אבחוני קשב וריכוז: מה הקופות מציעות?
הפרעות קשב וריכוז נמצאות לדברי המומחים בעלייה, גם בקרב מבוגרים ובעיקר בקרב ילדים. איזו קופת חולים מספקת את העזרה הכספית הכי טובה לבעיות הקשב והריכוז וליקויי הלמידה של הילדים שלכם?
סל הבריאות הקטן שלנו לא מכיל את אחת הבעיות האקטואליות והממותגות ביותר בכל משפחה עשירית בישראל: הפרעות קשב וריכוז ולקויות למידה. המספר 10 מייצג את אחוז הפונים לאבחון. כ־5% לפחות נמצאים מתאימים לטיפול, והמספרים בעלייה.
- עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
מדוע רבים כל כך פונים לאבחון בעיה שנחשבה בעבר שולית, ומדוע מספרם עולה? ומה עושים ביניהם גם מבוגרים לא מעטים? ד"ר מיכאל דוידוביץ' מומחה בנוירולוגיית ילדים ובהתפתחות הילד ומנהל תחום התפתחות הילד ב"מכבי שירותי בריאות," חושב שמדובר בדור חדש של הורים וילדים.
קיראו עוד על הפרעות קשב וריכוז הערוץ הורים
- תקשיבו לנו: מגילת העצמאות של מופרעי הקשב
הקופות עדכנו את הכיסוי הביטוחי
"אם פעם היינו יכולים לראות קולגה שהוא מולטי־טאסק וכישרון־על ולהגיד לעצמנו: הוא פשוט כזה מוכשר, היום נאמר: למה אני לא מוכשר כמותו, אולי יש לי הפרעת קשב. אותה צורת חשיבה ההורים מפעילים גם על הילדים. אנחנו לא מקבלים כמובן מאליו שיש פער יכולות וכישורים בין ילדים, ומנסים למלא אותו בממצאים קליניים (לפעמים בצדק ולפעמים פחות(.
ד"ר איריס מנור, פסיכיאטרית מומחית לילד ולמתבגר ומנהלת מרכז קשב גהה של קופ"ח כללית, חושבת שמדובר דווקא בסוג של יציאה מרוכזת מהארון. מסתובבים בינינו מבוגרים רבים ללא אבחון נכון, היא אומרת, אנשים שמקבלים טיפול בנוגדי דיכאון, בעוד שהבעיה שלהם היא הפרעת קשב לא מאובחנת, הדורשת טיפול תרופתי, אבל מסוג אחר.
בחודש האחרון השיקו במכבי את "מכבי שלי" – סוג חדש של כיסוי ובו מה שניתן לכנות ה"אקססוריז" של הבריאות: שיניים, משקפיים ועדשות מגע, דיאטה, כושר ועוד. אבל את מרב תשומת הלב, כמו גם את מרב התגובות מצד הקופות האחרות, משך סעיף הפרעות הקשב והריכוז ולקויות הלמידה.
"מכבי שלי" היטיבו את התנאים, וצרכני כל הקופות עומדים להרוויח. גם "כללית פלטינום" עידכנו את ההטבות למבוטחים ומיקמו את עצמם מחדש במקום גבוה בין הקופות בתחום הזה.
כמו בכל ביטוח, גם בביטוחים הנוספים והמשלימים צריך לבדוק עלות מול פוטנציאל ניצול: תוספת "מכבי שלי," למשל, תעלה לזוג בסביבות גיל 40־45 פלוס שני ילדים 125 שקל בחודש. כדאי לבדוק את כל הסל ולא רק את סעיף הפרעות הקשב.
ד"ר דורון דושניצקי, מומחה ברפואת ילדים ובהתפת־ חות הילד מחטיבת הרפואה בקופת חולים לאומית, מדגיש את החלוקה: עד גיל הגן, נושא התפתחות הילד נמצא בסל הבריאות וילד שמאותר על ידי הגננת ומופנה לאבחון ויקבל מספר קבוע של טיפולים בשנה על חשבון הסל (משתנה בין הקופות במספרים בודדים.
