כלבוטק חושפת: שמן זית רעיל נמכר ברשתות
אחרי מאבק ממושך הותר לתוכנית התחקירים לשדר כתבה על שמני זית המשווקים ע"י "איבו" ו"חוסן", ונמצאו כלא ראויים למאכל אדם. ראש המעבדה שבדקה את השמנים: "הם עשויים להכיל חומרים כמו פטריות שמפרישות חומרים רעילים. יש חשש לבריאות הציבור". צפו בקטע מתוך התחקיר המלא
שמני זית שנמכרים ברשתות השיווק אינם ראויים למאכל ומכילים חומרים ברמות מסוכנות וגבוהות פי שמונה ויותר מהמותר: כך נחשף אמש (ד') בכלבוטק בערוץ 10, לאחר שברגע האחרון הוסר צו איסור פרסום בנוגע לתחקיר שמן הזית של התוכנית.
- הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
צפו בקטע מתוך התחקיר המלא:
לדברי ראש הגוף שפיקח על הבדיקות, ד"ר יצחק סקלסקי, מנכ"ל חברת אגריאור, "הבעיה הגדולה עם שמן גפת (פסולת זיתים) היא שהוא עלול להכיל חומרים מאוד בעייתים כמו פטריות רעילות שמפרישות חומרים רעילים, וכשאין פיקוח, אז יש חשש לבריאות הציבור".
התחקיר שודר לאחר ששלשום קיבל בית משפט השלום בנצרת את בקשת כלבוטק לבטל צו איסור פרסום ולאפשר את פרסום הפרשה, הנוגעת בין היתר גם לשתי חברות העוסקות ביבוא ושיווק מותגי שמן זית - "איבו" ו"חוסן", העומדות מאחורי שלל מותגי שמן זית הנכללים גם הם בתחקיר.
לאחר מאבק משפטי שהתנהל בחודש האחרון על הסרת צו איסור הפרסום, ובתום סדרת דיונים ממושכים בימים האחרונים, קיבלה סגנית נשיא בית משפט השלום בנצרת, השופטת לילי יונג-גפר את טענות מערכת כלבוטק באמצעות עוה"ד פז מוזר ועינת ברג סגל ממשרד עו"ד ליבליך מוזר ושות', וביטלה את צו איסור הפרסום על הפרשה. נציגי הפרקליטות במשרד הבריאות ובמשרד החקלאות לא התנגדו להסרת הצו.
בין היתר, כתבה יונג-גפר בהחלטתה כי "קיים בנסיבות המקרה עניין ציבורי מיוחד בפרסום הפרשה. מאחר ועל פי הראיות לכאורה שהונחו בפני נמצא כי שמנים ששווקו על ידי 'איבו' ו'חוסן' אינם ראויים למאכל, קיים אינטרס ראשון במעלה להביא נתון זה לידיעת הציבור למען יזהר מפגיעה".
מועצת הצמחים: חפשו את התו
במקביל לתחקיר כלבוטק פירסם ענף הזית במועצת הצמחים בראשות ד"ר עדי נעלי קריאה לצרכנים לחפש את תו האיכות של ענף שמן הזית. תו זה, המונפק על ידי ענף הזית, מעיד כי מדובר בשמן ישראלי איכותי שעבר בדיקות מעבדה מקיפות והוא מעיד על איכות וטיב המוצר.
בכדי לקבל את התו, היצרנים נדרשים לעמוד בבדיקות עקיבות המוצר המבוצעות על ידי חברת "אגריאור" מכרם הזיתים, לבית הבד ולמקום האחסון והשיווק. כמו כן, שמני הזית נשלחים למעבדת "מילודע" לבדיקות מעבדה מהמתקדמות בעולם. הבדיקות מבוצעות הן לפני מתן התו הראשוני וחוזרות לאחר כל עונת מסיק, והן בצורה מדגמית ובבדיקות פתע, לשמנים שכבר קיבלו התו, כדי לוודא שאכן המוצר עומד בצורה סדורה בדרישות האיכות והטיב של שמני זית.
מטרתן של בדיקות קפדניות אלו הן כי הצרכן הישראלי יקבל אך ורק שמן זית ישראלי איכותי המכיל סגולות בריאותיות וראוי למאכל.
ענף הזית הינו גוף סטטוטורי במועצת הצמחים אשר מקשר, אחראי ואמון על מגדלי הזיתים בארץ ועל בתי הבד המייצרים שמן זית בישראל.