שתף קטע נבחר
 

היום בממשלה: תקציב דו-שנתי וריכוזיות

בצל איומי עובדי חברות התעופה להשבית את כל הטיסות מישראל, ידונו השרים בהסכם "שמיים פתוחים" שנחתם בין ישראל לאיחוד האירופי, ושיאפשר לכל חברה אירופית להפעיל קווים לישראל. עוד יעלו לדיון: חוק הריכוזיות והתקציב הדו-שנתי

הממשלה תדון היום (א') בהצעת המחליטים של שרי האוצר והתחבורה, יאיר לפיד וישראל כץ, לאשר את הסכם "שמיים פתוחים" שנחתם בין ישראל לאיחוד האירופי. ההסכם מבטל את הסכמי התעופה הקודמים שנחתמו בין ישראל למדינות אירופה השונות. הוא יאפשר לכל חברה אירופית להפעיל קווים לישראל ויאפשר לנוסעים מישראל לטוס ישירות לכל יעד באירופה.

 

רוצים להישאר מעודכנים תמיד? הצטרפו לפייסבוק של ynet

 

ההסכם צפוי להגדיל את כמות התיירים שתיכנס לישראל ולהוזיל את עלות הטיסות מישראל ליעדים באירופה. עם זאת, הוא גם צפוי לגרום לשחיקה בהכנסותיהן של חברות התעופה הישראליות - אל על, ארקיע וישראייר.

 

כדי לאזן את הפגיעה בחברות, קבעו בממשלה כי ההסכם ייושם בתהליך הדרגתי של 5 שנים, שיעניק לחברות זמן להסתגל לתחרות החדשה שתבוא מצד חברות זרות. כמו כן, צפויה הממשלה לאשר בצמוד להסכם הגדלה של השתתפות המדינה בהוצאות האבטחה של החברות הישראליות בשיעור של 5 מיליון שקל בשנה.

 

ההקלות הללו אינן מרגיעות את חברות התעופה. ביום חמישי הודיעו ועדי העובדים של החברות, כי החל מיום א' ישביתו את כל הטיסות מישראל, אם הממשלה לא תיסוג בה מכוונתה לאשר את התכנית.

 

התנגדות החברות כמעט הביאה ביום ה' משיכת התכנית מסדר היום לישיבת הממשלה, מאחר ששר האוצר, יאיר לפיד, חשש לעורר מחלוקות נוספות בין הממשלה להסתדרות, בעיצומה של העבודה על הגשת תקציב המדינה.

 

במסגרת הניסיונות לאזן את תקציב המדינה, מנהל לפיד מגעים חשאיים עם יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, בנוגע לקיצוץ של 3 מיליארד שקל בשנה בהוצאות המדינה על שכר עובדיה. מחלוקת נוספת שעומדת יום בין האוצר להסתדרות, היא כוונת האוצר לבטל את הפטור ממס על קרנות השתלמות, שעולה לקופת המדינה כ-2.5 מיליארד שקל מידי שנה.

 

לפיד ושר התחבורה, כץ, נפגשו ביום שישי בביתו של לפיד כדי לדון בגורל התכנית. בשלב זה, היא צפויה לעלות לדיון בממשלה כמתוכנן - למרות איומי ההשבתה.

 

עוד בישיבה: חוק הריכוזיות ותקציב דו-שנתי

בנוסף, צפויה לאשר הממשלה את העברת תקציב המדינה הבא במתכונת דו-שנתית ואת חידוש הליכי העברת החוק לעידוד התחרות במשק ("חוק הריכוזיות") מהנקודה שבה הופסקו לפני הבחירות. הממשלה תאשר את הצעת שרי האוצר והמשפטים, כי התקציב הבא יחול על השנים 2013 ו-2014 גם יחד, אך התקציב יתייחס לכל שנה כאל שנה נפרדת, עם תחזית הכנסות ומגבלת הוצאות משלה.

 

ההחלטה מוגשת לאישור הממשלה, לאחר שבחודש שעבר אושרה ההצעה לדחות את המועד האחרון להגשת התקציב לתחילת חודש אוגוסט. בכך, קבעה הממשלה כי תקציב 2013 ייכנס לתוקפו ארבעה חודשים בלבד לפני תום שנת התקציב. בשל כך, החליטו במשרד האוצר להמליץ על הגשת תקציב דו שנתי בפעם השלישית ברציפות, על מנת שלא לקבוע תקציב לארבעה חודשים ואז לדון מיד בתקציב נוסף לשנת 2014.

 

עם זאת, החל משנת 2015 צפויה הממשלה לחזור למתכונת של תקציב חד-שנתי. שר האוצר כבר הודיע כי אין בכוונתו לאמץ את החלטת קודמו בתפקיד, יובל שטייניץ, שהציע להפוך את התקציב הדו-שנתי למנגנון קבוע, בטענה כי התקציב הדו שנתי של 2011-12 הוא שגרם לגירעון העצום של 38 מיליארד שקל בתקציב 2012, מאחר שהתחזיות של הכנסות המדינה ממסים היו נכונות לתחילת 2011 אך לא תאמו את המציאות של אמצע 2012.

 

עוד צפויה הממשלה לאשר, כי עיקרון הרציפות יחול על תהליך אישורו של החוק לקידום התחרותיות במשק, הידוע גם בכינויו "חוק הריכוזיות". עיקרון הרציפות נועד למקרים שבהם תהליך אישורו של חוק הופסק בשל בחירות והחלפת הכנסת. במקרים כאלה, תהליך החקיקה מתחיל מחדש, אלא אם חל על הצעת החוק עיקרון הרציפות, שמאפשר לחדש את הדיונים מהנקודה שבה הופסקו.

 

במקרה של חוק הריכוזיות, הצעת החוק עברה את אישור הממשלה, עברה קריאה ראשונה במליאה ועברה אישור של ועדת הכספים לקריאה שנייה ושלישית. הממשלה תתבקש לאשר כי הצעת החוק תובא מיידית לקריאה שנייה ושלישית ולא תחזור לשלב של דיון ראשוני בממשלה.

פורסם לראשונה 20/04/2013 17:47

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה, בנימין נתניהו
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים