חיזבאללה מכחיש: לא שיגרנו מל"ט לישראל
בלבנון דווח כי ארגונו של חסן נסראללה דוחה הטענות שהוא אחראי לחדירת המל"ט לשטח ישראל, אך גורמים "יודעי דבר" במדינה העריכו: "ההכחשה נובעת מכישלון המשימה, חיזבאללה רצה להוכיח שהוא ערוך לעימות מול ישראל". בצה"ל בודקים: כלי הטיס נועד להביך את ישראל באמצעות התקרבות לאסדות הגז?
בישראל מיהרו להטיל את האחריות לשיגור המל"ט אתמול (יום ה') על חיזבאללה - שבעצמו התפאר בחדירת מל"ט לשטחה לפני חצי שנה - אולם הפעם בארגון השיעי העדיפו להכחיש. ערוץ "אל-מיאדין" המזוהה עם חיזבאללה דיווח כי ארגונו של חסן נסראללה דוחה הטענות שהוא שיגר כלי טיס בלתי מאויש לעבר ישראל. בצה"ל מעריכים אחרת, וגם גורמים בלבנון סבורים: מדובר במהלך שנועד להזכיר כי "ההתנגדות של חיזבאללה נגד ישראל עוד נמשכת".
יירוט מול חיפה - הכתבות האחרונות:
דרמה מול חיפה: צה"ל יירט מל"ט של חיזבאללה
בגלל היירוט: נתניהו נאלץ לנחות עם מסוקו
המל"ט של חיזבאללה נועד להסיח הדעת מסוריה
עדכונים נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet
מוקדם יותר התייחס דובר חיזבאללה, איברהים מוסאווי, ליירוט המל"ט ואמר לעיתון הלבנוני "דיילי סטאר" כי "אין לי מידע רשמי שאני יכול למסור בנושא". במקבי,ל מסר גורם ביטחון לבנוני כי לביירות אין מידע בנוגע לאירוע, וגם דובר יוניפי"ל, כוח האו"ם שמוצב בדרום לבנון, אמר כי טרם יש בידו אימות לכך שהמל"ט שחדר לישראל יצא מהאזור שבו מוצב הכוח. "גם בתחום הכיסוי שלנו המעקב האווירי מצומצם", הודה הדובר אנדרה טיננטי.
עם זאת, גורמים לבנונים שהוגדרו "יודעי דבר" אמרו לאתר החדשות "Lebanon Now", שלא מזוהה עם הארגון השיעי: "ההכחשה של חיזבאללה לשיגור המל"ט קשורה להיחשפות היעד שהארגון שאף להשיג, ומכך שהכלי לא הצליח במשימתו". הם העריכו עוד כי מטרת השיגור הייתה "להזכיר שההתנגדות של חיזבאללה נגד ישראל נמשכת ועדיין קיימת, אפילו שפעילי הארגון משתתפים בלחימה בסוריה".
"הצעד של שיגור המל"ט מרמז על כך שחיזבאללה ניסה לפנות לתומכים שלו, בייחוד מאחר שהוא חש כי השתתפותו בלחימה בסוריה לא 'מתעכלת' בקרב הציבור הזה. שיגור המל"ט נועד להראות שהוא עדיין מוכן לאפשרויות העימות בחזית הדרומית", עוד אמרו הגורמים. עם זאת, בפיהם גם מסר מרגיע: "מדובר בצעד שלא נראה רציני, בצל הנתונים על כך שההכנות של חיזבאללה לאפשרות של עימות עם ישראל הן מינימליות בשלב הנוכחי, והעובדה שהארגון שולח את לוחמיו לסוריה. על כן, שיגור המל"ט הוא צעד מחושב שלא יגרור תגובה ישראלית שחיזבאללה, ככל הנראה, לא מוכן אליה".
מוקדם יותר העריך גם פרשננו לענייני ביטחון, רון בן ישי, כי השיגור נועד לשרת מטרה תודעתית ולהסיח את הדעת ממעורבות הארגון בסכסוך בסוריה, לנוכח הביקורת על חיזבאללה מצד תומכיו ומתנגדיו בלבנון. לא מן הנמנע גם שהכלי היה אמור לבצע גם משימת צילום מודיעיני, ואם המטרה הייתה לאסוף מידע על אסדות הקידוח בים או על מתקנים בנמל חיפה ובמפרץ - המל"ט יכול לעשות זאת גם ממרחק של 8-10 ק"מ מהחוף, בעיקר אם הוא טס בגובה רב ומצויד במצלמה מתאימה.
בינתיים, בצה"ל ממשיכים בניסיון לפענח את יעדו של המל"ט הלבנוני ואת משימתו, ומתכוונים לחדש את הסריקות לאיתור השברים. בשל גודלו הקטן של כלי הטיס, לפי הערכות ראשוניות לא מדובר במל"ט התקפי שנשא חומרי נפץ, אלא בכלי טיס לא מאויש שעסק כנראה במשימת איסוף מודיעין, או לחילופין בטיסן חסר תועלת מבצעית - שמטרתו היחידה הייתה להביע התרסה ולהביך את ישראל, בין היתר על-ידי ניסיון להתקרב לאסדות הגז. על פי ההערכה, לחיזבאללה יותר מ-100 מל"טים מתוצרת איראן.
לפני כחצי שנה, ב-6 באוקטובר 2012, יירטו שני מטוסי קרב של חיל האוויר מסוג F-16I מל"ט של חיזבאללה שהצליח לחדור לשטח ישראל. שרידי המטוס נפלו בשטח פתוח באזור דרום הר חברון. ימים ספורים לאחר מכן חשף המזכ"ל נסראללה כי מדובר בכלי טיס שיוצר מאיראן וכי הוא הספיק לטוס מעל "כמה בסיסים צבאיים חשובים" לפני שהופל.
אתמול זיהו כוחות צה"ל את המל"ט ששוגר בצהריים עוד בטרם חדר לישראל והוא יורט על ידי חיל האוויר כשמונה קילומטרים מול חיפה. כלי שיט של חיל הים פתחו בחיפושים אחרי שבריו.
ככל הנראה, מדובר במל"ט ששוגר על-ידי חיזבאללה. דובר צה"ל, תת-אלוף יואב (פולי) מרדכי, הוסיף כי "הוקפצו גם מטוסי קרב וגם מסוקי קרב, לאחר וידוא שלא מדובר בכלי טיס ידידותי ובטח שלא כלי שלנו".
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס לחדירת המל"ט לתחומי ישראל ואמר כי "אני רואה בחומרה רבה את הניסיון הזה לפרוץ את גבולנו. נמשיך לעשות כל מה שצריך כדי לשמור על ביטחונם של אזרחי ישראל". את העדכון על ניסיון חדירת המל"ט קיבל נתניהו כשהיה בטיסה בדרכו לצפון. מסוקו נחת לזמן קצר עד לסיום היירוט, ואז המשיך ליעדו. סגן שר הביטחון דני דנון אמר בעקבות הפלת המל"ט: "האיראנים באמצעות חיזבאללה מנסים ובודקים אותנו. אנחנו נגיב במקום שנמצא לנכון, אבל תהיה תגובה".
Read this article in English