לב איראני שבור: החיזור של טהרן אחרי אפריקה
בעקבות הסנקציות המערביות, פנתה איראן בשנים האחרונות לחיפוש בעלות ברית באפריקה. אבל מה שהתחיל כסיפור אהבה מבטיח, נראה כעת כמפלה. "המנהיגים האפריקנים יודעים איפה טמון הרווח לטווח ארוך"
לפני שנשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד התחיל את ביקורו בניז'ר בשבוע שעבר, רבים סברו שטהרן תצטרף לרשימת רוכשות האורניום מהמדינה הענייה שבמערב אפריקה. עסקה כזו הייתה מעוררת חשש מצד המעצמות, המבקשות לשים קץ לתוכנית הגרעין של איראן, אבל התוצאות הדלות של ביקורו של אחמדינג'אד – הסכם אשרות לדיפלומטים ושיתוף פעולה רפואי – מהוות דוגמה לכישלון הניסיון האיראני לחזר אחר היבשת המתפתחת.
דיווחים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
בשנה שעברה עגנו ספינות איראניות בסודן, חמישה ימים אחרי שחרטום האשימה את ישראל בפיצוץ מפעל נשק שם. ישראל לא הגיבה לכך אך האשימה את סודן בהברחת נשק לחמאס בעזה, הנתמך על ידי אירן.
בניאמיי, בירת ניז'ר, קרא אחמדינג'אד למדינות איסלאמיות להתנגד לניסיונות המערב לפלג ביניהן.
אבל, עם צרפת כתורמת מרכזית ובעלת ברית ביטחונית של ניז'ר, שר החוץ הניז'רי מוחמד בזום מיהר להדגיש שכל הסכם עם איראן יצטרך לעמוד בחוק הבינלאומי.
ג'ק רוזן, נשיא הקונגרס היהודי האמריקני ויועץ לכמה מנהיגים אפריקנים, אמר כי בעבר חשש שהפעילות האיראנית ביבשת לא נלקחת די ברצינות, אך כעת מרגיש שינוי ניכר.
"איראן ואחמדינג'אד הפכו יותר מנודים מאשר לפני כמה שנים ומנהיגים אפריקנים מבינים איפה טמון הרווח לטווח ארוך עבורם", אמר רוזן.
אמפתיה ומציאות
"יש תחושה כללית שההשפעה של איראן באפריקה נחלשת", אמר מנואה אסיפיסו, אנליסט לענייני אפריקה שעובד ביוהנסבורג, "איראן שווה צרות עם וושינגטון ובעלות הברית שלה, ואין הרבה רצון לכך".
עם שיעור צמיחה כלכלית העומד על חמישה אחוזים השנה, חרף מיתון עולמי, אפריקה מושכת אליה השקעות מרחבי העולם – והיא יכולה להרשות לעצמה להיות בררנית יותר בנוגע לחברותיה.
במקביל, הפקת הנפט הגוברת במדינות כמו ניגריה, גאנה, צ'אד וגיניאה המשוונית הופכת את קלף המיקוח המרכזי של טהרן לחשוב פחות.
דרום אפריקה, הכלכלה הגדולה באפריקה שמדרום לסהרה, סמכה עד לא מכבר על איראן לאספקת רבע מייבוא הנפט שלה. אך בשנה שעברה נכנעה ללחץ המערבי לכבד את הסנקציות על הנפט האיראני, ופנתה לאפיקים אחרים. קניה, בעלת ברית חשובה של המערב, גם הפנתה עורף לעסקה לרכישת ארבעה מיליון טונות של נפט איראני בשנה שעברה לאחר התנגדות מחברותיה המערביות.
סגן שר החוץ הדרום אפריקני, אברהים אברהים, אמר שהוא אמר לטהרן בכנות שארצו לא תוכל עוד לקנות ממנה נפט, כדי להימנע מסנקציות של המעצמות. "אמרתי להם שארה"ב היא שוק ייצוא חשוב... אנחנו לא רוצים ליצור מצב שיפגע בכלכלה שלנו", אמר אברהים, שחזר מביקור בטהרן בשבוע שעבר.
"אנחנו מביעים אמפתיה כלפיהם אבל יש מציאות מסוימת שעלינו להביא בחשבון", אמר אברהים.
קשרים לחיזבאללה
מדינות מתפתחות רבות תומכות באופן עקרוני בהתעקשותה של איראן על זכותה להעשיר אורניום שלטענתה ישמש למטרות אזרחיות בלבד. אך הן סבורות שעל איראן לכבד את דרישות האו"ם לשקיפות כדי להפריך את החשש מפצצה גרעינית.
ביקורו של אחמדינג'אד בניז'ר ובגאנה בשבוע שעבר היה ביקורו החמישי ביבשת מאז עלה לשלטון ב-2005. לפני הביקור, הוא תיאר את היחסים עם אפריקה כבעלי "חשיבות עליונה לאיראן".
אבל הניסיון של איראן לרתום למענה את הקולות האפריקניים במועצת הביטחון של האו"ם נפלו בעבר על אוזניים ערלות. המדינות האפריקניות שהיו חברות במועצה הצביעו בעד כל ארבע ההחלטות על סנקציות על איראן שהועברו ב-2006 וב-2010.
מנתונים של קרן המטבע העולמית עולה שגם נפח הסחר בין איראן לאפריקה נפגע. הייצוא שלה למדינות אפריקה שמדרום לסהרה הגיע לשיא של 3.9 מיליארדי דולרים ב-2011 אך צנח בשנה שעברה ל-1.8 מיליארדי דולרים.
סנגל היא דוגמה ליחסים הלא עקביים. עסקה שנחתמה עם הממשלה הקודמת הביאה להקמת מפעל שייצר כלי רכב מתכנון איראני. אבל אז נתפס משלוח נשק איראני בניגריה ב-2010 בדרכו לגמביה ודקר החליטה לשים קץ ליחסים עם טהרן. היא חששה שהנשק עלול למצוא דרכו לידי מורדים מצדו האחר של הגבול.
הקשר בין איראן לחיזבאללה, שמקיימת בעצמה קשרים במערב אפריקה, הוא מקור נוסף לדאגה.
"חשוב שהמדינות הללו מודעות לקשרים שיש לאיראן", אמר דיפלומט מערבי, שציין שטהרן ניצלה את תפקידה כיו"ר גוש המדינות הבלתי מזדהות כדי לחזר אחר מדינות אפריקניות. "האם מתחקים אחרי מקורם של הרבה דברים שקורים מגיעים לאיראן... משמעות הדבר שעלינו להיות ערניים".