ואחר כך יפעיל את הביטוחים המשלימים של הקופה ומהם יזכה לעוד כ־30 טיפולים בשנה לפחות, עד גיל – 18 ,12 ,9 ,6 בכל גיל בהשתתפות עצמית שונה ובמספר טיפולים אחר 30) עד 60 שקל השתתפות עצמית שלכם בטיפול.( אבל כאשר הילד נכנס לבית הספר, כל נושא בעיות הלמידה, אבחונן, הטיפול והטיפול התומך וההתאמות וההקלות שלהן הוא זכאי בלימודיו – איננו שייך עוד למשרד הבריאות, כי אם למשרד החינוך.
המשפחה מימנה את הבדיקות
במילים אחרות, מבחינת התקציב המשפחתי זה אומר שמימון רוב התהליך ייצא מכיסנו הפרטי, ולכאן בדיוק מכוונים הקמפיינים של הביטוחים המשלימים בקופות החולים.
שני האבחונים החשובים ביותר לנושא לקויות הלמידה הם האבחון הדידקטי והאבחון הפסיכו־דידקטי. כאשר יש השערה שלילד יש לקות למידה, אי אפשר לדלג על אבחונים אלה. עם זאת, ד"ר מנור מבקשת להדגיש כי אבחון מקיף לילד, הכולל גם אבחון רפואי, חשוב מאוד.
להורים יש נטייה להתמקד רק באבחונים שדורשת מערכת החינוך וזו טעות. רק אבחון מלא יכול לתת תשובה אם מדובר בלקות למידה בלבד, או בהפרעות קשב וריכוז, או שאולי בשילוב של שתיהן.
ומה עוזרים האבחונים?
בעקבות אבחון דידקטי יערוך בית הספר היסודי התאמות לצורכי התלמיד. החל מכיתה ,'ז ובדרך כלל כתוצאה מאבחון פסיכו־דידקטי, בגיל חטיבת הביניים יש מקבץ התאמות והקלות בבחינות כמו הקראה של המבחן, תוספת זמן ושאלון מוגדל. הקלות אלה מוגדרות בחוזר מנכ"ל 1" ו־,"2 ומי שעורך את האבחון בכיתה ז' - תוצאותיו תקפות עד גיל ,25 כלומר, סוף תואר ראשון לפחות.
על התאמות אלה אחראי בית הספר. הזכאות גם להקלה המוגדרת "3" בחוזר מנכ"ל מבוססת על תוצאות האבחון ומסקנותיו, לפי מפתח לקויות הקובע את סוג ורמת ההקלה. הקלה "3" היא משמעותית יותר מפני שהיא לא רק מחייבת את משרד החינוך בתוספת זמן בחינה בבגרות
ובהמרת מבחן בכתב למבחן בעל פה, אלא גם מאפשרת שאלון מותאם במיוחד ואפילו המרה של בחינת הבגרות
במתמטיקה לבחינה במקצוע מדעי אחר. על התאמה זו אחראית הוועדה המחוזית של משרד החינוך.
האבחון הדידקטי: ביסודי בגיל בית הספר היסודי מערכת החינוך דורשת לפחות אבחון דידקטי הבודק יכולות כתיבה, שפה, זכירה, חשבון, שליפת נתונים מטקסט וכל מה שמתכנס תחת הכישורים ללמידה של ילד נורמטיבי. על פי תוצאות יוחלט במערכת החינוך אילו התאמות והקלות יקבל הילד, כולל הוראה מתקנת (אם יש הקצאה מספקת ממשרד החינוך לבית ספרו. אם לא – תצטרכו לשלם כ־180־220 שקל לשעה, לפחות.(
כל המומחים שעימם דיברתי ממליצים לא "לעוט" על ההקלות של בית הספר, כי הן עלולות לייצר לילד נכות נוספת. בנוסף, יש לתת לו להתמודד, אבל בהיגיון. לדוגמה, אם יש לילד דיסגרפיה (בעיית כתב בלתי קריא) - הפתרון הוא להיבחן עם לפ־טופ אבל לא להיבחן בעל־פה, על מנת שלא תאבד לו היכולת להתבטא בכתב, יכולת שהוא יצטרך כל חייו.
כמה עולה?
מחיר מלא לאבחון דידקטי: כ- 1,300 שקל
- ב"כללית מושלם זהב" עד גיל ,18 השתתפות עצמית: 950 שקל.
