חתן פרס ישראל לשופט: הנאשם מכור לקניות
במהלך משפט של נאשם בעבירות גניבה באמצעות כרטיס אשראי עלה לדוכן העדים חתן פרס ישראל לקרימינולוגיה. "עונש לא ישיג שום מטרה", הזהיר המומחה
פרופסור שלמה גיורא שוהם, חתן פרס ישראל לקרימינולוגיה בשנת 2003, עלה היום (ד') לדוכן העדים בבית המשפט השלום בתל אביב ויצא להגנתו של נאשם בעשרות עבירות של גניבה באמצעות כרטיסי אשראי מזויפים.
על פי כתב האישום, הנאשם גנב מזון, בגדים טלפונים ומוצרים נוספים באמצעות כרטיסי אשראי של אנשים אחרים.
במהלך המשפט שמתנהל בפני השופט בני שגיא, ביקש בא כוחו של הנאשם עו"ד אלון אייזנברג להסביר כי מעשי הגניבות של הלקוח שלו הם תוצאה של התמכרות וכי הוא לא שולט בכך. לצורך כך הוא הפגיש את הנאשם והוריו עם פרופסור שלמה גיורא שוהם כדי שזה יילמד על אישיותו.
היום נערך דיון שבו הסביר הפרופסור למה עונש מאחורי סורג ובריח לא יעזור במקרה של הנאשם. "זו התמכרות, מפני שהוא קונה לעצמו כמויות גדולות של מוצרים שאין לו בהם צורך", אמר. "הדחף הזה להתמכרות, זו נוירוזה הכפייתית".
המומחה הוסיף כי "עונש לא ישיג שום מטרה חוץ מאשר לדכא אותו או לשבור אותו. בית סוהר, הוא לא מבנה לטיפול, הוא מבנה אכזרי ללא מערכת המאפשרת טיפול. מניסיון שלנו, הסינדורמים של התמכרות ניתנים לטיפול. הגענו ל-40% הצלחה. אם יש סיכוי לטפל זה אך ורק במוסדות טיפוליים, שיהוו תחליף לבתי הסוהר".
גיורא שוהם הקים את המחלקה לקרימינולוגיה ומשפט פלילי באוניברסיטת תל אביב ושימש עוזר היועץ המשפטי לממשלה.
עו"ד אלון אייזנברג: "המכור הוא אדם חסר אונים, קורבן של עצמו, תהיה ההתמכרות אשר תהיה. הצורך בטיפול ושיקום חשוב יותר מעוד תקופת מאסר ארוכה וחסרת תכלית. התמכרות ניתנת לטיפול - בין אם מדובר בסמים, הימורים, אלכוהול או קניות אובססיביות. הגיעה העת שבית המשפט יאמץ גישה זו".
פרופ' גיורא שוהם
צילום: מוטי קמחי
מומלצים