "הם מנצלים את זה שאנחנו אוהבים את המדינה ונבוא בכל מקרה", אמר אחד מהם. ואחר הזהיר: "אם תדרוך לאנשים על המוטיבציה הם יבואו בלעדיה, וזה הכי מסוכן"

הם התייצבו למילואים ולמבצע עמוד ענן כשהמדינה קראה להם - עכשיו הם מרגישים מקופחים: עשרות אנשי מילואים קיבלו בתדהמה את הידיעה כי המדינה תשלם להם מענקים מופחתים על הימים שצברו בשנה החולפת ובעיקר מאמינים שהיה צריך לנהוג אחרת עם מי שמתייצבים בכל פעם שקוראים להם. "זה לא הוגן כלפי החיילים. זו משפחה, ועל משפחה לא עושים טריקים כאלה", אמר עדי מפתח תקווה, ששירת למעלה מ-21 ימים.

 

 

עדי (בשורה השנייה, משמאל). "רעש לא יעזור" ()
עדי (בשורה השנייה, משמאל). "רעש לא יעזור"

 

על פי הנהוג בצה"ל, בתחילת כל חודש מאי מוענק "בונוס" עבור ימי המילואים בשנה הקודמת. הסכום נקבע על פי מדרגות שונות שנעות בין עשרה ל-37 ימים, והתגמול נע בין 1,200 שקל לכ-5,000 שקל. בשנה שעברה שירתו החיילים בנוסף גם במסגרת "עמוד ענן" אולם התקציב השנתי לנושא – כ-300 מיליון שקלים, לא השתנה. כך יוצא שהוא יחולק גם ל-60 אלף חיילים שגויסו, כך שכל אחד מהמילואימניקים יקבל פחות.

 

"גייסו אותי למבצע בשבת בבוקר, התייצבתי בלי היסוס ואפילו ביטלתי חופשה משפחתית", סיפר עדי בן ה-39, אב לשלושה שמשרת ביחידת הרפואה של הצנחנים. "עכשיו אני מרגיש מרומה. כל שנה אנחנו משקיעים ועוזבים את המשפחות ועכשיו מקצצים לנו באופן רטרואקטיבי. רצינו לעשות רעש אבל אנחנו לא בטוחים שזה יעזור".

 

על פי החישוב של עדי, הוא יאבד על פי המדרוג החדש כ-1,250 שקל נטו. "הייתי אמור לקבל 3,870 שקל ובמקום זה אקבל 2,616 שקל", אמר. "זה לא מעט. מדובר בכסף שאמור לעזור לך להתגלגל, לממן חופשים של הילדים וכדומה. אפשר לעשות רעש בעניין, אני לא יודע עד כמה זה יעזור".

 

אנשי מילואים בסיום 'עמוד ענן'. (למצולמים אין קשר לכתבה) (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
אנשי מילואים בסיום 'עמוד ענן'. (למצולמים אין קשר לכתבה)(צילום: Gettyimages)

עולים לאוטובוסים בעת המבצע (למצולמים אין קשר לנאמר) (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
עולים לאוטובוסים בעת המבצע (למצולמים אין קשר לנאמר)(צילום: רועי עידן)

 

עומר בן ה-29 מתל אביב נמנה על המערך הקרבי של גבעתי. בשנה שעברה שירת במשך 25 ימים. "זה מבאס לדעת שאנשים מתגייסים ברגע האמת לעזור למדינה ואז המדינה לא באה לקראתם. אם צריך להגדיל את סכום המענק – שיגדילו", אמר. "ברור שאני 'אחיה' עם הקיצוץ אבל זה תמיד פוגע באותה אוכלוסיה – המשרתת והעובדת. מנצלים את זה שאנחנו אוהבים את המדינה. אנחנו ניפגע מהקיצוצים במשק, מהגירעונות, מהמסים וגם בתור עצמאי נפגעתי כשיצאתי למילואים כי אין מי שישלם לי - אין לזה סוף. מעמד הביניים ימשיך לחטוף, 1,200 שקלים זה מאוד משמעותי".