- ב"כללית פלטינום" – רק 550 שקל, חדש ובתוקף מ.1.5
- ב"מכבי:" האבחון הדידקטי מופיע רק ב"מכבי שלי," השתתפות עצמית: 600 שקל, מגיל 6 ומעלה, אבל כוללת גם מבוגרים (חשוב למבוגרים שלא אובחנו בזמן הלימודים.(
- ב"לאומית זהב" השתתפות עצמית: 489 שקל.
- ב"מאוחדת" הבדיקה לא מופיעה בביטוח המשלים.
הכי משתלם: בסעיף זה "לאומית זהב" משתלמת יותר.
אבחון פסיכו–דידקטי: מכיתה ז'
מתאים מכיתות ז' ומעלה ויש העורכים אותו בתיכון. הוא מכוון לקבוע לא רק כישורי למידה אלא גם קוגני־ טיביות, והתבחינים הם גם פסיכולוגיים. המטרה: לאתר קשיים, גם רגשיים, הנובעים מפערים בין קוגניציה ליכו־ לות למידה (מה שאנחנו מכנים בשפה מדוברת: יש לילד פוטנציאל גבוה, אבל הוא מתקשה לממש אותו) ולהעניק לפי הממצאים הקלות והתאמות בבית הספר, כולל בבחינות הבגרות.
חשוב לשים לב כי ההטבה של האבחונים, הדידקטי והפסיכו־דידקטי, היא פעם אחת (לכל סוג) בכל תקופת הביטוח. כדאי להשתמש בהטבה בתבונה ולהתאימה לד־ רישות המערכת. עם זאת, אומר ד"ר דוידוביץ', כדאי לערוך התחשבנויות מסובכות: אם הילד צריך – ערכו את הבדיקה. מסקנותיה תקפות לזמן רב מאוד, לא בטוח שתצ־ טרכו בדיקות נוספות, וגם אם כן, עדיין מומלץ לערוך כל בדיקה על פי צורך עכשווי ולא על פי תכנון צרכני.
כמה עולה?
מחיר מלא לאבחון פסיכו דידקטי: כ2,300 שקל.
- ב"כללית מושלם זהב," עד גיל 18 השתתפות עצמית: 1,550 שקל.
- ב"כללית מושלם פלטינום" מגיל 6 עד ,18 השתתפות עצמית: 950 שקל, חדש ובתוקף מ.1.5
- ב"מכבי" האבחון הפסיכו דידקטי קיים רק ב"מכבי שלי" והשתתפות עצמית: 1,200 שקל מגיל 6 ומעלה, גם למבוגרים. ב"לאומית" וב"מאוחדת" האבחון הפסיכודידקטי לא מופיע בביטוח המשלים.
הכי משתלם: "כללית מושלם זהב".
היא הטובה ביותר מפני שיש הטבה בלי צורך להרחיב את הביטוח לפלטינום.
מבחנים ממוחשבים
נתחיל מהחדשות הטובות: הם עולים פחות, ולא כל אחד צריך אותם. מצד שני: מבחנים אלה אינם עומדים בנפרד, והם תמיד נלווים לאבחונים דידקטיים ופסיכו־דידקטיים, כאשר עולה צורך כזה - מתוך האבחון, או בעקבות בדיקת נוירולוג ילדים. יש סוגים שונים של מבחנים ממוחשבים, ביניהם TOVA,MOXO ,BRC ועוד
במהלך האבחונים האלה הילד יושב מול מחשב ומקבל משימות, והנדרש הוא בסגנון לפעול או לבלום. נבדקות תגובות, מהירותן, אימפולסיביות בתגובות; ומהתוצאות ניתן להסיק על רמות קשב, ריכוז וגם היפר־אק־ טיביות. במקרים של ילדים שנוטלים תרופות מסוג ריטלין, קונצרטה ודומים גנריים, מומלץ לחזור על הבדיקות לאחר נטילת התרופה כדי להשוות תוצאות.
כמה עולה?
מחיר מלא של בדיקה: 450 עד 700 שקל.
- ב"כללית מושלם זהב" השתתפות עצמית: 220 שקל, לבדיקה אחת.
