הכירו: הדרך היעילה להילחם בדלקת חניכיים
דלקת חניכיים היא אחת המחלות שרובנו חווים בשלב כזה או אחר. אילו חיידקים גורמים למחלה, למה צחצוח שיניים יסודי לא תמיד יעזור ואיך ניתן בכל זאת לסלק את החיידקים מהפה
רוב האוכלוסייה סובלת מבעיות חניכיים. ג'ינג'יויטיס, או דלקת חניכיים, מתאפיינת באודם, נפיחות ודימום של החניכיים. אם הג'ינג'יויטיס לא מטופלת היא עלולה להתדרדר לפריודונטיטיס, שמאופיינת באבדן עצם סביב השן ולנסיגת חניכיים. המשך התפתחות הפריודונטיטיס עלולה להוביל בסופו של דבר לאבדן שיניים.
- עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
מה גורם לבעיות אלו מלכתחילה? פלאק הינה שכבה אורגנית של חיידקים ושרידי מזון המצטברת סביב השיניים והחניכיים. החיידקים שבפלאק, והתוצר הרעיל שלהם, גורמים לדלקות החניכיים. ומכך שמחלות החניכיים הן בעצם מחלות זיהומיות.
לכן, הסרת פלאק יומיומית ובעיקר לאחר ארוחות, היא פעולה קריטית לתחזוקה של חניכיים בריאות. כל האמצעים להסרה המכאנית של פלאק כשרים - החל מהמאמצים של רופא השיניים והשיננית לייצר מצב בפה שלא יצטבר פלאק, ועד האמצעים הביתיים היומיומיים שלנו, הכוללים מברשת שיניים וחוט דנטאלי. נכון להיום, מברשת שיניים חשמלית מהווה את פסגת היעילות בהסרה מכאנית של הפלאק בפה.
אבל גם לאחר צחצוח על פי ההוראות ועם מברשת מהאריזה, תמיד יישאר פלאק מאחור, באזורים שקשה להגיע אליהם, כמו בין השיניים או סביב השיניים האחוריות. לכן הכללת מרכיבים תרופתיים למניעת פלאק ודלקת חניכיים בתוך משחת שיניים היא צעד הגיוני. אלא שעד עכשיו צעד זה היה חמקני. עכשיו, אחרי שנים רבות של מחקר ופיתוח, הצליחו מדענים לשלב חומר פעיל מהפכני במשחת שיניים. החומר נקרא SSF – סטאנוס פלואריד מיוצב. SSF שומר על החניכיים באמצעות שלוש דרכי פעולה: אנטי בקטריאלי, אנטי-דלקתי ואנטי-פלאק.
אנטיבקטריאלי
SSF הוא למעשה אנטיביוטיקה רחבת-טווח. כלומר, הוא קוטל את החיידקים בפלאק. במחקר שפורסם במגזין רפואת השיניים הנחשב Journal of Dental Research ב-2007 חולקו אנשים לשתי קבוצות. כל קבוצה צחצחה שיניים במשך שבוע, קבוצה אחת עם משחת שיניים הכוללת SSF, והקבוצה השנייה עם משחה רגילה. לאחר שבוע הפסיקו חברי שתי הקבוצות לצחצח במשך 24 שעות והמדענים נטלו דגימות של הפלאק וניתחו אותן. התוצאה: בקבוצת ה-SSF אחוז הפלאק הוויטלי (כלומר עם חיידקים חיים ובועטים) היה נמוך ב14% לעומת קבוצת הביקורת. זה אולי לא נשמע כזה משמעותי, אבל זה בדיוק מה שיכול לעשות את ההבדל בין עצירה להתקדמות של מחלת חניכיים.
בנוסף לקטילת חיידקים, ה-SSF גם משבש את המטבוליזם (חילוף חומרים) של החיידקים ובכך פוגע ביכולת יצירת הטוקסינים שגורמים לדלקות חניכיים.
מחקר אחד שהתפרסם ב-Compendium of Continuing Education in Dentistry הראה ש99% מהפעילות המטבולית הופסקה לאחר שימוש במשחה, ומחקר נוסף הראה שהשפעה זו של המשחה ממשיכה במשך 12 שעות לאחר הצחצוח.
אנטי-דלקתי
תוצאות מחקר שפורסם בשנת 2007 ב-Journal of Dental Research הראו ש-SSF מדכא אנזימים שגורמים לדלקת, ובכך מונע הרס ברקמות התומכות בשן.
אנטי-פלאק
מחקרים מעבדתיים מראים שה-SSF פוגע ביכולת של החיידקים לייצר EPS, שזה ה"דבק" שמחזיק את הפלאק.
העניין נבדק מבחינה קלינית במחקר ב-2006 שבדק את יצירת שכבת הפלאק בבוקר לאחר 24 שעות ללא צחצוח. החוקרים השוו בין קבוצה שצחצחה לפני כן עם משחה המכילה SSF, לבין משחה רגילה המכילה NaF. התוצאות שהתפרסמו ב-Journal of Contemporary Dental Practice: 17.4% פחות פלאק הצטבר בבוקר שלאחר הצחצוח עם SSF.
אבל האם המנגנונים האלו מביאים לחניכיים בריאות יותר אם השתמשנו במשחה עם SSF?
ישנם מספר מחקרים קליניים ארוכי טווח שבדקו את היעילות של משחה בעלת SSF לטיפול בדלקת חניכיים. לדוגמא ב-Journal of Clinical Dentistry פורסם מחקר שבו 570 אנשים חולקו לשתי קבוצות, כאשר במשך חצי שנה קבוצה אחת צחצחה שיניים במשחה עם SSF, והקבוצה השנייה השתמשה במשחה של מתחרה עם חומר פעיל בשם טריקלוסן. לאחר 6 חודשים התוצאות היו: 20.5% פחות ג'ינג'יויטיס נמצאה בקבוצת הSSF ו-33.4% פחות דימום בחניכיים של קבוצה זו לעומת הקבוצה השנייה.
ד"ר דורון וייס הינו מומחה מטעם אוראל-בי