שתף קטע נבחר

הירידה במשקל נעצרה? 8 דרכים להמשיך ולרדת

לאכול יותר, לעשות פחות ספורט ולהפסיק לספור קלוריות. אלה רק חלק מהדרכים שהנטורופת אלעז יוסף מציע כדי לרדת במשקל, במיוחד במקרה בו הירידה הפסיקה ללא סיבה ממשית, תופעה שכל מי שהיה אי פעם בדיאטה, נתקל בה. ובכל מקרה, לא כדאי להתייאש ולהפסיק את תהליך ההרזיה

ירידה במשקל היא משימה לא פשוטה. שינוי אורח חיים, כמו כל שינוי אחר, הוא יציאה מאזור הנוחות ולכן במקרים רבים התהליך מלווה בפחדים, חששות, קשיים ולבטים.

 

  

כשהקילוגרמים מתחילים לנשור, אנחנו מרוצים מהתהליך עד שהמשקל מפסיק לרדת. והעצירה הזו היא כורח המציאות, לא משנה עד כמה נקפיד על תזונה מסודרת ופעילות גופנית סדירה. 

 

עוד כתבות על דיאטה ותזונה נכונה

 

בדרך כלל השלב הזה גם מלווה בירידה במוטיבציה להתמיד בתהליך, שעמום מאימוני הכושר ומתוכנית התזונה, ורצון להפסיק עם כל התהליך הקשה והמסורבל הזה.

 

איך להגביר את חילוף החומרים בגוף

אבל דווקא בשלב הזה אנחנו צריכים להשתמש "בטריקים", כדי לאפשר לגופנו להאיץ את חילוף החומרים ועל ידי כך לאפשר למשקל להמשיך ולרדת. 

 

תהליך הגברת החילוף החומרים של גופנו הוא תהליך בריא ויותר מכך אפשרי. רבים נוטים לחשוב בטעות שלא ניתן להגביר את חילוף החומרים משום שזהו נתון גנטי.  

 

קביעה זו היא נכונה בחלקה, אולם ישנם מספר גורמים בלתי משתנים שקובעים את חילוף החומרים שלנו.

  

מין: לגברים יש חילוף חומרים מהיר יותר יותר לעומת הנשים, בגלל מסת שריר גבוהה יותר (שגורמת לגוף לשרוף יותר קלוריות במנוחה) ומשקל גוף גדול יותר.

 

גנטיקה: ילד להורים בעלי עודף משקל יהיה בעל נטייה להשמנה ויצטרך לעבוד קשה יותר, כדי להישאר רזה ביחס לחברו לכיתה ששני הוריו רזים ודקיקים.

 

גיל: האמרה שככל שאנחנו מתבגרים כך חילוף החומרים שלנו מואט היא נכונה לחלוטין. ככל שהשנים חולפות גופנו זקוק לפחות קלוריות משום שתהליכי בניית הרקמות פוחתות.

 

גוף שזקוק לפחות קלוריות לצורך קיומו הוא גוף שהאט את חילוף החומרים שלו. לצערנו הגוף שלנו זקוק לפחות קלוריות ואנחנו מנגד ממשיכים להעמיס עליו קלוריות. התוצאה - השמנה בלתי נשלטת.

 

גם מזג אוויר, תרופות שאנחנו נוטלים, מצב בלוטת התריס ותקופות מיוחדות בחיינו (היריון, גיל התבגרות) יכולים להשפיע על חילוף החומרים שלנו.

 

אז מה אפשר לעשות? התשובה היא פשוטה  ומורכבת כאחד: על מנת להגביר את חילוף החומרים שלנו יש לשמור על תזונה נכונה ועל פעילות גופנית מותאמת ליכולות ולמצבו הבריאותי של האדם.

 

מומלץ להקפיד על תזונה נכונה ולא לשכוח פעילות גופנית (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מומלץ להקפיד על תזונה נכונה ולא לשכוח פעילות גופנית(צילום: shutterstock)

  

1. להפסיק לספור קלוריות

תיאוריית ספירת הקלוריות הוכיחה את עצמה כלא יעילה לחלוטין. הסיבה לכך טמונה שגופנו לא מתייחס לאוכל "בצורה מדעית" כמו במעבדה. הגוף שלנו הרבה יותר מורכב מנוסחה פשוטה, שדוגלת באכילת פחות קלוריות ולשרוף יותר קלוריות.

 

הפתרון הוא לעבור לתזונה בריאה וטבעית שמבוססת על יותר פירות, ירקות ומוצרים טבעיים אחרים שלא עברו תהליך של עיבוד ושינוי הרכבם המקורי.