 

עמוד ענן. 60 אלף מגויסים (למצולם אין קשר לכתבה) (צילום: אופיר מרון) (צילום: אופיר מרון)
עמוד ענן. 60 אלף מגויסים (למצולם אין קשר לכתבה)(צילום: אופיר מרון)

 

גיא, בן 32 מתל אביב, משרת כ-30 יום בשנה בממוצע ("תלוי אם יש מלחמה או לא") בגדוד 9271, יחידה קרבית במילואים שמאגדת חיילי יחידות חי"ר. הוא קורא לממשלה לעשות צדק עם המתגייסים. "מה המסר שהמדינה רוצה להעביר? דווקא הקבוצה שנושאת בנטל, שמוכנה להקריב כל כך הרבה ומתייצבת בכל פעם מחדש למרות אי השווין בחברה הישראלית היא הראשונה שמשלמת את המחיר על תכנון כספי לקוי של מערכת הביטחון?", אמר. "ידעו לגייס אותנו אבל שכחו לשלם את החשבון. אסור לנו להשלים עם מצב בו המספר המצומצם של המשרתים במילואים לא יתוגמלו כראוי".

 

אמיר, בן 27 מרמת גן, משרת בין עשרה ל-21 ימים בשנה ביחידת מודיעין שדה. לדבריו, התשלום ניחם את החיילים על המאמץ ועכשיו גם הוא בוטל. "האחראים על הקיצוץ בדרגים הגבוהים כנראה בטוחים שאנשים ימשיכו בכל זאת להגיע למילואים מסיבות אחרות - בשביל לראות את החבר'ה, בשביל לא לדפוק אנשים אחרים, או מתוך פחד מעונש על עריקות. קיימת תחושה שהקיצוץ לא יפגע במוטיבציה, ומה שעצוב זה שהם כנראה צודקים", אמר.

 

"ומה עם ההוצאות שלנו במהלך המילואים?"

רס"ר (במיל.) מיכה מטירת כרמל, שירת בשנת 2012 במשך 65 יום במילואים כרס"ר בגדוד הסיור בחטיבת מילואים 9 של עוצבת האש. בעוד 11 יום הוא ייצא לתקופה נוספת של קרוב לשבועיים, ועד סוף שנת 2013 אמור לשרת עוד כ-45 יום במילואים. "אני אחד מאלה שאומר שמהמילואים יוציאו אותי רק בשקית שחורה", אמר בחיוך מריר. "רק השבוע חשבתי לעשות לי קעקוע חדש, על כל הזרוע, 'מילואים זה הכי, אחי'".

 

עוד בחדשות ynet:

 

עבור ימי המילואים שעשה בשנת 2012 אמור היה מיכה לקבל כ-6000 שקל, אולם המענק יופחת. "הקיצוץ הזה הוא הטעות הכי קריטית שמשרד הביטחון יכול לעשות", אומר מיכה. "מדובר באנשים שבאים למילואים מתוך אמונה, מתוך ערכים, ציונות, אהבת הארץ, האדם והרעות. באופן אישי, אני מגיע לרוב תוך כדי מאבק עם מקום העבודה שלי. המנהלים שם בכלל לא אוהבים את זה שאני עושה כל כך הרבה מילואים, ואני עושה שרירים כדי לצאת".

 

ממתינים ליד עזה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ממתינים ליד עזה(צילום: רויטרס)

אחרי הפסקת האש. רחוקים מהבית (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
אחרי הפסקת האש. רחוקים מהבית(צילום: גיל יוחנן)

 

מיכה מציין דבר שאיש לא התייחס אליו – מלבד ימי העבודה שהם מחסירים, אנשי המילואים גם מוציאים הרבה כסף במהלך השירות. "על טלפונים הייתי מוציא פעם 400 שקל בשבוע, מזל שהמחירים של הסלולרי ירדו", אמר. "תוסיף על זה אוכל והוצאות אחרות כמו נסיעות, שלא לדבר על הזמן שבו אני לא נמצא בבית עם האישה והילדים. בשנים האחרונות המענק היה סוג של פיצוי כי הייתי משתמש בו לחופשה קטנה עם הילדים בקיץ. אחרת לא היה לי".

