סקר: מעסיקים מקפחים את החיילים העובדים
החיילים הקרביים מתנגדים לכך שהג'ובניקים יוכלו לעבוד, אך סקר חדש מעלה כי 32% מהחיילים שעובדים במהלך שירותם הסדיר מקבלים משכורת הנמוכה משכר המינימום. ומה לגבי תמורה עבור שעות נוספות ועבודה בימי מנוחה?
החיילים הקרביים אמנם יצאנו השבוע נגד מתן היתר עבודה לחיילים ג'ובניקים , אולם נתונים חדשים מעלים כי 32% מהחיילים שעובדים במהלך שירותם הסדיר מקבלים משכורת הנמוכה משכר המינימום. על פי הנתונים, שהתקבלו מסקר שערכה חברת עוקץ מערכות, אשר בדקה את נתוני השכר בקרב 730 בתי עסק המעסיקים כ-2,800 חיילים, 78% מהחיילים שעובדים במהלך השירות לא קיבלו תמורה עבור עבודה בשעות נוספות ובימי מנוחה.
כותרות אחרונות על חיילים עובדים ב-ynet:
- ג'ובניקים מגיבים: "אישור עבודה יקל על ההורים"
- "הלוחמים נקרעים וההטבות הולכות לג'ובניקים"
- לוחמים נגד היתר עבודה לג'ובניקים: "מתסכל"
- לכתבות נוספות בערוץ הקריירה של ynet
- הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
לדברי עמי ברגמן, מנכ"ל משותף בחברת עוקץ מערכות, העוסקת בפיתוח מערכות טכנולוגיות לניהול נוכחות וחישוב שכר, "עובדים אלה נתפסים בקרב המעסיקים כעובדים חלשים, שאינם מודעים לזכויותיהם ולא יבחרו למצות את הדין עם המעסיק באמצעיים משפטיים."
עו"ד חמי לפידור, מומחה לדיני עבודה ממשרד לפידור ושות', מוסיף כי "חייל בשירות סדיר שעובד בעבודה פרטית, זכאי לקבל מהמעסיק את מלוא הזכויות הסוציאליות הנקובות בחוק כמו כל עובד אחר. התמ"ת הגביר באחרונה את תדירות הבדיקות שהוא מקיים בבתי העסק, והמעבידים מסתכנים בחיובם בתשלום קנסות ופיצויים, לעתים בגובה עשרות אלפי שקלים ואף יותר, לצד הגשת כתבי אישום פליליים נגדם."
10% קיבלו את השכר באיחור
החוק קובע כי עובד שמלאו לו 18 שנים, ובכלל זה גם חייל שעובד במהלך שירות החובה, זכאי לקבל שכר עבודה שלא יפחת משכר המינימום לחודש, שכר המינימום היומי או שכר המינימום לשעה.
אם העובד מועסק במשרה חלקית, הוא יהיה זכאי לשכר מינימום חלקי שיחושב יחסית לחלקיות משרתו. עם זאת, מהסקר עולה כי ב-32% מהתלושים שנבדקו נמצא כי החיילים קיבלו שכר נמוך מהנקוב בחוק. בנוסף, 78.5% לא קיבלו תשלום על שעות נוספות ועל עבודה בימי המנוחה.
עוד עולה מהסקר כי כ-10% מהחיילים קיבלו את השכר באיחור, וב-23% מהתלושים נמצאו ליקויים ברישום מספר ימי החופשה שניצל העובד באותו החודש ויתרת ימי החופשה העומדים לזכותו. שיעור דומה של ליקויים נמצאו ברישום הנוכחות, ואילו 22% כלל לא קיבלו תלושי שכר.
הידיעה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"