השב"ס נוקה: לא יוגשו אישומים בפרשת האסיר X
הפרקליטות החליטה שלא ניתן לקבוע שאנשי שב"ס גרמו ברשלנות למותו של בן זיגייר. בנימוקים נכתב כי הוא נבדק 14 פעמים על ידי פסיכיאטרים ונפגש 57 פעמים עם עובדות סוציאליות: "בכל הבדיקות לא עלו תכנים אובדניים". שב"ס: "לקחים הופקו. ההחלטה תילמד על מכלול היבטיה"
פרשת "האסיר X " לא תוביל למשפט, למרות החריגות שהתגלו בדו"ח ודבריו של בן זיגייר כי ניסה להתאבד פעמיים בעת היותו עציר: פרקליט המדינה משה לדור הודיע היום (ה'), שעה קלה לאחר שהדו"ח המלא חשף פרטים חדשים מיומו האחרון של בן זיגייר, כי לא ניתן לקבוע שאנשי שב"ס או אחרים גרמו למותו ברשלנות.
- שעותיו האחרונות של זיגייר: 17:52 - אין חריג. 20:13 - אין מענה
- לדו"ח המלא על אודות התאבדותו של בן זיגייר - לחצו כאן
- לקריאת ההודעה המלאה של פרקליטות המדינה - לחצו כאן
- עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
בהודעת הפרקליטות נאמר כי בנוגע לליקויי הפיקוח ביום התאבדותו של זיגייר (ליקויים שפורטו בדו"ח), יועבר חומר החקירה לגורמי המשמעת של שב"ס, כדי שיבדקו את התנהגותם של גורמי הפיקוח ואת החשד שבחריגתם מקיום הנהלים עברו עבירות משמעת. משב"ס נמסר בתגובה: "בד בבד עם פרסום ההחלטה בתיק, והלקחים שכבר הופקו לאורם, לרבות היחס והקשר עם כלל הגורמים הרלוונטיים, תילמד החלטת הפרקליטות על כל מכלול היבטיה. שב"ס מוצא לנכון להדגיש את מאמציו הכבירים בשנים האחרונות בתחום מקרי האובדנות. בעניין זה, הנתונים מלמדים על ירידה דרמטית בשיעורי מקרי ההתאבדויות".
בהחלטה מוזכר המאבק של השב"ס בתופעת ההתאבדויות בבתי הסוהר ונאמר כי "התאבדותו הטראגית של זיגייר שבה ומחדדת את הצורך להידרש לנושא מורכב זה ולעשות כל שניתן כדי להקטין תופעה זו ככל האפשר. אתגר זה
הינו חובה המונחת לפתחו של שב"ס ובכוונת הפרקליטות להידרש לנושא בימים הקרובים".
לדור כותב כי אין בהחלטה לא להגיש כתבי אישום, "כדי להפחית מהתחושות הקשות המלוות אותם ואותנו. עם זאת, מובן כי אחריות לשלומו של הנתון במשמורת שב"ס, אין משמעה הטלת אחריות פלילית על מי מאנשי השב"ס מקום שעלה בידי העציר לשים קץ לחייו. כי מוכר לנו תקדים של העמדה לדין פלילי בעקבות מחדלים רשלניים, כשמדובר במעשה אובדני".
בנימוקים להחלטה נכתב כי זיגייר נבדק 14 פעמים על ידי שלושה פסיכיאטרים שונים במהלך תשעת חודשי מעצרו, ונפגש 57 פעמים עם עובדות סוציאליות. "בכל בדיקותיהם ציינו הפסיכיאטרים כי המנוח שלל כוונה אובדנית. גם במפגשים עם העובדות הסוציאליות לא עלו תכנים אובדניים", נכתב. למרות זאת, בדו"ח נכתב כי זיגייר ניסה פעמיים להתאבד בעת שהיה במעצר.
