שתף קטע נבחר

לנקות את החלל: רובוטים מתאבדים נגד זבל חלל

מדענים מגבשים רעיונות להפחית את כמות הפסולת המרחפת בחלל במהירות עצומה, ומאיימת לנפץ לווייני תקשורת חיוניים

רשתות, צִלצלים ואפילו רובוטים מתאבדים. מדענים אמרו היום (יום ה') כי אלו כלי הנשק המועדפים במאבק נגד פסולת החלל שמאיימת על לווייני התקשורת החיוניים הסובבים את כדור הארץ. אפילו לייזר שפועל כמו קרן הגרירה ב"מסע בין כוכבים" היה בין הרעיונות ששלו כדי להגן על הלוויינים, ששווים 100 מיליארד דולרים, מפני הפסולת שיצר האדם.

 

עדכוני חדשות נוספים בעמוד הפייסבוק של ynet

 

עוד ידיעות מהחלל:

נאס"א: נמצאו כוכבי לכת פוטנציאליים ליישוב

סוס בחלל: עוד תמונה מרהיבה מהטלסקופ האבל

התגלה הכוכב הקטן ביותר מחוץ למערכת השמש

צפו: כך נראה כדור הארץ בלילה

 

"מה שלא נעשה, זה יהיה פתרון יקר", אמר היינר קלינקרד, מומחה לפסולת חלל בסוכנות החלל האירופית, בסיומו של כנס בינלאומי בנושא בגרמניה. "אבל צריך לקחת בחשבון את העלויות של ההשקעה בפתרון הבעיה בהשוואה למחיר של אובדן התשתית שכבר נמצאת במסלול".

 

הדמיה ממוחשבת של הפסולת הסובבת את כדור הארץ. "מה שלא נעשה, זה יהיה פתרון יקר" (צילום: AP) (צילום: AP)
הדמיה ממוחשבת של הפסולת הסובבת את כדור הארץ. "מה שלא נעשה, זה יהיה פתרון יקר"(צילום: AP)

 

לדברי קלינקרד, מומחים מעריכים שכ-27 אלף עצמים בקוטר עשרה סנטימטרים ויותר מרחפים בחלל, במהירות הגדולה פי 80 מזו של מטוס נוסעים. כל אחד מהם עלול לשתק לוויין. אפילו עצמים שקוטרם קטן ממילימטר עלולים להשבית ציוד חלל רגיש – ויש 160 מיליון עצמים כאלה.

תומאס שילדקנכט, אסטרונום מאוניברסיטת ברן בשווייץ, אמר כי יהיה זה אפשרי מבחינה טכנית לשגר לוויין לחלל כדי ללכוד את העצמים הללו בעזרת רשת וצלצל. אך גם רעיונות מתוחכמים יותר יכולים לעבוד.

 

רעיונות אלה כוללים שיגור לוויין שיטיח בעצמים אטומים בעלי מטען חשמלי (יונים) כדי להאט את מהירותם בהדרגה ואז לגרור אותם לכדור הארץ.

 

החשש: תאונת חלל

כדי לנטרל עצמים גדולים במיוחד ניתן להשתמש ברובוט שיישלח למשימת התאבדות שמטרתה להפיל את העצם לקרקע באופן בטוח. עלותה של משימה כזו עשוי להגיע ל-200 מיליון דולרים.

 

"אני משוכנע שבעתיד הקרוב נראה הדגמות למשימות כאלה", אמר שילדקנכט.

 

סוכנות החלל האירופית אמרה שיש להתחיל בקרוב בבחינת טכנולוגיות ניקוי החלל כי כמות הפסולת החגה מעלינו ללא מעצורים הולכת וגדלה.

 

החשש מפני פסולת חלל גדל ב-2007, כשצבא סין פוצץ את אחד מלווייני מזג האוויר המקולקלים של סין במפגן כוח שהביא לפיזור אלפי פיסות פסולת בחלל.

 

קלינקרד אמר כי יש לאסוף חמישה עד עשרה עצמים גדולים מדי שנה כדי למנוע את "תופעת קסלר", המתרחשת כאשר כמה התנגשויות גדולות מביאות ליצירת כמות עצומה של פסולת מסוכנת בחלל. עד כה, התנגשויות כאלה היו נדירות. ב-2009 התנגש הלוויין הפרטי אירידיום-33 בלוויין הרוסי הצבאי קוסמוס-2251, ושני כלי החלל נהרסו.

 

מדענים אומרים כי זה רק עניין של זמן עד שההתנגשות הבאה תתרחש, וכי פיסות פסולת קטנות מהוות את הסיכון הגדול ביותר מפני שקשה לאתרן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדמיה: 27 אלף עצמם גדולים ו-160 מיליון עצמים קטנים
צילום: AP
מומלצים