המחבל מבוסטון "התפרע" - וגורש מהמסגד שלו
מתפללים במרכז האיסלאמי בבוסטון סיפרו כי טמרלן צרנייב צעק על האימאם בפראות כשזה שיבח את מרטין לותר קינג. שכנים של צרנייב בדגסטן מספרים על צעיר "שמתאהבים בו" ומופתעים מעוצמת התגובה לפיגוע: "כאן זה קורה כל יום"
בעוד ארה"ב מנסה להבין את המניעים שהביאו את האחים צרנייב לבצע את הפיגוע בבוסטון, מתברר שגם בקהילתם הם היו לא מובנים. טמרלן צרנייב, הבכור בין שני האחים, סולק לפני שלושה חודשים מהמסגד בקיימברידג' שאותו נהג לפקוד, בעקבות מה שתואר כ"התפרצות משוגעת" כלפי האימאם.
עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
ה"לוס אנג'לס טיימס" ראיין כמה מתפללים מ"מרכז התרבות של החברה האיסלאמית של בוסטון" שזכרו את האחים. הם סיפרו על התקרית ואמרו כי טמרלן עמד וצעק על האימאם במהלך הדרשה בתפילת יום שישי, לאחר שהאימאם שיבח את מרטין לותר קינג, כדוגמה לאדם הראוי לחיקוי.
"אתה לא יכול להזכיר את האיש הזה, כי הוא לא מוסלמי", צעק טמרלן לדברי מתפלל שהזדהה רק בשמו הפרטי מוחמד. "הוא נראה לי משוגע. הוא חשף זעם פנימי. אני לא יכול להבין מה היה לו בראש".
בעקבות זאת סולק טמרלן מהמסגד. "אתה לא יכול לעשות דבר כזה, לצעוק על האימאם", הסביר מוחמד. מתפלל אחר אמר שהוא הצטייר כאדם נחמד ורגוע אבל "האופי שלו לא היה נחמד".
מאוחר יותר חזר טמרלן צרנייב למסגד ולא דווח על תקריות נוספות. לפי עדויות שנאספו בידי המשטרה, טמרלן, שנהרג בהיתקלות עם המשטרה ביום חמישי בלילה, או אולי נדרס על ידי אחיו הצעיר, התחיל להתפלל בקביעות במסגד לפני כשנה וחצי.
האח הצעיר, דז'וחר צרנייב, נלכד ביום שישי בלילה והוא מאושפז במצב קשה בבית החולים "בית ישראל" בבוסטון. הוא נראה במסגד רק פעם אחת. ראש עיריית בוסטון אמר היום כי מצבו של צרנייב קשה ביותר וכי ייתכן שלעולם לא יוכל לעמוד לחקירה.
העדות מהמסגד הזו חושפת עוד צוהר לאישיות של צרנייב, ולתהליך ההקצנה שכנראה שעבר בשנים האחרונות. אחת השאלות העיקריות הניצבות בפני החוקרים נוגעת למעשיו ברוסיה במשך חצי שנה, בין ינואר ליולי 2012. עולה התהייה אם הוא חבר לארגון טרור איסלאמי צ'צ'ני ועבר שם הכשרה להכנת מטענים והפעלתם. ברור שעם שובו לארה"ב הוא היה אדם שונה. דודו רוסלן צרני אמר בראיון: "אני שוחחתי איתו והזדעזעתי מהצורה שבה הוא דיבר".
"לא ראיתי שהוא קיצוני"
סוכנות הידיעות רויטרס ראיינה שכנים בעיר מחצ'קלה, בירת מחוז דגסטן, הסמוכה לצ'צ'ניה, שם שהה צרנייב ב-2012 ושם מתגורר אביו. "הוא היה רגוע, אינטליגנטי, נאה ומאוד אופנתי. אם היית רואה אותו הייתי מתאהבת בו מיד", סיפרה מדינה עבדולייבה, בת 45, שמנהלת את המכולת מול הרחוב שבו גר צרנייב בבניין דירות ישן ומלוכלך.
"אומרים שהוא היה קיצוני. לא ראיתי את זה", אמרה, "כולנו מוסלמים כאן, כולנו חלק מהאיסלאם, כולנו מתפללים". היא סיפרה שלא נראה היה שהיו לו חברים בני גילו. הוא דיבר רוסית במבטא אמריקני ועזר לאביו לשפץ דירה.
משפחתו של צרנייב חיה כשנה במחצ'קלה לאחר שעברה לשם מקירגיסטן. הוריו, אנזור וזוביידאת, חזרו מארה"ב למחצ'קלה.
השכנים סיפרו עוד כי הוא בילה לפחות כמה שבועות במחוז דגסטן – אזור מוסלמי ברובו בצפון הרי הקווקז. המחוז הוא מרכז של מורדים שמבקשים להקים מדינה איסלאמית, וסובל מאלימות על בסיס יומיומי. אולי בגלל זה חלק מהתושבים במחצ'קלה לא מיהרו להתרגש מהפיגוע בבוסטון.
"מה אפשר לומר, אנחנו רגילים לזה. יש פיגועי תופת ומורדים בכל מקום", אמרה גליה סולמאן, עקרת בית בת 55 שקנתה לחם במכולת של עבדולייבה, "צעירים עושים את זה בשביל הכסף".
"האמריקנים חושבים שהם עליונים"
על פי אתר Caucasian Knot, שעוקב אחר האלימות באזור, 124 בני אדם נהרגו ו-75 נפצעו בשלושת החודשים הראשונים של השנה במחוזות הרוסיים המוסלמיים שמשתרעים כמעט מהים הכספי לים השחור, וכוללים את דגסטן וצ'צ'ניה.
"דברים כאלה (כמו בבוסטון) תמיד מזעזעים אבל זה קורה כאן כל יום. אנחנו מופתעים מהתגובה העצומה", אמר מגומד, צעיר בז'קט עור שחור שסירב למסור את שמו המלא.
"אמריקנים חושבים שהם מעין 'אנשי על', כאילו החיים שלהם חשובים יותר מהחיים שלנו. הם המשטרה של העולם. יש לנו מספיק צרות משלנו", אמר מגומד.
המורדים מצפון הקווקז תקפו בעבר באזורים אחרים ברוסיה, כולל במוסקבה, אבל לא על אדמת ארה"ב. התושבים מכוונים את כעסם כלפי מוסקבה ועושי דברה המקומיים, אך חלקם גם מפגינים מרמור נוכח מה שהם רואים כגישות אמריקניות.
"מפוצצים שלושה אנשים בארה"ב וכולם מנפנפים בנשק. כשהם (האמריקנים) הורגים 150, 200 אנשים באפגניסטן, בעיראק – למה הם מגיבים אחרת?" תהה וגיב דבלטהנוב, חייל בן 24 בצבא רוסיה.
ארגון המורדים המרכזי בקווקז, שבראשו עומד דוקו אומרוב, האיש שזכה לכינו "בן לאדן של רוסיה",
פרסם היום הצהרה ובה הבהיר שארגונו לא תוקף את ארה"ב. "אנחנו נלחמים ברוסיה, שאחראית לא רק לכיבוש הקווקז אלא לפשעים מפלצתיים נגד מוסלמים", נכתב בהצהרה.
גם התושבים מבקשים להרחיק את הפיגוע מהנעשה בקווקז, ומצביעים על כך שקשריו של צרנייב עם דגסטן קלושים. "הוא לא גדל בדגסטן ולא צמח שם. אתם צריכים לחפש את השורשים של זה (הפונדמנטליזם) באמריקה", אמר ארסן מלאייב, עיתונאי מקומי בן 54.