מה רמת הקרינה מהסלולרי שלך, ואיך למזער נזקים
המכשירים החכמים פולטים קרינה שעלולה בסופו של דבר לסכן את חיינו. איך בכל זאת נוכל להמשיך להשתמש בהם בלי שייגרם נזק לבריאות? ליאת נחום מאתר "כמה זה" מסבירה ומרגיעה
כמה פעמים תהיתם לגבי השימוש של ילדיכם במכשירים החכמים והקרינה שהם פולטים? אייפד, אייפון, אייפוד, טאבלטים וכמעט כל מכשיר אלחוטי פולט קרינה.
עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
רבות דובר על הקרינה הסלולארית ועל ההשפעות שלה עלינו. למרות המחקרים הרבים שנערכו בתחום הקרינה הסלולרית, עד היום אין ממש תמימות דעים בקרב החוקרים על נזקי הקרינה. הבעיה העיקרית היא שנדרש מעקב למשך זמן ארוך של שנים על מנת להוכיח את הנזקים ואת ההשפעות של הקרינה על חיינו.
קיראו עוד על סכנות הקרינה
- 6 הרגלים מסוכנים שחושפים לקרינה - ופתרונות
- בדיקת קרינה ביתית: האלחוטי מזיק יותר מהסלולרי
ארגון הבריאות העולמי: הסלולרי עלול לגרום לסרטן
ההשפעות הבריאותיות החלו להיבדק בעקבות עלייה חדה בשימוש בסלולרי בכל העולם בשנות ה-90. נכון להיום, אין הוכחה חד משמעית לגבי הקשר בין מחלות קשות לחשיפה בשימוש בסלולרי אך ישנם מחקרים שונים אשר בעקבותיהן פורסמו המלצות "עקרון הזהירות המונעת" לשימוש נכון ומתון בסלולר.
ציוני דרך בתחום הקרינה הסלולרית
שנת 2008: משרד הבריאות פרסם לראשונה המלצות לשימוש להפחתת החשיפה לטלפונים סלולריים.
שנת 2009: הוצג דו"ח של המועצה המדעית של ההסתדרות לרפואת השיניים אשר הצביעה על עלייה במקרה חולי בסרטן בלוטות הרוק בקרבת חלל הפה והאוזן. להערכת החוקרים בדו"ח אחת מהסיבות יכולה להיות העלייה בשימוש בטלפונים סלולריים, בפועל לא נאספו נתונים לגבי הרגלי השימוש של החולים ולכן לא ניתן להצביע על כך כהוכחה חד משמעית לקשר בין שימוש בסלולר לסרטן.
שנת 2011: מתפרסם מחקר אינטרפון (המחקר המקיף ביותר שנעשה בתחום) ומסקנותיו לא היו חד משמעיות לגבי גובה הסיכון. במאי 2011 ארגון הבריאות העולמי קובע כי אין לשלול את האפשרות ששימוש בטלפון הסלולרי עלול לגרום לסרטן.
עוד הוחלט להוסיף את השיחות בטלפון הסלולרי כגורם אפשרי לסרטן בקבוצות של חומרים וגורמים שלגביהם יש ממצאים ברמת ודאות נמוכה הרבה יותר לגביי היותם מסרטנים.
מה זה SAR ואיך זה עובד?
SAR – (מהמילים: Specific Absortion Rate – שיעור ספיגה סגולית) רמת הקרינה והיא נמדדת ביחידות של וואט לק"ג (W/Kg).
בעולם ישנם שני תקנים למדידת SAR: התקן האירופאי שעומד על 2SAR והתקן האמריקאי עומד על 1.6SAR.
שני התקנים מודדים את הקרינה בשיטה שונה. כאן נציין כי התקן הוא בעצם הרמה המקסימלית המורשית בשיווק מכשירי סלולר בישראל. לרוב הרמה הנפלטת מהמכשיר אינה המקסימלית המצוינת בנתוני המכשיר ולכן מכשירי הסלולר המשווקים בארץ עומדים בתקנים והם בטוחים לשימוש לפי התקנים.
יצוין כי עבור כל מכשיר חדש המשווק בארץ, מצוינות רמות הקרינה של המכשיר. הקרינה נבדקת במעבדות ומורכבת מהרבה גורמים: איכות הקליטה ורשת השידור, מצב המכשיר פיזית וכו' ולכן רמות הקרינה משתנות תדיר בהתאם לגורמים רבים ולכן קשה מאוד לדעת בכל זמן נתון את רמות הקרינה שהמכשיר שלכם פולט.
רמות קרינה בסמארטפונים
שמועות ברשת טוענות כי הגלקסי S4 יגיע עם רמת קרינה נמוכה מאוד – 0.3 W/Kg, אך אין לכך אישור מגורם רשמי. מעבר לכך, חשוב להבין כי נתוני הקרינה בטבלה מטה הם בהתאם לתקן ולפיו ניתן לאמוד האם הרמה גבוהה או נמוכה.
מכשיר רמת קרינה תקן אירופאי (עד 2SAR) רמת קרינה תקן אמריקאי (עד 1.6SAR).
איך להפחית את הקרינה תוך כדי שימוש?
נכון, אתם לא הולכים עכשיו להשליך את הטאבלט והסמארטפונים מהבית שלכם ועד שיהיו מחקרים חד משמעיים ההמלצה היא שכדאי להשתמש שימוש נבון ומבוקר בטלפונים ובטאבלטים ובכך להפחית את רמות הקרינה בעזרת כמה טיפים פשוטים:
הרחקת המכשיר מהגוף ככל שניתן: נכון, קשה להיפרד מהסמארטפון היקר שלכם ואתם תמיד רוצים אותו צמוד אליכם בין אם אתם ישנים (ליד המיטה) או ערים (בכיס המכנסיים, אוחזים ביד כו'), אך עדיף לכם להרחיקו כאשר אתם לא משתמשים במכשיר לשים אותו בתוך התיק או לשוחח בדיבורית (אם אתם ברכב) או באוזנייה ומיקרופון.
נכון שגם דיבוריות בלוטות' פולטות קרינה אך היא נמוכה בהרבה מהצמדת המכשיר לאוזן ולכן עדיפה. כמעט בכל מכשיר כיום יש אפשרות לשוחח ברמקול ובכך בעצם להוריד את ההצמדה את של הטלפון מהאוזן (נכון שזה לא נוח, איכות השמע אולי יורדת ואין פרטיות ולכן במקרים שאפשרי הדבר – הוא מבורך).
במקומות ומצבים בהם הקליטה נמוכה המכשיר פולט קרינה גבוהה יותר ולכן כדאי לנסות לא להשתמש במכשיר אלא בהגעה למקום עם קליטה טובה.
אפקליציות לניטור קרינה: יש אפליקציות המודדות את רמות הקרינה, ניתן להתקין אותן על הסמארטפון שלכם ולעקוב. אפליקציה שמצאנו נקראת Tawkon (למשתמשי אנדרואיד) אשר בודקת רמות קרינה ומתריעה.
קרינה נמוכה כאחד הקריטריונים לרכישת מכשיר: הגיע הזמן שתכניסו גם את הנתון של הקרינה לשיקול איזה מכשיר לרכוש.
הנתונים לכתבה נאספו מאתר "כמה זה?" אתר השוואת מחירים בתחומים: סלולר, אינטרנט, שיחות לחו"ל ¬ומחו"ל, סים בינלאומי, כבלים ולוויין וטלפון בישראל