  

תזונה טבעית שמותאמת באופן אישי למטרות ולרקע הרפואי יכולה לספק לגוף את כל הוויטמינים והמינרלים הדרושים לו על מנת שמערכת החיסון תהיה חזקה יותר, מערכת העיכול תתפקד טוב יותר, לא ייווצרו רעלנים רבים, לא יהיו מחסורים תזונתיים ואפילו על מנת לסייע לאזן את המערכת ההורמונאלית.

 

ברגע שהתזונה הטבעית תסייע לפתור את הבעיות שעוצרות את הירידה, לפתע נתחיל לרדת במשקל ולהפתעת הסובבים אותנו (ולהפתעתנו), זה לא יהיה בגלל ספירת קלוריות מדוקדקת אלא בדיוק ההפך. על סמך תזונה משוחררת מעול הקלוריות - תזונה שבה המוטיב העיקרי הוא לבחור מזון בריא ולא משנה כמה קלוריות הוא מכיל.

 

2. להפסיק לבצע הרבה פעילות גופנית אירובית

 להגביר את חילוף החומרים על ידי ביצוע פעילות גופנית בתדירות גבוהה זו טעות שיכולה לעלות לנו בפגיעה בריאותית, בפגיעה בחילוף החומרים ובנזקים לדיאטה שלנו.

 

ניתן להקביל בין פעילות גופנית לנטילת תרופות:

כאשר אדם מגיע לרופא ומתלונן על רמות סוכר גבוהות בדם הרופא בדרך כלל רושם לו תרופות להורדת סוכר בלי לנסות להבין מה הגורם לסוכרת ומבלי לנסות לסייע למטופל להוריד את רמות הסוכר בדרכים יותר פשוטות מתרופות

 

אבל מה קורה כשהאדם מגיע שוב לרופא ומציין שרמות הסוכר שלו עדין גבוהות מה הרופא עושה? רושם לו מינון גבוה יותר או שמוסיף לו תרופה נוספת.

  

זה בדיוק מה שקורה בזמן שאדם השומר על תזונה בריאה, עושה ספורט ולא יורד במשקל מייד ממליצים לו שיש צורך לבצע עוד פעילות גופנית. אבל במקרים רבים זה לא עוזר אלא בדיוק ההפך.

 

עומס אימוני יכול לגרום לפציעות, לפגיעה במוטיבציה ובהקשר של חילוף החומרים עודף אימונים יכול לגרום להפרשת הורמון הסטרס קורטיזול הורמון, שמעודד את הגוף להאט את חילוף החומרים ולאגור שומן בעיקר באזור הבטן.

 

3.לשלב באופן מדוד אימוני כוח

אימוני כוח מסייעים להעלאת מסת השריר שלנו. שריר הינה רקמה שלצורך קיומה דורשת מהגוף יותר קלוריות גם במנוחה וכך למעשה קלוריות רבות שנכנסות לגופנו מוצאות את דרכן אל עבר השרירים על מנת להצילם מהרס הידוע כתהליך הקרא קטבוליזם.

 

למעשה עם העלייה במסת השריר גופנו זקוק ליותר קלוריות על מנת לכלכל את השרירים ומנגד הוא גם שורף יותר קלוריות משום שהשריר הינה רקמה ששורפת יותר קלוריות ביחס לרקמת שומן. התוצאה - הגברת קצב חילוף החומרים שלנו.

  

4. לאכול יותר

לפעמים דווקא אכילה מועטה מדי גורמת לכם להפסיק לרדת במשקל. הסיבה טמונה לכך בשינויים הורמונליים שמתרחשים בגוף בזמן דיאטה כמו האטת תפקודי בלוטת התריס.

 

הגוף לומד להסתגל לכמות המזון החדשה שהורגלנו להכניס לתוכנו ולומד לתפקד במצב החדש. ההסתגלות הזו היא למעשה הפגיעה בחילוף החומרים שלנו. ברגע שנחזור לאכול כפי שהורגלנו בעבר לפני שפצחנו בדיאטה הגוף יפרש זאת "כמתקפת" קלוריות שאינה הכרחית והתוצאה תהיה השמנה או  עיכוב בתהליך ההרזיה.

 

הפתרון הוא למעשה בדיוק ההפוך. דווקא בתוכנית הרזיה לדאוג מדי פעם להעיר את חילוף החומרים, שלנו על ידי הגדלת כמויות המזון שאנחנו אוכלים.

 

הבחירה במזון כמובן צריכה להיות חכמה ויש לקחת בחשבון את סוג המזון שאנחנו מוסיפים, את הכמות של המזון שנוסיף, את תזמון הוספת המזונות ואת משך זמן הוספת המזון.

