עונש קל לרפ"ק שזייף ואמר "דחוף מזוזה לתחת"
קצין משטרה בכיר התחזה לשוטר אחר ונבחן במקומו, במקרים אחרים השפיל פקודים. בית הדין המשמעתי פסק נזיפה חמורה וחמישה חודשי הורדה בדרגה. פרקליטו של השוטר שהתלונן: המערכת גיבתה את הקצין לאורך כל הדרך, במקום להשעותו
נזיפה חמורה וחמישה חודשים של הורדה בדרגה - זה העונש שקיבל קצין משטרה בדרגת רב-פקד שהתחזה לשוטר אחר ועשה עבורו מבחן. אם לא די בכך, הקצין ביצע את מעשיו מול פקודיו ליחידה, ואף שיתף אותם במעשה האסור. הקצין הודה בכל סעיפי האישום וזכה להסדר בנוגע לעונש. במהלך משפטו בבית הדין המשמעתי של המשטרה נחשף כי השוטר שעבורו ביצע את המבחן המזויף כלל לא הועמד לדין.
- הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet
הקצין, רפ"ק ירון גולן, כיהן עד לזמן האחרון כמפקד השיטור הימי של מחוז תל אביב. מדובר בתפקיד משמעותי מאוד, בעיקר במחוז כמו תל אביב שאחראי על רצועת חוף ארוכה. היחידה מופקדת הן על הסדר הציבורי באזור המים, והן על מניעת הברחות של סמים וסחורות.
כתב האישום שהוגש לבית הדין המשמעתי על ידי מחלקת התביעות של המשטרה, מגולל מסכת של פעילות לא תקינה ביחידה, אבל גם עשוי לעיד על יחס סלחני לקצינים שסורחים. כלל לא בטוח שאזרח רגיל שהיה עובר עבירה דומה לא היה עומד לדין פלילי.
"חרג מהתנהגות מוסרית המצופה מכל שוטר"
על פי האישום הראשון והמרכזי, האירוע התרחש בעת ששוטרי היחידה שעליה פיקד רפ"ק גולן נדרשו לבצע מבחן "אימון יחידות". באותה עת אחד משוטריו של גולן נשאר כונן ביחידה, והוא החליט "לצ'פר" אותו. הוא לא הסתיר זאת משאר פקודיו שנבחנו, נכנס למחשב המשטרתי, שלף את מספר תעודת הזהות של השוטר וביצע עבורו את המבחן. הקצין אף הגדיל לעשות, ונעזר באחד מפקודיו לצורך פתרון השאלות.
האישומים השני, השלישי והרביעי מתייחסים להתנהלותו המילולית של רפ"ק גולן מול פקודיו. באחד המקרים חשב הקצין ששוטר שמשרת תחתיו התלונן על משהו, וצעק: "אם הוא משקר, שלא יזכה לראות את הילד שלו בבר מצווה". במקרה אחר, כשפקוד שלו סירב לעבוד בשבת, הוא אמר בנוכחות שוטרים אחרים: "שידחוף את ספר התורה והמזוזה לתחת".
מקרה נוסף התרחש לאחר שהתברר לנאשם כי מונה קצין בודק לבדוק את האירועים הקודמים. הוא לא נרתע ושוחח על כך עם פקודיו השוטרים, שחלקם כבר העידו בפני הקצין בודק.
בטיעוניה הדגישה התובעת המשטרתית את חומרת העבירות: "כל אחד מהמעשים והאישומים בהם הורשע הנאשם הוא חמור בפני עצמו, קל וחומר משקלם המצטבר. הוא הפר את החובה לדווח אמת ולנהוג ביושר. במעשיו, חרג מהתנהגות מוסרית וערכית המצופה מכל שוטר, קל וחומר ממפקד לשמש דוגמה לפקודיו".
בא כוחו של גולן, עו"ד אור תמיר, אמר בטיעונים לעונש: "לנאשם לא היה כל רווח כתוצאה מביצוע המבחן עבור האחר". לגבי שאר האישומים טען, כי "מדובר בהתבטאויות שהנאשם מבין שאינן ראויות".
פרקליטו של השוטר המתלונן: נגיש תובענה אזרחית
בית הדין של המשטרה קבע: "לא למותר לציין, כי נדרשת עזות מצח של ממש מצד קצין משטרה, בפרהסיה של מעשה כה חמור, הכולל אלמנטים של דיווח כוזב ושקרי למערכת המשטרתית, תוך מצג שווא". עוד נאמר, כי הקצין "נתן דוגמה רעה ופסולה לפקודיו בהציגו את המעשה כלגיטימי".
למרות כל זאת קבע בית הדין, כי ניתן להסתפק בהורדה בדרגה ל-5 חודשים, שמשמעותה הפסד כספי של 27 אלף שקלים, וכן נזיפה חמורה.
עו"ד פיני פישלר, שייצג את השוטר שחשף את מעשי הקצין והתלונן עליהם, אמר עם קבלת גזר הדין: "כואב ומצער שהמערכת כולה במשטרת מחוז תל אביב גיבתה לאורך כל הדרך את הקצין במקום להוקיעו ולהשעותו לאלתר. מדובר בסדרת מעשים חמורים שמקומה היה להיחקר במח"ש. העבירות הן עבירות פליליות, לכאורה".
עוד אמר עו"ד פישלר כי "המשטרה איננה בשלה מספיק ואיננה בוגרת מספיק לבוא חשבון עם מי שעושה מעשים כה חמורים, והיא מעדיפה להותיר את הטיפול בעבירות חמורות כגון זה, בביתה פנימה. זאת, בעיקר לאחר החלטת המפכ"ל, רב ניצב יוחנן דנינו, על הקמת מערכת מפנה". מדובר במערכת מדידה חדשה שנכנסה לשימוש במשטרה בתחילת 2012, תחת השם "מפנה - מערכת פיקוד וניהול", במטרה להגביר אמון הציבור במשטרה.
לדברי עו"ד פישלר, "אלו הן סיסמאות בעלמא, חסרות בסיס ויסוד. יש מקום וצורך לפטר את הקצין מהמשטרה כבר מחר בבוקר, וראוי כי ראש אגף משאבי אנוש במשטרה, ניצב ירון בארי, ילמד את גזר הדין היטב. בכוונת מרשי להגיש תובענה אזרחית כנגד הקצין - באופן אישי - על מעלליו כלפיו, התעמרותו, עלבונו, ביזויו, ההתנכלות נגדו עד כדי הרס חייו וחיי משפחתו, וכן תובענה כנגד המשטרה בה משרת הקצין שהורשע".