הפרקליטות מצטטת גם את דו"ח החקירה, שלפיו לא ניתן היה להציל את זיגייר: "מחומר הראיות במקרה שלפנינו עולה כי הידוק הלולאה על צוואר המנוח היה חזק במיוחד, בהיות הסדין רטוב ומלופף, ומכאן שיש להניח כי בתוך כמה עשרות שניות נפטר המנוח. עובדה זו מלמדת כי גם אם הפיקוח היה מתבצע בהתאם להנחיית הפיקוח - לאמור בדיקה מיטבית מידי חצי שעה - אין לקבוע כי ניתן היה להציל את חייו".
הדו"ח: אלה בעלי התפקידים האחראים למחדל
דו"ח החקירה מפרט מספר בעלי תפקידים שאחראים למחדלים שהתגלו בפרשת התאבדותו של זיגייר. על פי השופטת בלטמן-דקראי, רס"מ מ.ע (אחראי יומן מפקח ביום האירוע) נמנע מלערוך רישומים, לא הבחין בסימנים מחשידים. רס"ר א.ד. (סמל מבצעים במרכז שליטה) לא קיים כללי הפיקוח, לא וידא רישום ביומן, איפשר בקרה בחוסר כוח אדם. סגן גונדר נ.ע (קצין אג"מ איילון, קצין הבטיחות של הכלא), לא הקפיד על תקינות ציוד המצלמות, לא וידא פיקוח המנוח.
רב כלאי ע.ע. (קצין מודיעין איילון עד דצמבר 2010), לא פעל בנחישות לתיקון אמצעי הראייה באגף 15. רב כלאי ש.ע (קצין טכנולוגיות בכלא איילון), לא פעל בנחישות לתיקון אמצעי הראייה באגף 15. העובד הסוציאלית ל.ש לא זיהתה את סערת הנפש שבה היה זיגייר כחריגה.
בדו"ח הפרקליטות שהותר לפרסום על פי החלטת בית משפט השלום בראשון לציון מופיעים פרטים מהשיחה בין זיגייר לאשתו ביומו האחרון - 15 בדצמבר 2010, ונכתב כי בסיומה הבחין מש"ק המודיעין כי זיגייר "בוכה, עצבני ונסער". בנוסף,
נכתב כי השיחה כללה "הודעה קשה עבור זיגייר".
לפי הדו"ח, בשעה 11:10 נכנסו לתא המנוח אשתו ובתו הקטנה, שאותן ליווה מש"ק המודיעין. בשעה 12:05 נכנס מש"ק המודיעין לתא על מנת ללוות את בני משפחתו של המנוח החוצה, ובעדותו מסר כי הבחין שהוא בוכה, עצבני ונסער. המנוח ביקש למסור לאשתו פתק שהחזיק, אולם מש"ק המודיעין סירב ובתגובה לכך קרע המנוח את הפתק והביע זעם.
אשתו של זיגייר ביקשה לאפשר לה להיכנס שוב לתא על מנת לנסות להרגיעו והמש"ק נעתר לכך באופן חריג. לדבריו, נכנסה אשת המנוח לתא למספר דקות נוספות ובצאתה הבחין כי היא בוכה. בחומר הראיות נכללות עדויות לגבי תכני המפגש בין המנוח לרעייתו. מאלה נלמד כי אלה כללו הודעה קשה למנוח.
דו"ח חלקי על אודות נסיבות מותו של זיגייר פורסם כבר בפברואר, כמה ימים לאחר חשיפת הפרשה. לפי תחקיר בעיתון הגרמני "דר שפיגל", זיגייר עבד בשירות הביון הישראלי במשך חמש שנים - עד שנעצר בגין "פשעים חמורים" שהיקפם לא פורסם. חקירה פנימית שתכניה הגיעו לידי העיתון הגרמני גוללה את הרקע למעצר וההתאבדות שהגיעה אחריו. לפי "דר שפיגל", זיגייר נחשד שהעביר לתומך של חיזבאללה את שמותיהם של שני אישים שפעלו בשירות המוסד - זייד אל-חומסי ומוסטפה אל עוואדה.
Read this article in English