  

5. לשלב תוספי תזונה וצמחי מרפא

ישנם מבחר רחב של תוספי תזונה וצמחי מרפא שיכולים להוות קרש קפיצה לאנשים שנתקעים בדיאטה. התוספים והצמחים אינם מהווים תחליף לשינוי תזונתי או לשילוב של פעילות גופנית אלא הם רק כלי עזר ותמיכה בתהליך.

 

חשוב להדגיש שלא כל התוספים או צמחי המרפא מתאימים לכולם ויש להתייעץ עם איש מקצוע, במיוחד אם אתם אנשים הנוטלים תרופות מרשם או סובלים מבעיות בריאותיות.

 

בשוק יש מגוון רחב של פורמולות הרזיה אך חלקן משלשלות, חלקן עובדות על מגנון השובע והרעב, חלקן מדכאות תשוקות למתוקים ולמאפים וחלקן מאיצות את חילוף החומרים.

 

תוספי התזונה המרכזיים לירידה במשקל הם: סיבים תזונתיים שתורמים לתחושת שובע ומלאות, המינרל כרום שמסייע לאיזון רמות הסוכר בדם ולהורדת התשוקה למתוקים ולפחמימות פשוטות.

 

כמו גם תכשירים שמבוססים על תה ירוק וגאוורנה שידועים שחומרים ממריצי חילוף חומרים, לקרנטין שידועה כחומצה אמינית שמעודדת שריפת שומן מוגברת וצמחי מרפא כמו ג'ימנמה,גוטו קולה,שן ארי, גדילן מצוי  וג'ינסנג סיבירי שתורמים את חלקם להגברת קצב חילוף החומרים של גופנו.

 

כדאי לשלב צמחי מרפא בתפריט היומיומי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כדאי לשלב צמחי מרפא בתפריט היומיומי(צילום: shutterstock)

 

6. לטפל בדלקת ולרדת במשקל 

יש אנשים שרמת הדלקתיות בגופם גבוהה מבלי שיסבלו מבעיה ספציפית. אותם האנשים יסבלו מחלק או מכל הדברים הבאים: בעיות עיכול, כאבי ראש, כאבי שלד, בעיות עור, חוסר איזון הורמונלי וחולשה של מערכת החיסון.

  

את רמת הדלקתיות בגוף ניתן לבדוק באמצעות בדיקת CRP שזהו מדד לרמת הדלקתיות בגופנו וניתן למדוד אותו באמצעות בדיקת דם פשוטה.

  

מחקרים מסוימים אף קושרים בין CRP גבוה לבין נטייה לחלות במחלות לב וכלי דם ובמחלות נירולוגיות שונות. הקשר בין רמת דלקת גבוהה בגופנו ובין השמנה אינו ברור לחלוטין אך נמצאה התאמה באוכלוסיה שאנשים שסובלים מ CRP גבוה בדרך כלל סובלים גם מהשמנת יתר.

 

ההשערה היא שרמת דלקתיות גבוהה בגוף יוצרת בעיות כרוניות כמו בעיות עיכול או בעיות במערכת הנשימה ובעיות אלו גורמות למערכת החיסון לעבוד קשה יותר.

  

העבודה והמאמץ שהגוף משקיע על מנת להשקיט את הדלקת מאלצת אותו להשקיע משאבים רבים ויקרים כמו נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים שתפקידם להוות חומרים אנטי דלקתיים.

  

התוצאה היא גוף "מרושש" מחומרים הכרחיים ועל כן מערכת החיסון נחלשת, הגוף נכנס למנגנון שעת חירום ובשלב זה מופרש הורמון בשם קורטיזול שמטרתו כפולה הן לסייע בטיפול בדלקת והן לסייע לגוף לשרוד את תקופת הלחץ הזו על ידי אגירת שומנים וסוכרים. כמובן שהקורטיזול חיוני לנו אבל הפרשה מרובה שלו תוביל אותנו להשמנה.

 

 הטיפול בדלקת קשור מאוד בתזונה שלנו. תזונה חומצית היא תזונה שמעודדת יצירת דלקת ותזונה כזו כוללת צריכה מרובה של מזונות מן החי כמו: בשרים,ביצים ומוצרי חלב. בנוסף תזונה דלקתית- חומצית כוללת גם מזונות מעובדים, סוכרים וקפאין.

 

מנגד, תזונה בסיסית היא תזונה שמכילה מינרלים בסיסים(נוגדי חומציות) וזו תזונה מומלצת לטיפול בדלקתיות (ולירידה במשקל). תזונה כזו כוללת מזונות בסיסים כמו: מרבית הירקות והפירות,שקדים, אבוקדו, אגוזי מלך.