 

מיכה מאמין שהקיצוץ מסוכן ומפנה אצבע מאשימה לכיוון שר האוצר החדש, יאיר לפיד. "לפיד צריך לרדת מהפייסבוק. הוא לא אחד שעושה מילואים, לא אחד שהוציא מכרטיס האשראי שלו כדי לקנות דלק לחיילים או לקנות ציוד שחסר לגדוד", טען. "שיירד קצת לעם. כשיגיע יום פקודה אנחנו נגיע, גם בלי המענק. אבל אם תדרוך לבן אדם על המוטיבציה אז הוא יבוא בלי מוטיבציה, וזה מצב מסוכן".

 

"מדובר באנשים ערכיים, אסור לזלזל בהם"

רס"ן סמי בן דוד מכרמיאל, בן 54, השתחרר לפני שמונה שנים מהצבא לאחר 29 שנים בקבע. מאז הוא עושה בין 45 ל-55 ימי מילואים בשנה כקצין בטיחות בחיל האוויר. בשאר ימות השנה הוא עובד בתעשייה ביטחונית. עבור 47 ימי המילואים שעשה בשנת 2011 קיבל מעל 5,500 שקלים. בתקופה הקרובה הוא אמור לקבל את דרגת הסא"ל.

 

"העניין הוא לא הכסף. האנשים שעושים איתי מילואים הם לא כאלה שהסכומים האלה משמעותיים עבורם מבחינה כלכלית, אבל הם משמעותיים מאוד מבחינה ערכית", הוא אומר. "אסור שהמדינה תפחית אפילו עשרה שקלים או 100 שקלים מהסכום הזה, מהטבלה שנקבעה לפני שלוש שנים, ולא משנה 'עמוד ענן' או כל מבצע אחר. המענק אומר שאנשי המילואים חשובים, שמי שנותן מקבל בתמורה. אנשים יבואו גם בלי הכסף, אבל אסור שהם יהיו ממורמרים. מדובר באנשים ערכיים, אסור לזלזל בהם".

 

שולי מחולון, המתינה במשך שנים עם שלושה ילדים קטנים בבית, בעת שהבעל, המשרת כקצין רכב בפיקוד צפון, יצא לחודשיים ולפעמים גם לשלושה חודשי מילואים בשנה. כעת, בגיל 49, כשהוא כבר תשע שנים על תקן מתנדב, הוא שירת בשנה האחרונה 71 יום במילואים.

 

את שולי, מרתיחה התאימות בין ה"תספורת" שלה זכה הטייקון נוחי דנקנר, לבין הקיצוץ במענק לאנשי המילואים. "למרות המאבק החברתי בקיץ שעבר, למרות שהצבענו בבחירות בתקווה לשינוי, מה שהיה הוא שיהיה", היא טוענת. "לא משנה אם מדובר בממשלה חדשה או ישנה, ממשיכים לדפוק את אלה שנושאים בנטל. העשירים ממשיכים ליהנות, ואת האנשים הפשוטים דופקים. אנחנו אלה שמשלמים את המחיר. זו התודה שאנחנו מקבלים על התרומה למדינה בכל הרמות המשפחתיות, אם זה בעלי ואם זו אני שגידלתי את הילדים לבד שלושה חודשים בשנה. גם את הפעם בשנה, שנתנו לנו כמה גרושים, כדי ליהנות עם המשפחה שנשארת לבד, גם את זה לוקחים". 

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "היקף התמלוגים הנוסף למשרתי מילואים המשולם על ידי רשות המסים לא שונה והוא עומד גם השנה על 300 מיליון שקלים, כפועל יוצא של החלטת הממשלה. עם זאת, כתוצאה מהגידול הכולל במימוש ימי המילואים, בעיקר כתוצאה ממבצע 'עמוד ענן', עודכנו מדרגות המילואים המזכות בתגמול, וזאת בהתאם להוראות חוק המילואים. יודגש כי אין שינוי בהיקף התמלוגים הכולל שישולמו לאנשי המילואים אולם עדכון המדרגות ייחייב ביצוע של יותר ימי מילואים, בהשוואה לשנה שעברה, לצורך קבלת תגמול".

 

בהכנת הידיעה השתתפו נועם (דבול) דביר, עינת אלפסה ואחיה ראב"ד
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"כשקוראים לנו אנחנו באים". מילואימניקים
צילום: Gettyimages
צוי 8 זו שגרה
מומלצים