- ב"כללית מושלם פלטינום" השתתפות עצמית: 50 שקל, לשתי בדיקות, לפני ואחרי ריטלין, בהפניית נוירולוג, חדש ובתוקף מ.1.5
- ב"מכבי זהב" השתתפות עצמית: 300 שקל לבדיקה אחת.
- ב"מכבי שלי" השתתפות עצמית: 20 שקל לבדיקה אחת.
- ב"לאומית זהב" בדיקת TOVA אחת בהשתתפות עצמית: 243 שקלים; או בדיקת MOXO אחת בהשתתפות עצמית: 172 שקל.
- ב"מאוחדת שיא" השתתפות עצמית: 215 שקל, לגילי 18-5 שתי בדיקות, לפני ואחרי ריטלין, לפי הפניית נוירולוג.
הכי משתלם: "כללית פלטינום" היא הזולה ביותר.
טיפולים תומכים
עם כל אבחון מגיעות המלצות לטיפולים תומכים, שאף אחד מהם לא נמצא בסל ולכן אתם לחלוטין תלויים כאן בהטבות של הביטוח המשלים, כי מדובר בטיפולים יקרים ולאורך שנים: שחייה טיפולית, ספורט טיפולי, הבעה ביצירה, רכיבה טיפולית, טיפול בבעלי חיים ועוד. גם בסעיף זה מתקיימת תחרות בין הקופות, והנה כמה מספרים לדוגמה.
כמה עולה?
- ב"כללית מושלם זהב" השתתפות עצמית: 30 -45 שקל לטיפול, עד 100 טיפולים בכל תקופת הביטוח, בגילי 3•.18
- ב"מכבי זהב" השתתפות עצמית: 60 שקל לטיפול, 30 טיפולים בשנה בגילי 6•.12
- ב"מכבי שלי" הטבה משמעותית – תוספת של 20 טיפולים נוספים בשנה על אלה שיש ב"מכבי זהב," זכות המתחדשת בכל שנה, עד גיל 18 ובהשתתפות עצמית: 60 שקל לטיפול. כלומר, במקרה הצורך יכול ילד לקבל 50 טיפולים בשנה, במשך 12 שנים, ובסך הכל 600 טיפולים מסובסדים.
- ב"לאומית זהב" אפשר לקבל עד 100 טיפולים כאלה, עד גיל ,15 השתתפות עצמית: 45 שקל לטיפול.
- ב"מאוחדת שיא" עד 100 טיפולים, עד גיל ,12 השתתפות עצמית: לפי הטיפול, נעה בין 40 עד 50 שקל לטיפולים מסוימים והחזר של עד 104 שקלים בטיפולים אחרים.
הכי משתלם: "מכבי" משתלמת יותר, בגלל השילוב בין הטבת "מכבי זהב" ו"מכבי שלי."
הורה בעד האבחון: עוזר בלימודים
,'ג אם לבן 10 מתל אביב: ערכה לבנה אבחונים מקיפים, הילד נמצא כבעל הפרעות קשב וריכוז ולוקח ריטלין. ג' מרוצה מהאבחונים למרות שהילד לא קיבל את כל ההקלות שרצתה.
"לפחות אני יודעת כעת מה מצבו וזה חשוב לו - ולי. הילד מקבל ריטלין וזה שיפר את התחושה שלו ביחס לעצמו ולסביבה. חשוב לי שיש משהו שעוזר לו לארגן את העיסוקים שלו ולפנות זמן ללימודים".
הורה נגד האבחון: מפנק את הילדים
ג' מרמת גן, אם לבת :16 אצל בתה נמצאה הפרעת קשב וגם רשמו לה ריטלין, אבל בית הספר אישר לה רק תוספת זמן של 25 אחוזים בבחינות.
"היא ציפתה גם להתאמות נוספות, וכעת היא דורשת שנעשה לה גם אבחון פסיכודידקטי," היא אומרת. "אני ממש נגד כל האבחונים האלה. אני חושבת שבני הנוער היום מפונקים מדי, וההקלות וההתאמות האלה עוד יכשירו אותם לחוסר עמידה בדרישות. מה יהיה בחיים הבוגרים? מי ייתן לה שם הקלות"?.