  

בנוסף ישנם מזונות נוספים אנטי דלקתיים כמו שום,בצל,דגים עשירים באומגה 3, כורכום וג'ינג'יר. מעבר לתזונה על מנת להוריד את רמת הדלקתיות של הגוף יש להימנע מעישון או מביצוע פעילות גופנית מוגזמת.

  

7. לבדוק את חילוף החומרים שלכם

הכלי הבא לא יאיץ לכם את חילוף החומרים אך במקרים רבים הוא יכול לסייע לכם להבין למה אתם מתקשים לרדת במשקל למרות שאתם עושים את כל הצעדים הנדרשים.

 

הבדיקה שתסייע לכם להבין למה זה קורה נקראת בדיקת תפקודי בלוטת התריס (TSH). בלוטת התריס היא בלוטה שאחראית על מגוון רחב של פעולות שמתרחשות בגופנו: קביעת קצב הלב, טמפטורת הגוף וחילוף החומרים בגופנו הם רק חלק מהפעולות שנקבעות ונעשות על ידי הבלוטה.

 

התפקיד העיקרי והמרכזי הנקשר לתפקודי הבלוטה הוא קביעת קצב חילוף החומרים בגופנו. בדיקת תפקודי בלוטת התריס יכולה לאתר תת פעילות של בלוטת התריס מחלה שגורמת בין היתר להאטה בחילוף החומרים של החולה.

 

מומלץ לאנשים שלא ביצעו את בדיקת הדם הפשוטה הזו לאיתור תפקוד בלוטת התריס לבצע את הבדיקה הזו על מנת לשלול תת פעילות של בלוטת התריס שיכול לגרום לקושי בירידה במשקל ולבעיות בריאותיות נוספות.

  

8. התנהגות תזונתית נכונה= חילוף חומרים גבוה

למדו לאכול כל שעתיים, שלוש שעות. אכילה במרווחי זמן קצרים מסייעת להגביר את חילוף החומרים של הגוף. תהליכי פירוק המזון ותהליכי העיכול הם תהליכים דורשי אנרגיה( קלוריות) ולכן אדם שמרבה לאכול ארוחות קטנות בתדירות גבוהה סייע לגופו לשרוף יותר קלוריות אודות עבודה קשה יותר של מערכת העיכול.

 

כמובן חשוב לזכור שיש גם חשיבות למה אוכלים ולכן עלינו לאכול בתדירות גבוהה אך מזונות בעלי ערך בריאותי ולא מזונות מלאי קלוריות וחסרי ערך בריאותי.

  

יתרון נוסף באכילה תכופה טמון בשמירה על רמות סוכר מאוזנות בדם. בסעיף זה ראוי להזכיר גם את חשיבותה של ארוחת הבוקר כארוחה ששוברת את צום הלילה.

  

לארוחה הזו ישנה גם חשיבות בריאותית כארוחה שתורמת לריכוז ולערנות רבה יותר במשך היום, וגם חשיבות תזונתית כארוחה שמסייעת לגוף "להתניע" את חילוף החומרים .

 

שמירה על רמות סוכר מאוזנות חיונית הן לחולי סוכרת והן לאנשים שנמצאים בתהליך הרזיה וזאת משום שירידה דרסטית ברמות הסוכר בדם (בגלל דילוג על ארוחות) מובילה לרעב בלתי נשלט, שגורר אחריו במקרים רבים אכילה מרובה של מזונות מעובדים ומלאי סוכר.

  

תהליך לא פשוט

ירידה במשקל ותהליך הרזיה במקרים רבים נראה לנו כתהליך פשוט וקל: "נקצץ באוכל, נעשה יותר ספורט ונרד במשקל".

 

הבעיה היא כפי שאתם רואים וחווים התהליך הוא מורכב וקשה יותר מכפי שחשבנו. התהליך כולל טיפול בבעיות בריאותיות עקיפות כמו לחץ דם, סוכרת, בעיות עיכול, דלקתיות ובעיות הורמונליות. בנוסף התהליך כוללת תוכנית תזונה מותאמת אישית, תוכנית כושר מתונה וטיפול באספקטים נפשיים ופסיכולוגים.

 

לתהליך מורכב כמו זה במקרים רבים לא מספיק לבצע מספר צעדים בסיסים להגברת קצב חילוף החומרים אלא יש צורך לקבל הכוונה ויעוץ אישים ופרטניים יותר ולשם כך מומלץ להסתייע בתהליך ההרזיה בגורמי עזר כמו מאמני כושר, נטורופתים, תזונאים, פסיכולוגים, מטפלים ברפואה משלימה, וקבוצות תמיכה וסיוע.

  

הכותב הוא  נטורופת, תזונאי ומאמן כושר אישי הבעלים של בריאות מהטבע קליניקה לרפואה משלימה

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המשקל תקוע. איך אפשר להמשיך ולרדת?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים