האבטלה בספרד זינקה לשיא של 37 שנה
לראשונה מספר המובטלים בספרד עלה ללמעלה מ-6 מיליון, וכעת מספר המובטלים במדינה מהווה כחמישית מכלל המובטלים בגוש האירו. בבריטניה צמחה הכלכלה ב-0.6% והממלכה נמנעה ממיתון ברבעון
רמת האבטלה בספרד גאתה בשיעור הגבוה מתחזיות האנליסטים לרבעון הראשון ועלתה לרמתה הגבוהה ביותר מזה 37 שנה. זאת, על רקע מאבקה של המדינה במשבר החוב הגדול ביותר מבין מדינות גוש היורו וההאטה בצמיחה כתוצאה מכך.
שיא אבטלה בספרד: "אני מורה אבל אנקה בתים"
הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
מספר המובטלים בספרד עלה ללמעלה מ-6 מיליון זו הפעם הראשונה בתולדותיה, ורמת האבטלה עומדת כרגע על 27.2% בהשוואה ל-26.02% ברבעון הקודם. זאת על פי נתוני המכון המרכזי לסטטיסטיקה במדריד שפורסמו היום. שיעור זה גבר על התחזית החציונית של 8 כלכלנים שנסקרו על-ידי בלומברג, שחזו רמת אבטלה של 26.5%.
ראש ממשלת ספרד, מריאנו רוחוי, יחשוף מחר את הצעדים שתנקוט הממשלה כדי לבלום את השפל הגדול ביותר שידעה מזה שש שנים כלכלתו, שהיא הרביעית בגודלו של גוש האירו. הרבעון הראשון של 2013 הינו הרבעון השביעי ברציפות שבו יש מיתון בספרד וכעת מספר המובטלים במדינה מהווה כחמישית מכלל המובטלים בגוש האירו.
"שיעור העלייה באבטלה מפתיע בהתחשב בכך שאנו אמורים להיות כעת בשלב 'רך' יותר של המיתון", אמר כלכלן בבנק BNP פריבה ריקארדו סאנטוס בראיון טלפוני." כעת יש סיכוי שנראה את השנה מסתיימת עם שיעור אבטלה של 28% והתהפכות מגמת הצמיחה של הרבעון הראשון".
הכלכלה הבריטית צמחה ב-0.6%
כלכלת בריטניה הצליחה להימנע ממיתון ברבעון הראשון הודות לשיעור צמיחה שעלה על תחזיות האנליסטים. צמיחה זו מעניקה לממשלת בריטניה הקלה מהביקורת שניחתה עליה לאחרונה בשל אי יכולתה להביא להתאוששות הכלכלה.
על פי נתוני משרד הסטטיסטיקה הלאומי בלונדון, התוצר עלה ב-0.3% ברבעון לעומת התחזית החציונית של 37 כלכלנים שנסקרו על-ידי בלומברג שצפו עלייה של 0.1%. בהשוואה לאותה התקופה אשתקד, צמחה הכלכלה ב-0.6% - השיעור הגבוה ביותר מאז הרבעון הרביעי של 2011. הלירה שטרלינג זינקה.
תוכנית הצנע של שר האוצר הבריטי ג'ורג' אוסבורן ספגה ביקורת קשה לאחר שסוכנות הדירוג פיץ' הורידה את דירוגה של בריטניה בשבוע שעבר ולאחר שקרן המטבע העולמית אמרה כי על ממשלת בריטניה להקל את ההגבלות הפיסקאליות כדי לעודד צמיחה.
אתמול האריכו משרד האוצר והבנק המרכזי של אנגליה את תוכנית עידוד האשראי שלהם בעודם מתריעים מפני לחצים מחודשים בשווקי המימון הבנקאי על רקע המשבר בגוש האירו.
"הארכתה של תוכנית המימון להלוואות היא יחסית חיובית. היא תגביל את מידת הנזק אך לא תמריץ את צמיחתה של הכלכלה", כך אמר ז'וסט ביימונט, כלכלן ב-ABN Amro Holding מאמסטרדם. "מבחוץ התמונה אינה חיובית – עדיין ישנם אותם הגורמים מקודם כגון אינפלציה גבוהה, צנע ותנאי אשראי מחמירים".
מגזר השירותים עלה ב-0.6% ברבעון הרביעי, לעומת שלושת הרבעונים הקודמים על רקע עלייה בתחומי ההפצה, המלונאות והמסעדנות. הייצור עלה ב-0.2% בהובלת זינוק של 3.2% בענף הכרייה והמחצבות ואילו ענף הבנייה ירד ב-2.5%.